Szabó József

Polgármester,

Nyírjákó

szszb_14-170_szabo_jozsef.jpgLakosságbarát önkormányzatot szeretne megvalósítani a 2002 őszén megválasztott polgármester, Szabó József, Nyírjákón. Ezt a véleményét egyebek mellett arra alapozza, hogy ’98-tól helyi képviselőként testközelből érzékelte a helybeliek elvárásait, kívánságait, ugyanakkor látta az önkormányzati döntések hátterét is. A település első számú vezetőjeként arra törekszik, hogy a 943 lelket számláló község minden lakosa érezze: jó gazda módjára őrködik javai és mindennapjai felett a települési önkormányzat.

Vargabetűvel jött haza Nyírjákóra Szabó József, hisz mindig is ez a település jelentette számára a szűkebb hazát. A közeli rétközi városban, Kisvárdán született 1957. március 13-án Édesanyja, Fenyvesi Ilona, a helyi iskolai konyhán dolgozott. Édesapja, Szabó János, a mezőgazdaságban kereste a kenyerét, és emellett kubikosként, az ország számos pontján dolgozott az építkezéseken. Sajnos egyik szülő sem örülhet már felnőtt gyerekei, unokái boldogulásának. Testvéröccse, László, esztergályos, húga, Erzsébet, jogtanácsos. Élete párja Pocsai Éva, kislányukat a 8 éves Vivient neveli. Felnőtt gyerekei, Mária és József főiskolások: a lánya szociálpedagógia–biológia szakos, a fia gépésznek tanul a Nyíregyházi Főiskolán.

Szabó József az ÉVISZ vízügyi szakán érettségizett 1975-ben. Különböző beosztásban a vízgazdálkodási társulásnál dolgozott húsz éven át. Időközben egy társával megalapította saját vállalkozását, az Aqua-Épker 2000 Kft.-t.

Ez a szakmai múlt, és a nyírjákói lakosok ismerete, valamint a közéleti érdeklődés és elkötelezettség adta az alapot arra, hogy megpályázza a polgármesteri tisztséget. Szabó József nem kis fegyvertényt hajtott végre azzal, hogy a hivatalban lévő polgármestert győzte le. Amikor megfogalmazta legfontosabb céljait, terveit, első helyre tette a lakosságbarát önkormányzat működtetésének fontosságát. Gondoskodni akar arról, hogy az önkormányzati intézmények, az iskola, az óvoda működése változatlanul törvényesen és zökkenőmentesen történjen. Nagyon gyorsan fel akarja mérni a lakosság minden rétegének igényét, hisz a polgármester és az önkormányzat intézkedései, döntései akkor érik el céljukat, ha azok reális és valós igényt szolgálnak.

A településen régóta igény mutatkozik egy bentlakásos szociális otthon létesítésére. A fiatalok régóta sürgetik a teleházat, a maga kommunikációs és informatikai, internetes szolgáltatásaival. Szabó József szerint szükséges a sportpálya leaszfaltozása, és a régi futballpálya felújítása. Az iskolába járó 92 gyereknek egyelőre nélkülöznie kell a tornatermet, pedig a 21. században ez több mint reális igény. A szennyvízberuházást a kistérségi megoldással valósítják meg, így Nyírjákó mellett Nyírkércs, Laskod, Petneháza és Ramocsaháza egyaránt részt vesz a szennyvíztelep és -hálózat kiépítésében és működtetésében. Vízügy múltja miatt a polgármester jól tudja, hogy a jelenlegi árakon számolva ez a beruházás mintegy 2 milliárd forintba kerül. Jelentős központi támogatást szeretnének elnyerni, hisz e nélkül fontos, sokba kerülő tervet nem is érdemes célul tűzni. S ha még belefér ennek a ciklusnak a fejlesztési terveibe, kiépítik a kábeltelevíziós rendszert is.

Számolniuk kell azzal a realitással, hogy két város, Baktalórántháza és Kisvárda közelsége eleve meghatározza a fejlesztési célokat. Arról van szó, hogy a kvalifikáltabb szakmunkások és az értelmiségiek keresnek és találnak munkát ezekben a városokban, így Nyírjákón csupán a maradókat tudják foglalkoztatni. Ezért különös hangsúlyt fektetnek a közmunkára, és a közhasznú munkások igénybevételére. Jelenleg körülbelül negyvenen találnak így munkát. Elsősorban nekik szeretne munkát és megélhetést biztosítani a polgármester azzal, hogy az iskola bővítését szorgalmazza. Műszakilag megoldható a tetőtér-beépítés, és így 4 tanteremmel bővülne, és új külsőt kapna a település talán legnagyobb intézménye.

Szerte az országban és a megyében nagy építkezéseknek, beruházásoknak vagyunk tanúi, és ez a lehetőség valamiképp érinti Nyírjákót is. Szabó József úgy véli, az önkormányzat mellett létre kell hozni egy közhasznú társaságot, hogy építőipari tevékenységet, vállalkozást egyaránt jogszerűen végezzen. Ugyancsak meg kell oldani egy értékesítési szövetkezet vagy csoport megalakítását, hisz a termelőknek ma már nincs érdekvédelmi vagy koordináló szervezete.

A Magyar Demokrata Fórumnak már az alakulásánál ott volt Szabó József, és azóta is szimpatikusak számára az ott megfogalmazott gondolatok. Ezzel együtt politikamentes önkormányzatot kíván működtetni, ő maga is függetlenként nyerte el a választók bizalmát.

Az pedig már a távolabbi jövőt jelzi, hogy a polgármester szeretné meghonosítani a településen a horgászturizmust. Van egy kis tó a közelben, ennek a partján szervezhetnének sátortábort a gyerekeknek és fiataloknak, valamint kellemes szabadidő eltöltési lehetőséget a helybelieknek és a környékről érkező vendégeknek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése