Lovas Sándorné

Iskolaigazgató,

Nyírjákó

szszn_12-128_lovas_sandorne.jpgHa gyermeket nézek, két érzés tart fogva: gyengédség a mostani énje iránt, és tisztelet az iránt, ami holnap lehet belőle. Ez a Pasteur-idézet vezérli a nyírjákói iskola-igazgatónő, Lovas Sándorné, Kozma Erzsébet emberi és pedagógusi tevékenységét. A Jókai Mór Általános Iskola és Óvoda a Baktalórántháza szomszédságában meghúzódó településen azt az elvet vallja, hogy a gyermekek itt kapjanak olyan alapképzést, amelyre a városi gimnáziumok, szakközépiskolák is támaszkodhatnak a középfokú tanulmányok elsajátíttatásában.

Lovasné, Erzsike Tiszaadonyban született 1954. február 16-án. Édesanyja, lánynevén Szalma Margit, háztartásbeli, ma nyugdíjas éveit tölti. Az édesapa, sajnos már nem él, a termelőszövetkezetben növénytermesztéssel foglalkozott. Erzsikének iker lánytestvére van, Julianna, aki bérszámfejtő, és Budapesten él. A férje Lovas Sándor, kétdiplomás agrármérnök. Az első oklevelét Bulgáriában szerezte, általános kertészként. Itthon növényvédelmi szakmérnöki diplomát vehetett át. Jelenleg falugazdász Nyírjákón. Három gyermekére büszke a szülői pár: Sándor a nyíregyházi egészségügyi főiskolán ügyvitel-szervezői szakon végez, Attila a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának hallgatója, Anita másodikos a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban. Mindhárman jó tanulók. Hétvégeken jönnek haza, ilyenkor megtelik vidámsággal a családi ház. A mama-igazgatóból háziasszony lesz egy pillanat alatt, süt-főz egész szombat, vasárnap. Mindenki számíthat rá, hogy a kedvenc étele az asztalra kerül. Vasárnap délután elkészülnek az úti csomagok, hazai finomságokkal és az otthon melegével.

Erzsike Újfehértón érettségizett, 5+1-es oktatási rendszerben. Érettségi után matematika–kémia szakon szerzett diplomát a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Jelenleg a BME közoktatás-vezetői szakán szerzi második oklevelét. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tanított először Csobaj községben. Férjhez ment, majd hazaköltözött. ’77-től itt tanít Nyírjákón, előbb beosztott pedagógus, 1989 és 1994 között igazgatóhelyettes. Nagy szeretettel emlékszik elődjére, Kiss Kálmánra, aki nemcsak iskolaigazgató, hanem polgármester is volt egy személyben. Sajnos, meghalt, s ezután előbb megbízták, majd kinevezték Lovas Sándornét az iskola igazgatójának. Jelenleg a második ciklusban tölti be ezt a posztot.

A mindössze kilencvenhat tanulót számláló iskola családias jellegű. Ezt a vonást szeretnék megőrizni, mert így jobban tud a pedagógus figyelni a gyerekekre. Egyénre szabott feladatokat és célokat határozhat meg. Eredményesebben lehet kibontakoztatni a tanulók képességeit. Mint Lovasné Erzsike állítja: nagyon biztos alapképzést kell nyújtaniuk, hogy a megye elit iskoláiban is megállják a helyüket a nyírjákói diákok. Valóságos „nyomozást” végeznek utánuk a tanárok, amikor a nyolcadik osztály után bekerülnek a gimnáziumba, szakközépiskolába, az igazgatónő és az egykori osztályfőnök is kíváncsi, hogy állják meg a helyüket. S nagy örömmel tölti el az itteni pedagógusokat, hogy a diákok nem pusztán megállják a helyüket, hanem jó eredménnyel startolnak a középiskolákban.

A szakmai és a pedagógiai programban három éve kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra. Az a tapasztalat, hogy sok a gerincferdüléssel bajlódó gyermek. Nekik az úszás sokat segít. Ezért megszervezte az iskola az úszásoktatást, a közeli Gyulaházára, a tanuszodába hordják a gyerekeket. A polgármesteri hivatal kölcsönadja az autóbuszt. Először csak azok mentek, akik akartak. De a tanárok látták, hogy a gyerekek körében egyre népszerűbb az úszás. Ma már a harmadik, negyedik osztályosoknak kötelező, a többieknek pedig lehetőséget biztosítanak rá. Még gyógyúszást is szervezhetnek.

A felzárkóztatást és a tehetséggondozást minden évfolyamon fontosnak tartja az iskola. Szakköri keretek közt foglalkoznak matematikával, számítástechnikával, népi tánccal. A népi táncosoknak lassan a teljes öltözet együtt lesz. Működtetnek irodalmi klubot. Különösen sokat segít nekik a tíz iskolát tömörítő Nyírségi Iskolaszövetség. Kulturális versenyeket, mesemondó, versmondó vetélkedőt hirdetnek. Most először hozták el az olvasási verseny mindhárom korcsoportjából az első díjat.

Lovasnénak meggyőződése, hogy nem feltétlenül a város jelenti az egyetlen művelődési lehetőséget. A személyre szabott pedagógia alkalmat ad arra, hogy a gyerekek minél többet hozzanak ki magukból. Az iskola tanulmányi átlaga 3,7 és 3,8 között mozog, s ez is bizonyítja, hogy a tudás, a műveltség megszerzése nem földrajzi helyhez, hanem tanári, tanulói hozzáálláshoz köthető. Példa erre, hogy a tantestület majd minden tagja „törzsgárdatag”.

Szabadidejében az igazgatónő szívesen olvas, rejtvényt fejt és a családjával foglalkozik. Számára nem megterhelő a gyermeknevelés, a háztartás gondja, ezeknek a feladatoknak az ellátása, mert érzi, hogy örömet szerez vele szeretteinek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése