Papp Béla

Polgármester,

Nyíribrony

szszb_09-178_papp_bela.jpgIgencsak extrém módon kezdődött 1998 őszén Papp Bélának, Nyíribrony polgármesterének első napja a hivatalban. Egy megbeszélésre hívta össze az apparátust, de már az első öt perc után jelentős döntést hozott: megvált a falu jegyzőjétől! A jegyző utolsó ténykedéseként, a polgármester közvetett kérésére, még részt vett a testület alakuló ülésén, utána megvált a polgármesteri hivataltól. A képviselő testületben egyébként két régi, és öt új tag van, ők a falu minden rétegét képviselik, hiszen van közöttük tanár, vállalkozó, üzemmérnök, kereskedő és közalkalmazott.

A jegyző megüresedett helyét a választás után két hónappal dr. Fazekas János, a volt nyíregyházi jegyző foglalta el, aki hivatalból való távozásakor azt mondta: „ez a munka igazi kihívást jelentett számomra”. Nyolc hónapig dolgozott Nyíribronyban, utána magánügyvédi pályát választott. Őt Németh Zoltán, a korábbi baktai aljegyző követte, aki munkája mellett jelenleg a pécsi jogi egyetemen folytat tanulmányokat.

Az első ciklusát töltő polgármester nem ismeretlen Nyíribronyban, hiszen 1957-ben ott született, s azóta vagy ott lakott, vagy ott gazdálkodott. Bár nevetve mondja, a kettő együtt soha nem jött össze. A felsőfokú tb szakelőadói végzettségű polgármester a kilencvenes években a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság ellenőrzési osztályán dolgozott, cégeket, vállalkozókat ellenőrzött, szinte az egész megyét ismeri. Az önkormányzati választás előtt a helybeliek kérték fel, hogy induljon a választáson, ugyanis elégedetlenek voltak a régi vezetéssel. Három polgármester jelölt közül függetlenként 51,6 százalékot kapott, többet, mint a másik két jelölt együttesen. Mivel a két állás összeférhetetlen egymással, főállású polgármester lett.

– Az első hét után azt gondoltam, minek vállaltam el – emlékszik vissza a kezdetekre a polgármester. Millió feladat tornyosult előttem, s bár 2000 januárját írjuk, még mindig van belőlük bőven. Ugyanakkor szép eredményeket is elértünk, hiszen megtörtént az iskola bővítése, felújítása, ami negyvennyolcmilliós beruházást jelentett. Ehhez kedvezményes hitelt vettünk fel, amit 2004-ig törlesztünk. Az óvodába két új óvónőt alkalmazunk, az iskola igazgatójává pedig egy főiskolai docenst neveztünk ki. Kiemelt feladatként tekintjük a tanulás színvonalának emelését, emiatt is kapcsolódtunk be az Önkonet Kft. programjába. Ennek keretében rendszeresen szaktanácsadók járnak hozzánk, akik a tudás felméréstől kezdve a technikai felszerelésekig értékes információkkal látnak el bennünket. Ugyancsak fontos az is, hogy az önkormányzat a száznyolc általános iskolás számára valamennyi tan- és segédeszközt megvásárolta, ami nyolcszázezer forintba került. Szintén anyagilag segítjük a nappali és levelező tagozatra járó középiskolásokat valamint főiskolásokat.

– Üzemeltetjük az Idősek Klubját, a gondozói hálózat tíz fővel működik – folytatja a község első embere. Ők ötven embernek hordják az ebédet, s segédkeznek a napi munkában. A lakosság sajnos egyre jobban elöregszik, emiatt szeretnénk létrehozni a tizenöt fős öregek otthonát. Ehhez adott az épület, amely felújításra szorul. Az átalakításhoz pályázati pénzt szeretnénk elnyerni 2000-ben. Ebben az esztendőben a polgármesteri hivatal átalakítását is tervezzük, az átépítés egyben bővítéssel is együtt jár. A hivatalba kerülésemkor egyébként az itt dolgozók nem használták a számítógépet, azóta már számítógépen dolgozik valamennyi előadó, ami jelentősen megnövelte a munka hatékonyságát.

A polgármester elkészíttette a község szennyvíz programjának tanulmánytervét. Bár korábban volt arról szó, hogy társközségekkel együtt valósítják meg a beruházást, a számítások azt mutatták, hogy egyharmad költségbe kerül akkor a kivitelezés, ha nem társulásban valósítják meg. A biológiai rendszerű szennyvíztisztítás kevés karbantartást igényel, s teljesen kiszolgálja a közel ezerkétszáz lakosú települést. A tervek szerint a programhoz a szerződéseket 2000-ben írják alá, a beruházás pedig 2001-ben indulna. A község első számú emberének nincs könnyű dolga, hiszen szinte a hét minden napjára jut valamilyen elintézni való dolog, hol a bankban, hol a területfejlesztési tanácsban, hol a megyeházán. Nem csoda, hogy ha polgármesterként eddig mindössze öt napot töltött szabadságon, a barátaikkal Balatonon üdültek.

A község első embere feleségével, aki a vállalkozó háziorvos mellett asszisztens, három leányt nevel. A legidősebb a tanárképző főiskolán ének-könyvtár szakos, a középső Nyíregyházán a Széchenyi-szakközépiskolában ötödéves, a legkisebb pedig hétéves, 2000 szeptemberében lesz iskolás.

A polgármester büszkén említi a nyíribronyi XIII. századbeli templomot, amelyben a református egyház működik. A község első embere egyházmegyei képviselő, a presbitériumban főgondnok. Legutóbb egy teljes IFA-ra való ruhát gyűjtöttek az ukrajnai árvíz károsultak javára, s nem is olyan régen több mint háromszázezer forint értékű adományt adtak át a Magdaléneumban lévő gyerekeknek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése