Pallay Ferenc

Tulajdonos, ügyvezető igazgató,

Laskod

szszn_12-84_pallay_ferenc.jpgNevezhető akár kisebb csodának is: aranytojásra leltek Laskodon. Aranytojásra, amelyből vállalkozás kelt ki. Igaz, eme történetet a Pallay házaspár egy kicsit másképp ismeri, a csoda fogalmát pedig mindketten végképp elvetik. Merthogy annak idején is keményen meg kellett dolgozni a sikerért, és a jól menő vállalkozás ma sem engedi meg a tétlenséget.

– A vállalkozóvá válásom históriája, úgy gondolom, a legtöbb társamhoz hasonló – mondja meggyőződéssel Pallay Ferenc, a laskodi Nyír-Aranytojás Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. – A rendszerváltozás előtt a nyírtassi konzervgyár műszakvezetője voltam, ahol két-három műszakban folyt a termelés. A hazai mellett főleg szovjet piacra gyártottunk gyümölcs- és zöldségkonzerveket, de jelentős mennyiséget szállítottunk az egykori NSZK-ba, sőt az angoloknak és az amerikaiaknak is.

Aztán ezerkilencszázkilencvent követően alábbhagyott a termelés, a Nyírtassi Állami Gazdaságot egy budapesti kft. privatizálta, de munkát már nem tudott adni. A több hónapos bizonytalanságot roppant nehéz volt középvezetőként megélni, hiszen a kétkezi dolgozók folyton tőlem vártak választ, holott a konzervüzem jövőjéről én magam sem tudtam többet, de még az enyémről sem. Végül, velük együtt az utcára kerültem magam is. Egy évig kényszertáppénzen voltam, majd a munkanélküliség következett. Ez idő tájt született meg a harmadik gyermekünk. Az élet itt tette fel a nagy kérdést: hogyan tovább?

Noha a családom jövője miatt óriási szorításban éltem, a gondok elől nem a kocsmába futottam, mint tették-teszik azt oly sokan. Úgy gondoltam, hogy ezt az első látásra reménytelennek tűnő helyzetet mégiscsak az élet hozta, amivel józanul nekem kell szembe nézni. Ebben a családom is sokat segített: ötletekben, a tervezésben, a megvalósításban egyaránt.

Még a nyírtassi éveim alatt baromfival is foglalkoztam: a nap egyik műszakját fehér köpenyes műszakvezetőként a konzervgyárban töltöttem, a második műszakot pedig otthon, munkásruhában a baromfiól körül. Az idő tájt saját törzsállományom, saját keltetőm volt. Ám a piac beszűkült, a csirkés vállalkozók kezdtek sorra tönkremenni, elégedetlenségüknek a Parlament előtt adtak hangot, többezer csirkét szabadjára engedve ott. A redőny lehúzása után, amely egybeesett a munkanélküliségemmel is, született meg az ötlet: gyártsunk tésztát! Az ezerkilencszázkilencvenötös indulást a feleségem mellett a húgom, a sógorom, no és a szüleink is támogatták. A porta garázsából indult vállalkozás hamar kinőtte magát – sorjázta az ügyvezető igazgató.

Pallay Ferenc ma sikeres vállalkozónak számít: a patikatiszta száraztésztagyártó üzemben (már csak a vállalkozó szemléletéből fakadóan is) magyar automata gépsorok gyártják a huszonegy féle, a háziasszonyok körében méltán közkedvelt terméket. Főként a megye területére jut a – szép tarajú kakas emblémájával ellátott, s ugyancsak szépen sárgálló – laskodi tészta. Az üzemben öt év alatt ötszörösére nőtt a létszám, jelenleg tizenöten dolgoznak két műszakban, amelyből tizenhárman laskodiak. Pallay Ferencék mindezt önerőből érték el, a cég fejlődése érdekében minden pénzt visszaforgattak.

– A hitelt nálunk keményen adják a vállalkozóknak: a kapott egymillió forintért ötmilliót kell apportként felmutatni. Ám a fejlődésről, a fejlesztésről lemondani egyenlő a halállal, csakis előre mehetünk: a cégünknél most van folyamatban az EU-szintű minőségbiztosítási rendszer, a HCCP bevezetése. A vállalkozást tovább akarjuk bővíteni, több pályázatot is benyújtottunk, így a Széchenyi-tervre is pályáztunk, amely révén újabb öt-hat helybelinek szeretnénk munkalehetőséget biztosítani. Nálunk a tizenöt dolgozóból egyetlen embert sem kellett elbocsátani a negyvenezer forintos létminimum bevezetése miatt. A magam részéről helyeslem a kormány ebbéli döntését, ám mint vállalkozó, feltétlenül több segítséget várok, mint amit eddig az államtól kaptam.

A negyvenegy éves Pallay Ferenc tősgyökeres laskodi, csinos házuk és tésztaüzemük a nagyszülők földjéből nőtt ki, a portájuk szomszédos a szülőkével. Édesapja a vasútnál dolgozott középvezetőként, édesanyja a háztartást vezette. Ottó öccse Nyírtasson üzemmérnök, Ilona húga pedig Kisvárdán pedagógus, és társ a vállalkozásban. Az ő férje pénzügyi szakember, ő intézi a cég könyvelését. Pallay Ferenc felesége, Éva asszony, három gyermekkel ajándékozta meg közös életüket: Éva, Ferenc, Zsófia a születési sorrend. A pedagógus végzettségű Éva asszony a cég munkájából is sokat vállal, mindemellett az iskolában hitoktató, az egyházközség presbitere is.

A legfőbb dicséret, amikor a nagymamák jönnek, és azt mondják: Ferikém, amíg ti ilyen finom tésztákat csináltok, én addig a nyújtófát a kezembe nem veszem!

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése