Bárány Péter

Agrárközgazdász, tulajdonos, ügyvezető

Nyírkércs, Debrecen

Balra Bárány Péter, a kisvárdai gyár ünnepélyes átadásán édesapjával és bátyjával 400 .jpgEgy többgenerációs családi sikertörténet legfiatalabb láncszeme Bárány Péter. A Bárány család felmenői nagyon büszkék lennének utódaikra, ha tudnák, az a gazdasági kezdeményezés, vállalkozás, amit ők majd’ száz évvel ezelőtt elkezdtek, ma is működik. Hogy Bárány Péter, bátyjával, Lászlóval együtt édesapja, Bárány László nyomdokaiba tudjon lépni meg kellett azt alapozni kitartó tanulással, szorgalommal. Péter, ’97-től egy teljes évig az USA Idaho tagállamában az amerikai oktatás előnyeit élvezte. Az 1980-ban, Debrecenben született fiú elmondhatja, hogy világot látott, hiszen a másik féltekét – Utah, Montana, Nevada, Kalifornia – végigjárva látta, ez a világ más szemléletet, életritmust diktál. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákja eredetileg angolt tanulni indult, de ahogy fogalmaz: „Az angol másodlagos volt számomra, elsődleges, hogy az életből mennyit tanultam! Toleranciát, rugalmasságot, egy vadidegen környezetben. Itt lettem teljesen önálló, határozott, felelősségteljes döntésekre képes.” Az eminens osztályban volt húzóerő, hiszen az osztályátlag majdnem kitűnő volt. A matematika-számítástechnika tagozat kiváló alapokat adott az Agrártudományi Egyetem gazdasági mérnök szakára. „A tudást sohasem papírral mérem. Nem akarok abból előnyt kovácsolni, hogy engem a szüleim által szerzett sikerek alapján ítéljenek meg. A magam munkája után akarok eredményeket és sikereket elérni.”

Miután Péter a pályaválasztásában a baromfikeltető és -tartó úton haladt tovább, így ő lett a „húsbavágó sikertörténet” legfiatalabb szereplője.

2004-ben a diploma megszerzése után nem volt kérdéses, hogy a családi tulajdonban lévő Baromfi Coop-hoz jön, hiszen az egyetem utolsó éve alatt már dolgozott az édesapja által vezetett cégnél, és a 2001-ben megalakult, bátyja által irányított Master Good Kft-nél. Bátyjával, Lászlóval jól kiegészítik, megértik egymást munkájukban. Az intelligens, különös megfigyelő és elemző képességgel rendelkező fiatalember részletesen beavat munkájába. Mint kontrolling vezető, munkaköri feladatköre, hogy felderítse, értékelje a gazdálkodás pénzügyi folyamatait, megtalálja a szűk keresztmetszeteket, hol javíthatók a gazdasági mutatók. A tulajdonosi feladatkörből adódó nagyobb értékű beruházások kézbentartása, csomagolóanyag beszerzés, piackutatásban való közreműködés, árajánlatok lebonyolítása is a munkájához tartozik.

Mindezekhez nemcsak a baromfiágazat teljes vertikumát, hanem a megelőző fázisokat – a szántóföldi növénytermesztéstől, a takarmánykeverésen át, a baromfitenyésztés technológiáin keresztül a piaci értékesítésig, a fogyasztói szokásokig – mindent ismernie kell, megfelelő számítástechnikai jártassággal.

2004-ben, Petneházán daraboló- és csomagolóüzemet építettek, megindult a nagyüzemi- és szabadtartásos csirkék vágása. Majd a kisvárdai üzem beindításával, brojler telepek és új takarmánykeverő beüzemelésével az integráció teljes körűvé vált az öko-baromfitartás ágazatban. A technológia korszerűsítése egy sikeresen elnyert pályázat eredményeként 2011-ben meg is valósult, így kicsúcsosodott a családi sikertörténet. Ez év szeptemberében egy újabb nagy siker eredményeként világszínvonalú naposcsibe keltető üzemet adtak át Petneházán. Ezzel a baromfitenyésztés- ,a keltetés, és a takarmánygyártás legnagyobb hazai szereplőjévé váltak. A cégcsoport Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú Bihar megye keleti térségében gazdálkodik, közel 30 településen folytat tevékenységet, több mint ezer főt foglalkoztat, a családtagokkal együtt legalább 5-6 ezer ember sorsa függ vállalkozásuktól. Mint mindenütt, ebben az ágazatban is kemény, és könyörtelen pénzügyi és piaci törvények uralkodnak.

Péter hobbija az utazás. Amerika nyugati partvidékén túl, a világ több országát bejárta. Szeret olvasni, bűvöli a számítógépet, és rajong a fociért is. Az élethosszig tartó tanulás nem csak szakma, de az idegennyelvismeret területén is elengedhetetlen. Az önálló család megalapítása fontos esemény életében. Gyakorló apukaként, boldog és teljes az élete, gyermekei a jövőt, a folytatást jelentik.

„Hálás lehetek a sorsnak, hogy a család mindig biztos hátteret adott életemben. Számomra a szellemi gazdagság az értékmérő. Szerencsésnek mondhatom magam, mert idáig kudarc még nem ért, a sikertelen helyzetből próbálok pozitívan kikerülni, és tanulságot levonni a jövőm számára.”mondja optimistán.

(A képen balra Bárány Péter, a kisvárdai gyár ünnepélyes átadásán édesapjával és bátyjával)

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése