Lengyel Miklósné

Óvodavezető,

Levelek

szszb_14-128_lengyel_miklosne.jpgA helyi védettséget élvező Molnár-kúria ad helyet a Kastélykert Óvodának Leveleken. A történelmi korszakok más és más szerepet szántak a kúriának, hol az iskolai napközi, hol a termelőszövetkezeti iroda, hol a szolgálati lakások kaptak benne helyet. Noha az épület nem óvodai célokra épült, a 100 kisgyermeket gond nélkül elhelyező intézményben jelenleg 130 óvodást látnak el. Lengyel Miklósné vezető óvónő a Nyírségi Óvodaszövetség egyik bázisóvodájának vezetőjeként megbecsült óvodapedagógus a megyében. Egész élete a másokról történő gondoskodásokról szól.

Lengyelné lánykori neve Kapdos Magdolna, Leveleken született 1948. november 24-én. Édesanyja Majláth Julianna 81 éves, teljes testi-szellemi frissességben látja el magát. Édesapja, Kapdos József tanácselnök is volt. Öt testvér nevelkedett gyermekkori családjában: János kőműves volt, József polgármesterként szolgálta Leveleket, – sajnos már nem él – Júlia a községi iskolában tanít, Péter baleset áldozata lett. A férje, Lengyel Miklós szakközgazdász, az APEH-ben lát el fontos tisztséget. Házasságukból három fiúgyermek született, Róbert alkalmazott, Ede kamionozik – ő már családos, neje Lengyelné Bukta Lívia, kislányuk Bianka 6 éves – Tibor informatikát tanul.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 1967-ben érettségizett Magdika, utána hét hónapig a tsz-irodán, majd képesítés nélkül óvónőként helyezkedett el. Szarvason elvégezte a kétéves felsőfokú óvónői iskolát, és feleségül ment diákkori szerelméhez, Lengyel Miklóshoz. 1968. március 31-én lépett be a Kastélykert Óvoda kapuján, s immár 34 éve, a második generációval foglalkozik a patinás falak között. Soha nem fordult meg a fejében, hogy itt hagyja az intézményt, noha az ország más vidékén, vagy másik szakmában többet kereshetett volna. Mindig is úgy gondolta, a számára adott helyzetből kell kihozni a legtöbbet.

Lengyelné intenzív igazgatói tanfolyamot végzett, majd a hajdúböszörményi, szintén intenzív tanfolyamot is kiválóan elvégezte, nemrégiben pedig a minőségbiztosítást tanulta egy kurzus keretében. Közéleti érdeklődése és a közösségben betöltött fontos szerepe, vezetői tekintélye eredményeként már a második ciklusban is megválasztották helyi képviselőnek a levelekiek. A szociális bizottság tagjaként igyekszik segíteni a rászorulókon.

A környezetvédelem, a mozgásfejlesztés és az esztétikai nevelés képezi a helyi nevelési program alapját. A szűkebb környezet értékeinek megismertetésében messzemenően támaszkodnak a helyi sajátosságokra: a leveleki tó élővilágának megfigyelése már egészen kiskorban a biológia, az állatvilág fontosságára irányítja a kicsik figyelmét. A környező fenyő- és akácerdőben rendszeresen túráznak, bicikliznek, rolleroznak az óvodások. Még a szülőkkel közös kerékpártúrákat is szerveznek a 3–4 kilométerre levő tópartra. A gyerekek szétnéznek a lovastelepen, csoportosan látogatják a helyi üzemeket.

A tágas udvar és a modern fajátékok ellensúlyozzák a kúria szűkös belső terét. Szinte nincs olyan nap, hogy ne vinnék a levegőre az óvónők a gyerekeket. A mozgásfejlesztést medence és jól felszerelt tornaterem, valamint a szülőkkel közösen szervezett sportdélutánok szolgálják. Szinte az elsők közt szerveztek óvodabált Leveleken, és a bevételből játékokat vásároltak, hogy a szűkös normatívát ellensúlyozzák.

Az esztétikai nevelési célokat vizuális, ének-zenei, drámapedagógiai és gyermek tánccsoport szolgálja. Különösen a drámapedagógia népszerű. Az óvónők észrevették, hogy a három éve alkalmazott drámapedagógiai módszerek eredményeként a gyerekeknek jobb a kommunikációja, hamarabb sajátítják el a verset, a mesét, ügyesebbek a fellépéseken.

A Nyírségi Óvodaszövetség bázisóvodájaként Lengyel Miklósné szerteágazó segítséget nyújt a kollégák szakmai tájékozódásához. A megyei irányítási és a szakfelügyeleti rendszer megszüntetése után a meglévő munkaközösségeket arra használták, hogy az aktuális oktatáspolitikai rendeleteket, törvényeket értelmezzék, és tapasztalataikat kicseréljék a környékbeli óvodapedagógusokkal. Mintegy védernyőt jelent az óvodaszövetség a jelenleg tagként társult 19 intézmény számára. Az óvodaszövetséghez tartozás a résztvevők egybehangzó állítása szerint hasznos és eredményes, hiszen szakmapolitikai, módszertani kérdéseket vitatnak meg, előadásokat hallgatnak, és rendszeresen eljutnak országos konferenciákra is. Lengyelné számára szakmai örömet jelent, hogy nemrégiben újabb óvodák jelezték: szeretnének a Nyírségi Óvodaszövetséghez tartozni.

Lengyelné Magdika számára a 34 éves óvodapedagógiai szolgálat fontos számvetésre is lehetőséget ad. Fontosnak tartja az óvoda és a család szoros kapcsolatát, és mindenekelőtt a gyermekek érzelmi biztonságát. Azért dolgoznak, hogy a szülő ismerje el az óvodai nevelés eredményeit, s a hétköznapok pozitív, kellemes légkörben teljenek. A társadalmi elvárás régóta nem gyermekfelügyeletet jelent, hanem iskolaérett gyerekek hagyják el az intézmény kapuit. A minőségbiztosítás jegyében az életre felkészítő játék mellett színházba, bábszínházba viszik a kicsiket, s a tartalmas gyermekkort itt alapozzák meg.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése