Gaál Sándor

Református lelkész,

Ramocsaháza

„Mert én veled vagyok, megőrizlek téged, akár hová mégy!”
(1. Mózes 28,15)

szszb_15-166_gaal_sandor.jpgHiszem, a lelkészi hivatásra készülni kell! Készülni a születéstől, apró gyermekkortól fogva, egészen a beteljesülésig. Úgy, mint ahogy Gaál Sándor Ramocsaháza református lelkésze készült, és megőrizte Isten erre a küldetésre. 1967. május 30-án Baktalórántházán született, Rohodon nevelkedett. Falusi gyermekéveiben szabad, de boldog környezetben, hitben való növekedése alakította élethivatását.

A föld munkájából élő apja, aki a tsz-ben maradt, miután a földjüket elvették, az édesanya, aki varrónőként pótolt a családi bevételhez, hogy gyermekeiket – nővérét Ilonát és őt – taníttatni tudják, becsületes szülői példakép volt számára.

A kaszát-kapát jól ismerő és forgató Sándor már ifjú korától részese volt a mezei munkáknak. Így hát hová is mehetett volna más helyre tanulni az általános iskola befejezése után, mint a biztos megélhetést ígérő, mezőgazdasági szakmát adó, nyíregyházi mezőgazdasági szakközépiskolába. De a harmadik-negyedik osztályra megfogalmazódott a humán irányultság, s lehetett sejteni, nem fog kikötni a mezőgazdaság mellett. Ezerkilencszáznyolcvanötben az érettségi után a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre vitt útja, ahol 1990-ig tanult, sőt még egy évet maradt, mint Senior, a diákok vezetője.

Hálásan emlékezik Bütösi János egykori tanárára, aki megerősítette őt szolgálatának irányultságában. Itt ismerkedett meg évfolyamtársával – egy lelkészi család leányával – Victor Eszterrel. Miután Eszter az USA-beli ösztöndíjas tanulmányáról hazakerült, 1991-ben életre szóló szövetséget kötöttek. Így már, mint házastársak, közös ösztöndíjjal utazhattak Hollandiába, Kampen városába.

Ramocsaháza virágos, rendezett falucska. Kanyargós főutcája közepén a református templom mellett találom a nemrégiben épült lelkészi lakást.

Itt él családjával Gaál Sándor. Ő maga éppen befejezi a gyülekezeti ház épületében a hittanórát, de megérkezik felesége is, aki az ötödik gyermekükkel várandós, májusra várják a baba születését. A többi apróság sorra, mint az orgonasípok: Eszter tízéves, Sándor nyolc-, Benedek öt-, Anna hároméves az iskolában, óvodában okosodnak éppen, azon túl, hogy otthon is az értelmi és érzelmi nevelés testi és lélekformáló ereje alakítja őket. A lelkészházaspárokban mindig megfogott engem az a tiszteletteljes beszédmodor, ahogyan egymással és gyermekeikkel kommunikálnak. Az esküvői ige közös életük alapja, a család igéje: „…minden a tiétek. Ti viszont a Krisztuséi, Krisztus pedig Istené!” (1 Korintus 3:21,23).

A nyugalom, a szeretet szigete mindez, s az is, amibe ők belefognak, amin munkálkodnak, s ahogyan az emberekkel érintkeznek, 1991 óta Ramocsaházán és a szomszédos Nyíribrony községben. Sándor és Eszter felbuzdulva a Hollandiában tapasztalt mozgalmas lelki életen, sokrétű feladatot látnak el. Van itt ifjú házasok köre, Biblia-kör, hétvégi extra programok gyermekeknek, gyermek és felnőtt istentisztelet, öregek számára foglalkozás a helyi idősek klubjában, kismamakör, ifjúsági csoport, nyári gyermektáborok, ifjúsági kerékpártúrák és énekkar is.

De él a hollandiai testvérvárosi kapcsolat is, s lelki épülésükre szolgálnak az ökumenikus imaestek. Akik nem keresik ezeket a programokat, családlátogatások alkalmával próbálnak megnyerni, küzdve a hitetlenség ellen. Merthogy Sándor hiszi, hogy az Isten ellen fordulás nem maradandó, hanem megváltoztatható a hitetlen emberek hitre segítésével. A falu életében korszakalkotó kezdeményezésnek számít a gyülekezet, de az egész falu által létrehozott és támogatott alapítvány, amely „A Harmadik Évezredben Ramocsaházáért” nevet viseli.

A tizenkét év alatt megtapasztalták nyitottságát, s egyre többen igényelték segítségét, sokszor magánügyeikben is. Közösségi szerepe 2002 októberében, az önkormányzati választások óta csúcsosodott ki, amikor is képviselővé választották. Ekkor ő Angliában tartózkodott, de a presbitérium jóváhagyásával a református lelkészként sokak biztatására alapos megfontolás után elvállalta a közéleti szereplést.

A kulturális bizottság tagjaként érzékeli és tapasztalja a faluban meglévő szükségleteket. Sándor a Debreceni Református Hittudományi Egyetem oktatója is, ahol a Missziós Felekezettudományi Tanszék adjunktusa. Budapesten a Protestáns Missziós Tanulmányi Intézet Kuratóriumának tagja, s a Nyírségi Egyházmegye misszió előadója. Missziológiából folytatott tanulmányai egy magasabb szintű tudományos munkában látnak majd napvilágot, mint doktori disszertáció. Mindezek mellett ezt mondja: „Lelkész vagyok, Ramocsaháza lelkipásztora.” Szolgálatát hitének és elkötelezettségének veti alá; Jézus parancsának:

„Ha egy mérföldre hívnak, menj el kettőre! Imádkozzál ellenségeidért! A gonoszt jóval győzd meg!” – ez vezérli őt, s arra tette fel életét, hogy az embereket Krisztushoz vezesse!

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése