Civa Mihály

Erdész,

Ófehértó

szszb_08-130_civa_mihaly.jpgMindenki számára jó hírrel szolgált Civa Mihály erdész, ófehértói vállalkozó: a térségben több fát telepítenek, mint amennyit kivágnak. A fagazdálkodás szűkebb hazánkban jó úton halad. Az anyagi haszon mellett környezeti és más haszonról is beszélhetünk.

A tapasztalt, természetet imádó erdész a csodálatos hobbijáról is beszámolt: lakhelyén, az erdészház körül állatparkot hozott létre. Olyan lehet ez, mint Noé bárkájának kicsinyített mása. Az ARBO 2000 Betéti Társaság az ófehértói vasútállomás mellett található, közvetlenül a sínek mentén. A vonatból is láthatják az utasok, hogy farönkök tornyosulnak katonás rendben. A frissen vágott fák illata terjeng a levegőben. Ezeken a fákon nemrég még a rigó fütyülhetett. A feldolgozott fák között szőlőkarókat is láthatunk. Akácok, fenyők, nyárfák láthatók mindenfelé. Haszonfák. Feldolgozógépek, rakodógépek forognak és kamionok is. A síneken túl kezdődik a híres ligettanyai erdő. A szél ide hozza a baktalórántházi erdőség édes illatát is.

A bt. kis irodájának ablakai kis erdőre néznek. Jó kedvvel lehet itt dolgozni. Ebben az irodában beszélgettünk a bt. ügyvezető tulajdonosával. Elöljáróban elmondta, hogy a Nyírerdő Rt.-nél ő most is gyakorló erdész. A fiával közösen vezetik az ARBO 2000 Bt.-t. A fiát szintén Civa Mihálynak hívják. Apa és fia földet vettek és beerdősítették. Lassan növekszik, cseperedik a saját erdőjük. Másoknak is telepítenek, kitermelnek, feldolgoznak és szállítanak.

A tevékenységük tehát komplex. A közreműködésükkel 400 hektárnyi területen van folyamatban erdősítés. Ősszel és a következő év tavaszán újabb száz hektáron telepítenek. Jó tudni, hogy a mezőgazdasági művelésre nem alkalmas területekre is fákat ültetnek. A talajtól is függően akácerdők, tölgyerdők nőnek ki a földből. A nemesnyár is szereti az egyes vidékeket. Érdekességként említette, hogy a közeljövőben tíz hektárnyi területre vöröstölgyet telepítenek. A vöröstölgy Amerikából ered, csak 35–40 éve kezdték honosítani kis hazánkban. E szép és hasznos fa feldolgozása még nem nagyon kezdődött el Magyarországon. Igaz a mondás: aki fát ültet, a jövőt tervezi. Az itteni vöröstölgy is a jövőnek szól.

A bt. a telepítésnek is jól megteremtette a személyi és tárgyi feltételeit. Sajátos telepítőgépet is vásároltak. Rendelet írja elő, hogy kitermelés után négy éven belül új erdőt kell telepíteni. Így jöhet létre a körforgás, így nem borul fel a biológiai egyensúly. Nos, sok gazdának, vállalkozónak a négy év mostanában lejár. Ezért és persze nem csak ezért rengeteg a munkája, megbízása a bt.-nek. A szoros határidőn kívül a jó hírnév is hozza a megrendeléseket. S a betéti társaság dolgozik szerte a megyében és a megye határain túl is. Egy kicsi, 30 hektáros munka akadt Szolnok megyében. Európa több országában ismert a hajdúsági, pontosabban a gúti erdő. Feljegyezheti a krónikás, hogy a gúti erdőben is dolgoztak, talaj-előkészítő munkát végeztek. Brigádokat tanítottak be gyérítésre, fakitermelésre. Ezek a brigádok vágják a fát hűvös halomba. A méretre szabott, feldolgozott fa aztán megy Németországba, Hollandiába. A magyar akác különösen keresett cikk a nyugati országokban. A nyárfát és általában a fát nem nagyon viszik mostanában az olaszok. Az olasz piac kissé bedugult – mondta kesernyés hangon a derék erdész. Okként jelölte meg, hogy az ukránok és a románok is megjelentek a piacon.

A bt. egyik haszna, hogy éves átlagban nyolcvan embernek ad munkát és kenyeret. Plusz még itt dolgozik alvállalkozóként vagy harminc ember. Bővül majd a létszám, és káeftévé alakulnak át. Jövőre – stílusosan szólva – nagy fába vágják a fejszét: elkezdik Mátészalka újfajta fűtési rendszerének kiszolgálását. A szatmári városban, ha beindul a korszerű fűtési rendszer, speciálisan aprított fára is szükség lesz. A bt. faaprító gépet vásárol, szállító járművet is és a fahulladékot, meg az ipari célra nem használható fát viszi Mátészalkára. A jövőre gondolva, energiaerdő telepítését is elkezdi a betéti társaság.

Civa Mihály a Magy melletti erdészházban lakik. Itt kicsi tavacskájában hattyú és vadkacsa is úszik. Dámszarvas, gímszarvas, muflon, őz, nyúl talál a ház körül magának jó életteret. Szürke marha és póniló színesíti az állatok sokaságát. Különös és csodálatos hobbi ez. Ember, állat, növény él együtt harmonikusan, háborítatlanul ebben a természetes környezetben.

A szakállas erdész, Civa Mihály 1950-ben született Baktalórántházán, de egy erdőkkel ölelt tanyán nőtt fel. Szegeden végezte el az erdészeti technikumot. A fia a vállalkozásban főleg a gépészeti, műszaki részt viszi. A lánya Nyíregyházán érettségi előtt áll és erdőmérnöknek készül. Két fiú unokája van, a póniló természetesen az övék.

Civa Mihály akkor érzi igazán jól magát, ha hallja, hogy zúg az erdő, zúg a mező.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése