Éles Tibor

Polgármester,

Rohod

szszb 24 ncsé Éles Tibor2.jpgHárom a magyar igazság! –mondhatnánk a szólást Éles Tibor életére. Nemcsak Rohod, de talán Magyarország történetében is először esett meg a dolog, hogy 2006 őszén, az önkormányzati választások három ízben történtek a községben. A már eredetileg polgármesterként induló Éles Tibornak végül is a harmadik forduló hozta meg a sikert.

Az 1962-ben Rohodon, majdnem karácsonyi gyerekként – december 22-én – született fiú, Éles Lajos, és Péter Magdolna gyermekeként látta meg a napvilágot, bátyja Attila után. Őt követte még két öccse, Csaba és Tamás. Édesapjuk kőművesként, édesanyjuk szakácsnőként kereste a kenyeret a családnak.

Tibor szülőfalujának kis iskolájában tanult betűvetést, majd kényszerből Nyíregyházán, az akkori Mező Imre 107-es számú Vegyipari- és Gumigyártó Szakmunkásképző Iskolába jelentkezett. De ő már hatéves korában eltervezte, vendéglátós lesz, és önálló éttermet fog üzemeltetni. Gyerekkori elhatározását komolyan gondolva 1984-ben egy kis büfét bérelt, ahol elkezdődött vendéglátói pályafutása. Közben eladói és üzletvezetői szakképzettséget is szerzett. Úgy építette, ahogy megálmodta a „Négy Ász” vendéglőt, a négy Éles fiú nevére utalva. A vendéglő nemcsak nevében volt szerencsehozó, de Fortuna amúgy is kedvezett a forgalmas helyen, a 41-es főútvonalon a vajai leágazásnál lévő kis fogadónak, ahol díszfaiskola is van. Tibor fiatal fiú korától részt vett a falu közéletében. Nemcsak a sportban, a Rohod SE ifjú csatáraként, hanem immár 19 éve irányítja az egyesület munkáját. Közügyekben is szava volt mindig a faluban.

Az első önkormányzati választás óta – 1990-től már bizalmat kapott a település lakosságától, és helye volt a képviselő testületben. Így a faluban ő a legrégebbi képviselőtestületi tag. Volt pénzügyi bizottsági elnök, más bizottságok tagja, majd Éles Dániel polgármestersége idején alpolgármester. 2006 őszén az itt élő emberek biztatására elindult a polgármesteri címért. A biztatás mellett azért is mert erre vállalkozni, mert egy polgármester feladata tulajdonképpen közel áll, vagy hasonló egy vállalkozás menedzseléséhez. Mivel ezt jól csinálta, itt is próbára akarta magát tenni. Családját, és mindenekelőtt felesége maximális támogatását is maga mögött tudhatta, ami a legfontosabb biztató erő számára a mai napig is. Felesége Szoták Nóra, Kisvárdán, a Császi László Szakközépiskolában postaforgalmi szakon végzett, jelenleg vállalkozó, akivel 1985-ben házasodtak össze. Tibor törekvése csak 2007. július 27-én valósulhatott meg. A harmadik fordulónál már nem volt kétséges, hogy ő kerül ki győztesként. A falu iskolájának léte, a későbbiekben a falu jövője, annak elsorvasztása, vagy fejlődése a tét. Felvállalva az iskola megmaradását, ellenállva minden társulási kényszernek és törvénynek, az iskola igazgatójával, tantestületével, a képviselő testület és a falu lakosságának nagy részével kardoskodott az iskola önállósága mellett. Bár a támogatási normatívák és pályázati lehetőségek nem igazán díjazzák azokat a településeket, amelyek nem akarnak társulni. A pénzügyi gazdálkodás előző hiányosságaival szembenézve próbálja egyenesbe hozni a falu financiális mérlegét, ami borzasztóan nehéz.

A képviselő testület támogatja őt törekvésében, hiszen az egész falu érdeke most a legfontosabb. A Működésképtelen Helyi Önkormányzatok Egyéb Támogatása, és a LEKI-s pályázatból számolhatnak némi pénzmagra. A talponmaradás érdekében megszorító intézkedéseket is kell hozni, ami sohasem népszerű. Nincs könnyű dolga egyáltalán Rohod polgármesterének. Felelős beosztása arra is kötelezi őt, hogy emberi gyarlóságait, gyengeségeit folyamatosan leküzdve próbáljon mindig, bármilyen helyzetben és esetben az igazságosságra törekedni. Az iskola sorsa, a közel 140 gyermek, a jövő záloga. Legkisebb fiuk, Bence is itt tanul, ötödik osztályos. Nagyobbik fiuk Tibor, harmadikos Mátészalkán az Esze Tamás Szakközépiskolában. A falu közösségformáló rendezvénye a falunap, amely hetedik éve mindig augusztusban zajlik. Az eltelt időszak alatt szemmel láthatóan fejlődött a település. Új park épült, és működik az internet szolgáltatás is az egész faluban. A változásokat további tervek és célok követik, melyeket fel is sorol. Az iskola felújítása, egy közösségi ház létrehozása, mikrobusz beszerzése, egészségügyi szolgáltatás fejlesztése, a szociális háló bővítése, sétány építése a főutcától a temetőig. Sokat megy, lobbizik a falu érdekében. Szabadidejében szívesen kirándul, utazik a családdal.

„Eddigi életem mozgalmas volt, sok nehézséggel, a nulláról indultam. Mindenért meg kellett küzdenem. A faluban nyugalmat, békességet szeretnék” – mondja reménykedve.

Megszépültek a közterek, a parkok, a polgármesteri hivatal, a posta épülete, leaszfaltozták a főutcát, ami a biztonságosabb közlekedést szolgálja. A helységnévjelző táblák, az új buszvárók, a virágok egy élő falu képét tárják az átutazó szeme elé.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése