Winkler János

Áfész elnök,

Tiszaszalka

szszb_02-166_winkler_janos.jpgÍzig-vérig kereskedő Winkler János, a tiszaszalkai Tiszaszöv Áfész elnöke. Felelős kilenc beregi település ellátásáért, vezetői felelőssége ezekben a nehéz években nehezen mérhető. Bokros teendői ellenére ’94 végén egy újabb teher cipelését vállalta magára: lakhelyén, Vásárosnaményban jelöltette magát önkormányzati képviselőnek.

Megválasztása óta segíti az ezer sebből vérző, ezernyi gonddal küszködő önkormányzatot. S nemcsak mint képviselő, hanem úgy is mint a jogi, ügyrendi és pénzügyi bizottsága tagja. Természetes, hogy ideje nagy részét az áfészügyek töltik ki. Az üzleti útjai gyakran messzire vezetnek, ilyenkor rádiótelefonon tartja a kapcsolatot munkatársaival és szeretteivel is.

A legszebb férfikorában járó, dinamikus ember Winkler János. Otthonosan mozog a gazdasági és kereskedelmi körökben, az „egyszerű” beregi emberek között csak úgy, mint az osztrák, vagy a német üzletemberek körében.

Roppant nehéz időben, 1987-ben választották meg a Tisza-parti szövetkezet elnökének. Azóta egyre csak nehéz évek járnak e vidékre, e hazára, sőt e térségre.

Évről évre nehezednek a feltételek, növekszik az egészségtelen konkurencia, zsugorodik a fizetőképes kereslet. Nem könnyű ebben a miliőben talpon maradni, helytállni. Kezdeményező készségének, kockázatvállalásának, újat akarásának is köszönheti sikereit. Kudarcaiért nagyobb részt a történelem a felelős.

Egy kicsit a közelmúlt történelmébe tekintünk vissza, amikor felvázoljuk életútját, portréját. Vegyésztechnikus az eredeti szakmája. Egyik alapítója a naményi fogácslapgyárnak, csak úgy, mint az üveggyárnak. Ez utóbbi helyen termelési és kereskedelmi vezetőként dolgozott. 1982 és ’86 közt az aranyosapáti termelőszövetkezet ipari főágazatvezetője volt. Mindkét helyen gyakorolta a kereskedelmi munkát, bel- és külföldön kapcsolatokat alakított ki. Ennek hasznát veszi elnöki munkája során is.

A vásárosnaményi bádogosmester fiaként nevelkedett, a szüleitől is tanult emberséget, precízséget. Megszerette a szépséges Tiszát, a Tisza és a Szamos öleléséből kibontakozó tájat. Amíg ideje engedte, horgászott és motorcsónakjával szelte a „szőke” vizet. Jó ideig a fotózás volt a hobbija, megörökített érdekes pillanatokat, embereket, tájakat.

Mostanában egy-egy röpke szabad idejét családi körben, többnyire olvasással tölti, vagy a ház körül segít az egyedül élő édesanyjának. Pedagógus felesége és két általános iskolás gyermeke várja a meghitt otthonában.

Hogyan is volt az, mikor a naptár 1987-et mutatott? Ekkor bizony a Tiszaszalka és Vidéke Áfész mély gödörbe került. Az akkori elnöknek mennie kellett. Sok-sok személyi és gazdasági gondot hagyott maga után. Őt választották az elnöki posztra 1987-ben. A szerteágazó elnöki teendői közé tartozott a „nagytakarítás”. Már a kezdeti döntéseivel megszüntette a fölösleges létszámot és az eredménytelen tevékenységeket. Népszerűtlen lépésekre is el kellett szánnia magát. Emberek, családok sorsát befolyásolta nap mint nap. S el kellett adni azokat az ingatlanokat, amelyeknek ezen a vidéken alig volt értékük. Fáradozásai nem voltak hiábavalók. Rentábilissá tette a szövetkezetet. A kilencvenes évek elején 4-5 milliós nyereséget is elkönyvelhetett a karcsúsodott szövetkezet. Elsők közt kötött barterüzletet az ukránokkal. Élelmiszert vitt ki az áfész és vasárut, autóalkatrészt, meg építőanyagot hozott be. Felhívással fordult a megye áfész-elnökeihez: fogjanak össze, csatlakozzanak a barterüzlethez. (Nem nagy volt a lelkesedés, a kockázatvállalás.)

Az újat keresve kezdeményezésére létrehoztak egy raktárbázist. Aztán kihasználta a jó német személyes kapcsolatait. Olcsónak mondható német műszaki cikkeket hozott be bizományba. Az ismert okok és főleg a feketegazdaság miatt a jó minőségű német áruk egy része eladhatatlanná vált.

Ám ekkor is feltalálta magát: az összes német műszaki cikket nagy tételben dollárért (!) eladta a románoknak. Talpalásának, kilincseléseinek köszönhetően plusz még olcsó román bútort hozott be. Ez a siker is köszönhető a munkatársaknak, a barátoknak és a jó kapcsolatoknak.

Neki sem tetszik a tisztességtelen kereskedés… Az áfész csak szabályosan és legálisan működhet, a maszekok és a külföldiek egy része pedig… Hogy mit ajánl megoldásnak, hol látja a kivezető utat? Azt vallja: módosítani kellene a gazdasági szabályozókat, és a kisebb áfészek összefoghatnának, esetleg egyesülhetnének. Nagy tételben közösen olcsóbban vehetnék az árut, így olcsóbban tudnának eladni is. Elgondolkodtató javaslat.

A több lábon állás jegyében létrehozott egy családi bt.-t. Naményban a volt banképületben, a Rákóczi utcán megnyitotta a 4 W Betéti Társaságot. Az üzlet cégtábláján ez áll: Házi Hol-Mi. Van itt háziasszonyoknak alapfelszerelési cikk, olcsó mosószer, s kapható mosott és vasalt import használt ruha is. Boltjában is szélesíti az áruskálát, magánemberként is kockáztat, és az újat keresi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése