Ujhelyi Tamás

Igazgató, politikus,

Nyíregyháza, Barabás

szszb_18-114_ujhelyi_tamas.jpgA névjegykártyáján csak ez olvasható: Ujhelyi Tamás igazgató. Ám sokkal több ennél. Több helyen használ szűkebb vagy tágabb környezetének. Sokoldalú, dinamikus ember. Főleg a beregi részen ismerik és tisztelik az emberek. Az írásból később kiderül, hogy Nyíregyházán is sok az ismerőse, tisztelője. Szálfa termete, kissé deresedő dús haja és szemüvege teszi jellegzetessé.

Nem dicsekszik vele, de nem is szégyelli, hogy ősi családból származik, felmenői hosszú időn át az ukrán–magyar határ közelében lévő Tiszaújhelyen éltek. (Innen a kötődése Bereghez, egy kicsit bereginek vallja magát.) Ő már Egerben született és Nyíregyházán él, népesnek mondható családjával. A felesége ékszerész. Négy lánya van, mind a négy angolt és németet tanul, ők már az Európai Unióban fognak élni és dolgozni.

Ujhelyi Tamás a nyíregyházi otthonából jár ki a vásárosnaményi Popovics és Szabó Út-, Mélyépítő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-be dolgozni, itt igazgató. A névjegykártyáján ez olvasható: út-, mély- és magasépítés, csatornaépítés, ivóvízhálózat-építés, szeméttelep-rendezés, egyéb földmunkák, homokeladás, fuvarozás, tréleres szállítás. Késztermékeket is gyártanak, sőt bányaipari termékekkel is foglalkoznak. A több lábon álló cég megtalálta helyét a piacon, megfelelt a kihívásoknak. A cég a beregi térség egyik vezető vállalkozásává nőtte ki magát, fejlődőképes.

A kft. több mint száz embernek biztosít folyamatos munkát. Teljesítették az ISO-t, a nemzetközi minőségbiztosítási előírásokat, megfelelnek az uniós elvárásoknak. A kft. tulajdonosai, Popovics János és Szabó Árpád 1988-ban még kisiparosként, aztán egy útépítő cégnél dolgoztak. 1992-ben alapították a kft.-t. Kezdetben mindennel foglalkoztak, fizikai munkát is végeztek. Az emlékezetes árvízi mentésnél, majd a beregi újjáépítésnél letették névjegyüket. Homokbányájukkal és gépeikkel sokat tettek a károsult beregi emberekért.

Ez a két bátor és sikeres vállalkozó kérte meg Ujhelyi Tamást, hogy lássa el az igazgatói teendőket, fejlessze tovább a vállalkozást, napjainkban már nemzetközi a vállalkozás. A Vásárosnaményban bejegyzett kft. tagja a Barabáson bejegyzett Bereghát Fejlesztési Társulásnak.

A térség vállalkozói és önkormányzatai alapították a társulást, amelynek ügyvezetője Újhelyi Tamás. Ez a szervezet az elmúlt években ukrán és román önkormányzatokkal, cégekkel baráti, kulturális és sportkapcsolatokat ápolt, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok most vannak kialakulóban. 2004 tavaszán ez állt egy újságcikkben:

„Magyar, ukrán és román résztvevők március 24-én Barabáson megalakították a Bereg-Szatmár Három Határ Nemzetközi Fejlesztési Társulást. Az összefogás célja uniós pályázati pénzek elnyerése, közös beruházások megvalósítása, a határ menti turizmus fellendítése. A rendezvényt a Barabáson bejegyzett Bereghát Fejlesztési Társulás szervezte. A már működő társuláshoz tegnap csatlakozott négy magyar, négy ukrán és hét román cég, illetve intézmény. A nemzetközi társulás tagjainak Budapestről érkezett szakemberek előadásokat tartottak az uniós pályázatokról és az elmaradott kistérségek támogatásáról. Ujhelyi Tamás, a Bereghát társulás ügyvezetője az alakuló tanácskozáson hangsúlyozta: a három határ menti régióban kiemelt feladat lesz a gazdaság és a kereskedelem fejlesztése, az egészségügyi feladatok összehangolása, közös turisztikai programok szervezése, ökológiai fejlesztésekre is gondoltak.”

Daróczi Pál, Barabás polgármestere, örömmel újságolta, hogy ismét működik a barabási kőbánya. A polgármester, aki egyben a Bereghát társulás elnöke, a nemzetközi tanácskozás után elmondta: a táj szépségére és termékeire alapozzák majd a fejlesztést. A bereg-szatmári térséget úgy is mint tájegységet, úgy is mint gazdasági egységet egyben kell kezelni. Az itt termett gyümölcsökre szükség lesz. Jó tudni: a barabási hegyen jó szőlő és jó bor terem. A térség természetvédelmi terület, de az autópálya, vagy az autóút itt hagyja majd el az országot Ukrajna felé. Pár év múlva növekedhet majd itt a befektetési, munkahely-teremtési kedv.

Külön kis bekezdésben említjük, illetve örökítjük meg, hogy Barabáson, ebben az egyedinek mondható szép beregi községben Ujhelyi Tamás az alpolgármester. Országosan működik a Nevelő Szülők és Állami Gondoskodásban lévő Gyermekek Érdekvédelmi Szervezete, e szervezet tiszteletbeli elnöke Ujhelyi Tamás. Egyik célja elérni, hogy a nevelő szülők tevékenységét ismerjék el munkaviszonynak. Egy másik fontos cél: harcolni a gyermekkereskedelem ellen. Ujhelyi Tamás az Együtt a Jövőért Egyesület országos felügyelő bizottságának tagja, a romák érdekében tevékenykednek. Tagja a kölcsei székhelyű Infrastruktúra Fejlesztési Önkormányzati Társulásnak, a felügyelő bizottság tagja. A Veterán Repülők Egyesületének is tagja. Borbányán polgárőr. Végül, de nem utolsósorban ő a Magyarországi Szociáldemokrata Párt megyei elnöke! Bírja a szellemi és fizikai terhelést. Áldásos a tevékenysége.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése