Dr. Kelemen Miklós

Ügyvezető igazgató,

Vásárosnamény

szszb_02-196_dr_kelemen_miklos.jpgA fa meleg, életre kel, míg a hideg vas vagy a műanyag, mert nem él, nem áll közel az emberhez. Dr. Kelemen Miklós életének meghatározó eleme a fa, a faforgács, illetve az abból készült világszínvonalú termékskála, amely az Interspan svájci-magyar vegyes vállalat vásárosnaményi gyárában születik.

Makacs embernek tartják az igazgatót. Persze, ha ez a makacsság abban nyilvánul meg, hogy évtizedeken keresztül a hazai, majd az európai színvonalnak megfelelő forgácslapot gyárt vezetésével az üzem, akkor ez bocsánatos bűn. Hiába ajánlottak neki vezérigazgatói állást másik cégnél, maradt. Kelemen Miklós „összenőtt a gyárral”, annak születésénél bábáskodott és most, amikor a kontinensen is jegyzik az innen kikerülő termékeket, elégedetten dőlhetne hátra a fotelben az igazgató. Hogy mégsem teszi, ennek az az oka, hogy mindig többet, jobbat akar, állandóan töpreng, töri a fejét az új műszaki, technológiai megoldásokon. Hány és hány éjszaka látta maga előtt a gyárat és vette sorba a fejlődést szolgáló ötleteket.

Nagy családban született, 1939. szeptember 14-én Szabolcsveresmarton. Édesapja néhai Kelemen Sándor cipészmester. Édesanyja, Csonka Erzsébet a hat gyermek felnevelése mellett a háztartást vezette, most is Mándokon él. A testvérei közül Sándor nyugdíjas eladó, Mándokon lakik, István nyugdíjas gépészmérnök Nyíregyházán, Erzsébet szintén nyugdíjas, óvónő a fővárosban, Imre nyugdíjas vájár Sajószentpéteren, Miklós az ötödik és az öccse, László kőműves, vállalkozó Budapesten. Széthúzás nem forgácsolta szét a család erejét, a szülők igazából sohasem nevelték, pusztán szorgalommal, becsülettel tették, ami a dolguk volt, helyettük a példa nevelt.

Miklós Mándokon járt általánosba, majd a kisvárdai gépipari technikumban folytatta tanulmányait és Szolnokon érettségizett le 1958-ban. Utána a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd 1969-ben gépipari gazdasági mérnök lett, míg végül 1983-ban a műszaki tudományokból doktorált, a faforgácslapgyártásból készítette értekezését.

A fehérgyarmati és a tyukodi gépállomásokon rövid ideig dolgozott mérnökként, amikor elhívták a megyei tanács ipari osztályára. Onnan a Tiszalöki Faipari Vállalathoz vezetett az útja, ahonnan már a vásárosnaményi gyár várta a nagyívű terveket megfogalmazó fiatal szakembert. Noha félig megtelt a munkakönyve, valójában egyetlen helyen töltötte a legtöbb időt, csupán a cég neve változott sokszor. 1968-ban kezdődött itt egy faipari üzem építése. Az első évben 13 ezer köbméter forgácslapot állítottak elő, 1987-ben 104 ezret, tavaly 178 ezer köbmétert. A fejlődés lehetősége természetesen most is adott, a méretre szabás, a bútorlap alkatrésszel történő kiszolgálása, a laminálás, a burkolólapok gyártása jelentheti az előrelépést. Míg tavaly 4,5 milliárd forintos árbevételt könyvelhettek el, az idén ez a szám eléri az 5 milliárdot. S az innen kikerülő korszerű termékeket keresik a vevők a hazai és a külhoni piacon egyaránt.

Amikor az átszervezés történt, az Interspannak is meg kellett válni jó néhány dolgozótól. Jelenleg 210-en dolgoznak náluk.

− A jövőt csak abban az esetben tervezhetjük nyugodtan, ha a szintentartás érdekében beruházunk és folyamatosan fejlesztünk − vélekedik az igazgató. − Az utóbbi öt évben több mint egymilliárd forint értékű beruházást hajtottunk végre. Én azt hiszem, engem az alkotás, az önmegvalósítás lehetősége tartott itt ebben a gyárban. Évről évre láttam, hogy a vezető munkatársaim, a műszakiak és a munkások közös akarata révén milyen szépen gyarapodhat a gyár. A munka és a még több munka sohasem zavart, tudásban is fejlődhettünk a kollégákkal. Ez a gyár már tíz évvel ezelőtt is európai szintű termékeket állított elő. Hallgattunk az idők szavára, és létrehoztuk a vegyes vállalatot, az országban is az elsők között.

Kelemen Miklós meggyőződéssel vallja, az országnak most van igazán nagy szüksége a cselekvő emberekre. Noha a kényelmesek, tehetségtelenek gyakran hátráltatják a többre, jobbra törekvőket, azért a köz ügyeiért felelősséget érzők és vállalók nem tudják tétlenül szemlélni a dolgok alakulását. Nem véletlenül elnökségi tagja az MTESZ Faipari Tudományos Egyesületének, hisz ott a hasonló gondolkodású emberekkel előmozdíthatja a faipar, a fafeldolgozó-ipar és nem utolsósorban a beregi térség ügyét.

Családja olyan hátországot jelentett a számára, hogy nyugodtan szentelhette szabad ideje jó részét is a forgácslapgyárnak. Neje Rózsa Katalin adminisztrátor, lányai közül Erika rendőr hadnagy, Anikó Nyíregyházán tanít, és van egy három és fél éves unokája, Danika. Még a pihenés is a fához, az erdőhöz köti, imád a családjával barangolni a tölgyes, bükkös, akácos erdőkben. Gombát szednek, újabb hobbija a vadászat. Régebben sportolt, focizott, pingpongozott. Elégedett ember, mert a munkája egyben a hobbija.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése