Ducsi Sándor

Ügyvezető igazgató,

Vásárosnamény

szszb_02-186_ducsi_sandor.jpgValaminek a megszületésénél bábáskodni mindig nagy élmény. Ezt érezhette Ducsi Sándor is, amikor a tiszaszalkai acélárugyárban technológusként igen változatos, szép munkát végezhetett. Mindig is arról álmodott, hogy a gépek, berendezések, alkatrészek világában uralkodó rendhez legyen valami köze. Gyerekkorában rengeteget ült a traktoron, de a finomabb javításokra vágyott. Ez családi örökség a Ducsi famíliában.

Sándor 1960-ban Kisvárdán született. Édesapja, Ducsi Sándor traktoros volt a termelőszövetkezetben, onnan ment nyugdíjba. Édesanyja, Farkas Erzsébet adminisztrátor, majd óvónő lett, ma már ő is nyugdíjban van. Egy testvére született, Gyula, aki szerelő a Műszolg Kft.-nél.

A gergelyiugornyai általános iskola befejezése után a kisvárdai Császy László Gimnázium fizika tagozatát választotta, innen egyből felvették a Gépipari és Automatizálási Főiskolára. Egyre közelebb került gyermekkori álmai megvalósításához. Nagyon szép kollégiumi évek után 1981-ben vette át üzemmérnöki diplomáját a gépgyártás-technológia szakon.

A magyar ipar egyik fellegvárának számító tiszaszalkai gyár jelentette a puding próbáját, amikor az elméleti tudását a gyakorlatban is kipróbálhatta. A csigafúrógyártás miatt települt ide a Magyar Acélárugyár. A korábbi tiszaszalkai gyáregység, mind a mennyiségi termelésben, mind a minőségi munka terén túlnőtte önmagát és önálló lett. 31 faluból, még Kisar mellől is ingáztak naponta a munkások. Nem véletlenül, itt a szakma krémje gyűlt össze.

Ducsi Sándor technológusként a termékek megszületését álmodta papírra és anyagba. Öt hónap múlva művezető-helyettessé nevezték ki. Nemsokára bevonult, akkor még másfél évre és szakaszvezetőként szerelt le a Damjanich laktanyából. Természetesen jött vissza, és a szerszámkészítő üzem vezetője lett. Még összetettebb munka, a gyártmányokhoz a sablonokat, a présszerszámokat, összeállító készülékeket tervezték és gyártották le. 1986 februárjában viszont kikérték a vásárosnaményi KISZ-bizottság politikai munkatársának a közügyekben igen sokat tevékenykedő fiatal szakembert. Még a létező szocializmusról beszéltünk, amikor Ducsi Sándort tíz hónapos Komszomol-iskolára küldték Moszkvába, ahol 53 ország fiataljaival ismerkedett meg és köthetett barátságokat. Ám az eszmei-politikai-ideológiai elkötelezettség helyett ismét a műszaki életet választotta és visszament előbb meóvezetőnek, majd kinevezték termelési osztályvezetővé. 1989-ben önállósodott a gyár, Ferromas néven, de még mindig nem tisztázták az anyagi ügyeket a régi céggel. Azért még mindig nosztalgiával gondol a fénykorában 400 millió forintos termelési értéket produkáló gyárra. Még működött, amikor Ducsi Sándor otthagyta.

Két év munkanélküliség nem kiesést, hanem óriási tapasztalatszerzést hozott a számára. Egy osztrák cég befektetési tanácsadójaként kezdett el dolgozni. Tanulta a kapitalizmust, belekóstolt az üzleti világba. A pozitívumok ellenére azonban megismerte, milyen érzés, ha az embernek nincs állandó munkája. Előbb az Interspan-nál helyezkedett el, ám három hónap múlva elnyerte az ERDÉRT 17-es telepe ügyvezető igazgatói posztját. A javításra szakosodott Műszolg Kft. ma sokkal nyitottabb, mint ERDÉRT-es korában, a több lábon állás jegyében sokféle munkát elvállalnak. Az Interspannál például a javításokat ők végzik, ez a cég bevételi forrásának 45 százaléka. A gázprogramból hasznot remélhettek, a polgármesteri hivatalok fűtéskorszerűsítése is számos megrendelést jelent.

Nyolc munkásból álló építőipari részlegük készítette el a gergelyiugornyai iskola konyháját, az étkezőt, az öregek otthonának az átalakítását, de dolgoztak már Budapesten, Tuzséron, Mátészalkán, Szolnokon. Noha az inproduktív létszámot meg kellett szüntetni és néhány dolgozótól a jellembeli hiányosságok miatt meg kellett válniuk, a negyvenhét emberüknek biztos az állása, a jövedelme, hisz munkát, megrendelést kapnak. Míg 1993-ban huszonhatmillió, addig ’94-ben kilenc hónap alatt 54 millió forintos árbevételt értek el, felényi létszámmal. Sikerült 20 százalékos bérfejlesztést is adni.

Takaros családi házban beszélgetünk Tiszaadonyban. A feleség, Nagy Csilla a két gyereket terelgeti, a hat éves Sanyika és a 4 éves Vivien most a nagymamához megy, mert a szülők este jótékonysági bálba hivatalosak.

− A család támogatása nélkül nem tudnám a feszített tempójú hétköznapokat végigcsinálni − összegzi Sándor a tapasztalatait. − A szülők, a rokonság, a barátok kötnek ide, ezért eszünkbe sem jut másutt szerencsét próbálni. Nemsokára − avat be terveikbe − nyitnánk egy melegkonyhát, az elsőt Tiszaadonyban, hisz Vásárosnaménytól Lónyáig itt állhatnak meg először a turisták.

Almát és köszmétét termesztenek a gyümölcsösben, de ha kikapcsolódásra vágyik, olvasni, sakkozni, barkácsolni szeret Ducsi Sándor.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése