Szűcs Ilona

Polgármester,

Nagyvarsány

szszb 25 st Szűcs Ilona.jpgNemrég súlyos térdműtéten esett át, ezért ágyhoz van kötve, mégsem tud pihenni egy percig sem Szűcs Ilona, Nagyvarsány polgármestere. Az ágy mellett minden fontos dolog karnyújtásnyira van: levelek, testületi ülés anyagok, mobilinternet, újságok, s természetesen kedves képek szeme fényeiről, a család unokáiról, az ikrekről.

Abban a házban él a mai napig, ahol a szó legszorosabb értelmében született. Tősgyökeres nagyvarsányi, életének minden fontos mozzanata ehhez a településhez kötődik. Nem csoda, hogy kissé elérzékenyülve emlékezik vissza a kezdetekre.

Mindig is szeretett iskolába járni, nagyon kedvelte az első tanító nénijét, s már gyerekként megfogadta, hogy ő is pedagógus lesz. A középiskolát a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium matematika tagozatán végezte. Érettségi után matematika szakra jelentkezett a nyíregyházi Tanárképző Főiskolára, majd tanulmányai befejezése után visszatért szülőfalujába. A felső tagozat minden osztályában matematikát, fizikát, kémiát és rajzot tanított 1971-től 1979-ig.

1979-ben változás történt az életében: Vásárosnaményban volt egy úttörő-konferencia, és felkérték jelöltként városi-járási úttörőelnöknek. Eleinte nem akarta ezt a tisztséget, mert nagyon szeretett tanítani, de meggyőzték, hogy így nemcsak egy, hanem több iskola gyermekeivel is kapcsolatba kerülhet. Eleinte nagyon nehéz munka volt számára, mert nem tudta, mire vállalkozott.

Hazai, külföldi cseretáborokat szervezett a gergelyiugornyai gyermek- és ifjúsági táborba, és azt a hagyományt vezette be a hozzá tartozó 28 iskolában, hogy aki megyei vagy országos versenyen az első három helyezett között szerepel, akkor azok a gyerekek részt vehettek egy-egy külföldi táborban. Egészen 1986-ig dolgozott ebben a munkakörben, akkor úgy gondolta, hogy ez annyira szép munka, hogy ezt nem fogja abbahagyni.

Azonban 1986-ban hazahívták szü­lő­falujába, és a szavazások után 1986. április 1-jétől lett Nagyvarsány, Kisvarsány, Gyüre községek Közös Tanácsának az elnöke. Egy nagy oktatási-kulturális komplexum építését indította el, és 1987. szeptember 1-jén már az új épület első részében csengettek be a tanévre. Akkor még a térség legnagyobb sportcsarnoka és a színházterme, a könyvtár helyisége még nem volt kész teljesen, de 1988 szeptemberében az intézményt teljes egészében átadták.

1989-ben rendszerváltás volt, és még ebben az évben kiírták az első önkormányzati választást, ami 1990 szeptemberében zajlott le. Akkor még Varsánygyüre volt, így először Varsánygyüre polgármestere lett, de érvénybe lépett az önkormányzati törvény, ami lehetőséget adott az elválásra. Arra hogy a társtelepülések, mint Kisvarsány, és a csatolt települések, mint Gyüre, országosan elsőként megtartott népszavazással és időközi választással elválhattak Nagyvarsánytól.

1986-tól a mai napig megszakítás nélkül a település vezető embere. Közel 300 fiatal párt adott már össze, s felsorolni is nehéz, mennyi mindent hozott létre Nagyvarsányban. 1986–87-ben épült ki az ivóvízhálózat, és az egész térségben legelsőként épült meg a községi ravatalozó. 1992. november 14-én, Nagyvarsány első községként gázlángot gyújtott, majd ugyanígy elsőként 1998-ban kiépült a szennyvízhálózat, ezzel egyidejűleg szilárd aszfaltburkolatot kapott a község minden utcája. Befizettek a szilárdhulladék-szállító beszerzésébe, ez Vásárosnaménnyal közösen látja el a település szilárdhulladékának a szervezett szállítását. 1994-ben kezdődött az Egészségügyi Központ létesítése, melyben háziorvosi, fogorvosi rendelő, gyógyszertár, védőnői szolgálat egyaránt helyet kapott 1996 végére.

1995-ben az egyházi ingatlanok visszaadásával pályázhattak egy új óvoda, konyha és étkező megvalósítására, és megkapták a település első falugondnoki mikrobuszát és falugondnokát. 2000-ben a térségben elsőként építették ki az optikai kábelt, a millennium évében alakították ki a település főterét, elkészítették a lélekharangot, a település címerét, az azzal ellátott hímzett települési zászlókat, jelvényeket. Nagy álma vált valóra, amikor elkezdődhetett a 20 éve épült intézmény teljes felújítása, és bővítményeként az uszoda építése.

Büszke arra, hogy egy 306 milliós pályázatot egy ilyen nagyságrendű település egy pályázattal elnyert. Tervek pedig még mindig vannak: egy funkcionális kerékpárút létrehozása, Kisvarsányhoz kapcsolódva Gyürén keresztül Aranyosapátig érne, és ezzel együtt a zárt rendszerű csapadékelvezető is kiépülne a település főutcáján.

A munka mellett számára a családja, az ikrek jelentik a legnagyobb boldogságot, akik nemcsak az örömben, hanem a bajban, a nehéz napokon is mindig mellette vannak. Azt mondja, nagyon-nagyon sokat kell „vállalnia a család minden tagjának” ahhoz, hogy ilyen családi élet alakuljon ki, mint amilyen neki megadatott, de az igazi családi életet másképp el sem tudná képzelni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése