Varga Péter

Polgármester,

Aranyosapáti

szszb_18-130_varga_peter.jpgA megbeszélt időpontban kerestem Aranyosapáti polgármesterét. A márciusi tiszai áradás azonban kissé elodázta találkozásunkat. Első a falu sorsa.

Az 1950. augusztus 3-án, Panyolán született Varga Péter, gazdálkodó szülők első gyermekeként élte gyermekéveit, a Tisza–Szamosközben. Vásárosnaményban végezte az általános, illetve a középiskolát. Az ELTE jogi karára jelentkezett. Párhuzamosan a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr szakára is beadta felvételijét, s ott fogadták. Édesapja tanácsára ezt választotta (két évvel fiatalabb öccse akkor még nem volt sorköteles), s az egyetemi felvételire már el sem ment. Azonban az 1968 őszén elkezdett főiskolát nem kívánta folytatni. Ez egyben azt is jelentette, hogy novemberben megkezdte huszonhét hónapos sorkatonai szolgálatát, a jugoszláv határ közelében. Ivándárda őrséről került Nyírbátorba. Az 1970-es árvíz idején Csengerbe vezényelték, ott vett részt az árvízi védekezésben, határőrként.

Akik ismerték az alig huszonéves fiatalt, láthatták-hallhatták zenekari tagként, könnyűzenei rendezvények közreműködőjeként. Tizenhat éves kora óta gitározott, később dobolt, énekelt, szájharmonikázott, sztepptáncolt. A leszerelést követően a Töváll dolgozója lett. Bérszámfejtő, munkaügyes, tb-ügyintéző munkakörben dolgozott. Az ezzel kapcsolatos képzésről sem feledkezett el. Középfokú- és felsőfokú munkaügyi tanfolyamokat végzett munka mellett. Felsőszintű személyzetis képzést is befejezett.

Ezerkilencszázhetvenkettőben kötött házasságot Vezse Irénnel, aki szüleivel Gergelyiugornyán élt. Egy évvel később kezdtek építkezésbe Vásárosnaményban. Fiuk 1974-ben, lányuk 1978-ban született. Felesége a Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola gazdasági vezetője.

Ezerkilencszázkilencvenhatban Szegeden befejezte tanulmányait a JATE Állam- és Jogtudományi Kar munkaügyi kapcsolatok főiskolai szakán. Így lett diplomás munkaügyi szervező. Ők voltak e témakörben az országban az első végzett szakemberek. Ezerkilencszázkilencvenkilencben közigazgatási szakvizsgát tett.

Ezt követően a budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Államigazgatási Főiskolai Karán igazgatásszervező diplomát szerzett. 2002-ben egy újabb vizsga után munkaügyi felügyelő lett.

Napjainkban a gyerekek újabb tanulmányai kerültek „előtérbe”. Szilvia a MÁV Rt. Vezérigazgatóságán, a kommunikációs igazgatóság sajtóreferense, a veszprémi egyetemen színháztörténet szakon végzett. Másoddiplomásként jogász lesz Budapesten. Péter a Pénzügyminisztérium tanácsosa. Munkatanácsadóként végzett a gödöllői főiskolán, másoddiplomásként Szegeden vállalkozási szakmát szeretne tanulni. Így most az ő tanulmányaik segítése köti le a szülők erejének nagy részét.

A valamikori Töváll tönkrement, de szerencsére megvette az Erdért. 1985-ig személyzeti és munkaügyi teendőket látott el Varga Péter, majd a forgácslapgyárnál folytatta ugyanezt a feladatot. A nyírmadai hizlaldában hasonló munkakörben tevékenykedett. Innen került a megyei munkaügyi központ vásárosnaményi kirendeltsége élére 1990-ben.

A rendszerváltozást követő közel egy évtizedben jelentős szerepe volt abban, hogy a beregi térség foglalkoztatási problémáit sikerült kezelni. Munkája elismerését jelzi, hogy a fővárosba hívták. A Fővárosi Munkaügyi Központ főtanácsosaként hasznosíthatta korábbi tapasztalatait, azonban Szatmár-Bereghez való félévszázados kötődését nem tudta leküzdeni. Fél év után, amikor Aranyosapátiban jegyzői állást hirdettek: pályázott, s hazajött. Húsz hónapig jegyzősködött a községben. A 2002-es választásokat közvetlenül megelőző hónapokban a Beregi Térségi Fejlesztési Társulatnál tizenhat önkormányzat területfejlesztési pályázatait „gondozta”.

2002 őszén megkeresték Aranyosapátiból azzal a kéréssel: induljon az októberi választásokon polgármester-jelöltként. Több jelöltből őt választották a község első emberévé. Mindenképpen előnyt jelentett a közel kétéves jegyzői tapasztalat, illetve az évek során kialakult kapcsolatrendszer, nem utolsósorban a megszerzett ismeretek halmaza.

Aktív közéleti emberként népi ülnök, kórustag, népi ellenőr, hat évig sportköri elnök. Elnökségének időszaka alatt lakóhelyén, Vásárosnaményban három NB-s szakosztály működött: foci, pingpong, női kézilabda. Mint az egyik aranyosapáti képviselő megfogalmazta: a polgármester széles érdeklődési köre, dinamizmusa érződik a testületi ülések előkészítésétől, a napirendek szervezett tárgyalásán át a tervek megvalósításáig. Több sikeres pályázatot adtak be az utóbbi másfél évben.

A lakosság előtt mindig nyitva a polgármester ajtaja. Bár nem itt lakik, de együtt él a község lakóival. Az önkormányzati intézmények igazi gazdája, aki odafigyel munkatársai gondjára-bajára is. Élvezi a lakosság bizalmát.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése