Kálmán Béla

Polgármester,

Nyírmada

szszb_15-142_kalman_bela.jpgMég a városi cím elnyerése is szóba jött a korábbi években Nyírmadán. Kálmán Bélával, a nemrégiben függetlenként megválasztott polgármesterrel arról beszélgettünk, hogy a 4800 lelket számláló nagyközség legyen komfortosabb, élhető település a helybeliek számára. S ha ez belátható időn belül lehetővé teszi a városi rang elnyerését, ám legyen, Nyírmada népe csak örül ennek. A városi cím elnyerése azonban nem jelentene automatikusan minőségi előrelépést.

Aki ezekben a hetekben 2002 őszének végén figyelmesen körülnéz Nyírmadán, azt tapasztalja, hogy öröklött hátrányokat hoznak be szorgos kezű munkások. Hosszú évek óta a legnagyobb beruházás a 2,3 milliárd forintos szennyvíztisztító-telep és a -hálózat megépítése. A szennyvíztársulatot a szomszédos Pusztadobossal együtt hozták létre. Ha ezt befejezik, teljes körű lesz az Kápláré ellátottság. Addig azonban tennivaló bőven akad a települési önkormányzat számára.

Kálmán Béla nyírmadai születésű, itt képzeli a családja jövőjét, a gyermeke felnevelését. Ő nem ingázó polgármester, ajtaja nyitva áll a helybeliek előtt, hisz mindenkit ismer. Együtt nőtt fel a középgenerációval, és tettek már eddig is nem keveset Nyírmada fejlesztéséért. 1958. október 11-én Vásárosnaményban született. Édesanyja, néhai Szőke Mária, édesapja, Kálmán Béla 67 éves, mindkét szülő a termelőszövetkezetben dolgozott. Két húga közül Marika egészségügyi szakközépiskolát végzett, Kati a vendéglátásban tevékenykedik, vállalkozó. Felesége, Balogh Ildikó, magyar–orosz szakos tanár, egy kislányuk született, Zsófi, aki most hetedikes.

Kálmán Béla a nyíregyházi pénzügyi technikumban érettségizett 1978-ban. A nyírmadai állami gazdaságban 1980 és 1992 között végig járta a ranglétra minden fokát: a munkaügy, a bérgazdálkodás kérdéseivel foglalkozott, legutóbb osztályvezetőként. Még a szakszervezet titkárává is megválasztották társai, éppen ezért nem akart részt venni az állami gazdaság leépítésében.

A saját gyermekének érezte a nagy múltú és igen eredményesen gazdálkodó ÁG-ot. Letette a közép- és felsőfokú munkaügyi vizsgát, és a munkaügyi központ vásárosnaményi kirendeltségén előbb ügyintéző, majd több, más fontos beosztás után kirendeltség vezető helyettes lett. Most is tanul: végzős főiskolás a pécsi tudományegyetem személyügyi szervező szakán.

Egy percre sem szakadt el a nyírmadaiaktól, az első szabad választáson, 1990 és 1994 között helyi önkormányzati képviselőként szolgálta a lakókörzetét. 2002 előtt is úgy vélte, polgármesterként sok mindent tehetne a városiasodó Nyírmadáért. A feladatokra koncentráló kampányát jónak minősítette, őt pedig nagyra értékelték a helybeliek, és öt jelölt közül neki szavaztak bizalmat a polgármesteri tisztség elnyeréséért.

Munkahelyteremtést, és a nagyfokú munkanélküliség mérséklését tűzte célul egyebek mellett Kálmán Béla. Mint mondja, tudomásul kell venni, hogy a mezőgazdasági jellegű településen a feldolgozottsági fokot célszerű növelni, és készterméket előállítani. A tervek szerint hamarosan indul a konzervüzem, amelyben paprikát, paradicsomot és uborkát dolgoznak fel hazai és külföldi piacokra. Az előzetes számítások szerint 50–100 családnak nyújt biztos megélhetést a konzervüzem. A foglalkoztatás bővítését segíti minden bizonnyal a helyi vállalkozóbarát adópolitika újragondolása.

Közmunkaprogramot dolgoznak ki, mindenki számára nyilvánossá teszik a munkahelyteremtést biztosító pályázatokat. Mivel itt húzódik majd az Európai Unió keleti határa, szeretnék elérni, hogy új beruházók érkezzenek Nyírmadára, és a keleti piacokat ezen a térségen keresztül érjék cégek.

A településfejlesztés és a kulturált környezet kialakítása érdekében felújítják a művelődési házat, egészségházat hoznak létre laborral, szolgáltatóházat létesítenek, teleházat működtetnek, kulturált piaci és vásárközpontot létesítenek. Bővítik az óvodát, az iskolához minimum tornacsarnokot, lehetőség szerint uszodát is építenek. Megújítják az iskola számítógépparkját, a tehetséges középiskolásokat, főiskolásokat, egyetemistákat tanulmányi ösztöndíjjal támogatják.

A közintézményekben dolgozók tekintélyét javítják azzal, hogy a köztisztviselőkével azonos kedvezményeket adnak a közalkalmazottaknak is. A nevelő-oktató munka hatékonyságát javítják logopédus, pszichológus álláshelyek teremtésével, és a gyermekjóléti szolgálat bővítésével. Középiskola létesítésével helyben kívánják biztosítani a szakképzés lehetőségét, a piacképes szakmaváltást, a felnőttek átképzését.

Komfortosabb Nyírmadát teremtenek a választási ciklus végére, ezt szolgálja majd a faluház, az idősek otthona, a gondozói hálózat, a hamarosan induló Madai Hírek. Szőlőlaposon községi horgásztavat alakítanak ki, szabadidőcentrumot hoznak létre, és szélesítik a sportolás lehetőségeit. Kiemelt figyelem övezi majd a labdarúgó-szakosztály működtetését.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése