Mudri Barnabás

Alpolgármester, nagyközségi mezőgazdász,

Nyírmada

szszb 24 Mudri Barnabás.jpgNincs olyan ember Nyírmadán, aki ne ismerné Mudri Barnabást, de olyan sincs, akit ő ne ismerne a faluban. Amióta csak ide került – 1971-től –, mindig a nagyközség vérkeringésének ütőere volt. A leendő feleség, Nagy Mária személye mindenképpen meghatározó volt ebben, hiszen ő Baktalóránházán született. Az 1949-ben, B-A-Z megyében, a Cserehát dombvidékének abaúji részén, a Vasonca patak völgyében, Detek községben – egy 700 lelkes kis településen – született fiú – Mudri István és Zupkó Erzsébet házasságából. Bár apja kőműves mester volt, de 10-12 hold földjükön parasztemberekként élték meg mindennapjaikat. Innen a fiatalember földszeretete, tisztelete. A kisiskolás éveket szülőfalujában, a felső tagozatot Baktakéken járta. Az idén jubiláló Encsi Gimnázium kémia tanárának – Dr. Csasznyi Sándornak – is szerepe volt abban, hogy az érettségi után, 1968-ban, Debrecenben, akkor még a Mezőgazdasági Főiskolán találta magát. Egy év katonáskodás után 1969-től ’74-ig a szüleitől ellesett mezőgazdasági tudományt elméletben is megalapozta az akkor már egyetemmé lett intézményben.

„Egy véletlen egybeesés volt, Szabolcsba kerültem és Nyírmadára – fogalmaz. Egyik földim, Panyi György, az egyetem után csábított ide a Kossuth tsz-be.” Ha valaha könyvet írnának Nyírmada békebeli tsz múltjáról, az nem nélkülözhetné Mudri Barnabás emlékezéseit. E sorok csak megvillantani tudják az akkori kb. 4800 lelkes falu lázasan dolgozó, szorgalmas embereinek életé, akik a „közös” után a háztájiban is keresték a boldogulást.

Nyírmada és Pusztadobos három tsz-ének hat fordulós elnökválasztása után növénytermelési ágazatvezető, majd főagronómus lett, ’82-től pedig elnök. „2002. június 15-ig maradtam a helyemen. Bár a rendszerváltás szelei hamar ideértek, én a végelszámolási folyamat végéig a megpróbáltam igazságosan elvégezni, hogy a tagok megkapják üzletrészüket.

Nem vágyott soha meggazdagodásra, sem óriási földterületekre, számára sokkal nagyobb az az erkölcsi veszteség, amit a 60 ezernél is több agrárszakember munkahelyének elvesztése okozott. Ez az időszak mögötte sem múlt el nyomtalanul. 1999. április 15-étől a nagyközség önkormányzatánál nagyközségi mezőgazdász posztot tölt be. Önkormányzati képviselőként több polgármestert is kiszolgált, 2006-tól alpolgármesterként „tolja” együtt Kálmán Béla polgármesterrel a falu szekerét, aki már az előző ciklusban is a falu első embere volt.

A mezőgazdász úr feladata a faluban élő 2000 őstermelő, és több mint 1000 regisztrált termelő gondjainak intézése, segítése, a képzések, átállás az elektronikus regisztrációra, szaktanácsadás, fórumok, kiállítások szervezése, pályázatok készítése.

Kertbarát kört szervezett, agrárfórumaikat megtisztelte minisztertől kezdve szakállamtitkár, országgyűlési képviselő. Büszke a kongresszusi központban történt kiállításukra is. Alpolgármesterként is beleásta magát a falu dolgaiba. A szociális földprogramhoz való csatlakozás, a faluközpont szépítése, parkosítása, nyolc utca újrakövezése, óvodabővítés, 10 km földút rendbetétele, a szociális központ bővítése, a Jóléti Tó megvalósítása. A fűtéskorszerűsítés az intézményekben, takarékos világítás az utcákon, új sportöltöző építés, a falunap szervezés.

Temérdek a jövőbeni terv is: akadálymentesítés, sugárútépítés, kultúrház rekonstrukció, polgármesteri hivatal felújítása. De legfontosabb a munkahelyteremtés, új vállalkozások létrehozása. A Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás lélekszámban az első helyen álló faluja, 5100 lelket számlál. Az iskola 580 gyermek második otthona. A mikrotérségen belül öt település kistérségi családsegítő szolgálatának a központja. A tennivaló sok, mindezt a magas fordulatot csak úgy tudja tartani, hogy mögötte áll támogató felesége Marika, aki már nyugdíjas. Könyvtáros-népművelőként szintén egy életet dolgozott le Nyírmadán. A gyerekek, Barnabás, Krisztina, és Dénes már felnőtt korukat élik, tanult emberek lettek, felelős beosztásban dolgoznak. Dénes most végzi a Debreceni Egyetem vegyészmérnöki szakát. Bár korábban a gyermekekkel sokat kirándultak, üdültek, mióta szétröppent a család nem volt rá lehetőségük.

A rátermett, jó teherbírású szakember szeretné a mezőgazdaság jövőjét pozitívabban látni. Vallja, az embereket fel kell rázni a közömbösségből, hogy tegyenek falujukért.

„Eddigi életem során úgy érzem, amit választottam szerettem, ennek éltem, ebben is szeretnék megöregedni. Falusi körülményeket vállaltam, bár megadatott volna a kényelmesebb városi élet is. Gyermekeinkért éltünk, és dolgoztunk, ami a boldogságot adja. Szeretnénk, ha a faluban megvalósulna egy mikrotérségi egészségügyi központ, egy bázisiskola létrehozásával középfokú oktatást felvállalva azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Nyírmada néhány éven belül várossá váljék.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése