Iklódi László

Polgármester,

Nyírmada

szszb_08-128_iklodi_laszlo.jpgA magyar mezőgazdaság fejlődése érdekében végzet munkájáért Állami Díjat kapott. Az örök érvényű, magas kitüntetéssel nem dicsekszik, a szerénysége tiltja. Több évtizedes munkája után nyugalomba vonult, aztán ismét aktivizálta magát. Indult az 1998. évi helyhatósági választáson, és falujában polgármesterré választották. Szűk egy év telt el a választás óta, de már érezhető, hogy megtörtént a lépésváltás, irányításával a település a fejlődés útjára lépett. Iklódi Lászlóról, Nyírmada polgármesteréről van szó. Őt kértük meg, hogy a megyei almanachban mutassa be ezt a nagy múltú, fontos települést, aztán dióhéjban mondja el gazdag és változatos életútját. (A jegyzői teendőket Némethné dr. Horváth Andrea látja el.)

Írásos dokumentumok bizonyítják, hogy már az 1300-as években is zajlott itt az élet. A földrajzi és talajadottsági okok miatt az itt élő emberek mindig is a földből akartak és tudtak megélni. A mai emberek közül már kevesen tudják, hogy valaha ezen a helyen két település létezett, Nagymada és Kismada. Az egyesülés után lett Nyírmada. A második világháború előtt a Bay-birtok adott sok-sok embernek munkát.

A második világháború után egy kicsit megpezsdült itt az élet. A negyvenes évek végén megalakult, aztán országos hírűvé vált a Nyírmadai Állami Gazdaság. Főleg a gyümölcstermesztő ágazat lendült fel. Történelmi érdekességként jegyezheti fel a krónikás, hogy hosszú ideig a barabási és a tiszaszalkai üzemegység is a Nyírmadai Állami Gazdasághoz tartozott. A gazdaság hat-hétszáz embernek adott állandó munkát és kenyeret. Biztos volt itt a megélhetés. Főleg az ötvenes és a hatvanas években országos hírű volt a nyírmadai sertéshizlalda. Mi több, külföldön is ismerték ezt a húsgyárat. A hizlaldában száz-százötven ember dolgozott. Évente húszezer sertés került a hizlaldából a hazai és a külföldi fogyasztókhoz. A nyírmadai téesz pár évtizeden át közepes szinten működött. Annak idején kis híján kétezer embernek volt munkája Nyírmadán. Napjainkban hatszáz embernek van állandó munkája. Mostanában is sok-sok ember a földből akar – vagy tud – megélni. Ám elég jelentős azoknak a száma, akik korábban mással foglalkoztak, és hiányzik a gyakorlatuk, a szakértelmük. Ezért az önkormányzat – nagyon helyesen – úgy döntött, hogy 1999. április 1-jével önálló mezőgazdászt alkalmaz egy agrármérnök személyében. A mezőgazdász kint van a termelők, a földművelők között. Alapvető feladata, hogy mezőgazdasági tanácsokat adjon az embereknek. Marketingmunkát is végez, hozzájárul a mezőgazdasági termékek piacra jutásához. Távlati vagy középtávú feladata, hogy megszervezze a feldolgozó kisüzemek létrehozását. Jó tudni, hogy már van feldolgozóüzem Nyírmadán. A nyíregyházi konzervgyár működteti a helyi léüzemet. Figyelmet érdemel, hogy az önkormányzat közreműködésével hamarosan bekötőutat építenek a 41-es főút és a feldolgozóüzem között. Az önkormányzat több belső utcát is szilárd burkolattal lát el. Önerőből és pályázati pénzek felhasználásával képzelik el a fejlesztést. Eredmény például, hogy korszerűsítették az iskolát és az óvodát. Az önkormányzat legfőbb célkitűzései közé tartozik a vállalkozások élénkítése, újabb munkahelyek teremtése, a szegények, a hátrányos helyzetű romák segítése. Az infrastruktúra fejlesztése is a tervek közt szerepel. A szennyvízhálózat kiépítésére is bent van már a pályázat. A terv szerint 2000-ben a Matáv a legkorszerűbb telefonhálózatot építi ki Nyírmadán, mégpedig a saját költségén!

Százkilencven működő vállalkozás van Nyírmadán, közülük tizenkilenc kis kft., három kis szövetkezet. A négyezer-hétszáz lelkes településen hétszáz idős ember hatvan éven felüli. Többségük magányosan, szegényes körülmények közt él. Ezért az önkormányzat a régi kastély átalakításával és bővítésével, valamint a volt tsz-iroda visszavásárlásával kialakítja az öregek otthonát. A tsz-irodát már visszavásárolták, az építési, átalakítási terv elkészült. 2000-től harminc-negyven állandó lakója lesz az otthonnak, s ugyancsak harminc-negyven idős ember napközi otthonként veheti igénybe az intézményt.

Iklódi László tősgyökeres nyírmadai, Gödöllőn végezte el a főiskolát. Bő két évtizedig volt tsz-elnök Vaján. Évente ezer vagon alma és sok barack hagyta el Vaját. Zöldmezős beruházásként megépült itt a hűtőház és a feldolgozóüzem. A kelet-európaiak mellett amerikai, osztrák szakemberek is megtekintették és megcsodálták a jól működő vajai téeszt.

Most is gyakorló mezőgazdász Iklódi László. Műveli a saját földjét, kertjét. A nyugdíjas felesége, valamint a két gyermeke és a négy szép unokája él a közvetlen környezetében. A legidősebb unoka orvosnak készül, a legfiatalabb talán mezőgazdász lesz. A polgármester azonban nem is annyira az unokák jövőjét, inkább a község fejlődését szeretné befolyásolni. A választási ciklus végére még vonzóbbá akarja tenni Nyírmadát, hogy a dolgozni akaró emberek munkát találjanak, és a megélhetésük biztosabb legyen.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése