Kálmán Béla

Polgármester

Nyírmada

szszb_31_tk_kalman_bela.jpgMit csináljunk hétvégén? – kérdezik a szülők a gyerekeket. – Menjünk kirándulni Nyírmadára! Amíg ti horgásztok, mi focizunk, majd megeszünk egy finom ebédet, fagyizunk, sétálunk, benézünk a tájházba, és már le is ment a nap.

Bár ezt a beszélgetést a képzelet szülte, ám a valóság alakítja. Kálmán Bélával, akit a helybeliek már többször megválasztottak polgármesternek, körülnézünk a nyáron 6. évfordulóját ünneplő városban. Mint a településvezető aláhúzza: azt szeretnék elérni, hogy ne csak múltja, hanem jelene és jövője egyaránt legyen a levéltári oklevelekben legkorábban 1296-ban említett Nagymadának, illetve Miklósmadának. Talán városi legenda a hír, de egykor még megyehatárként is szolgált a fő utca.

A vallás meghatározó szerepet töltött be az itt élők hitvilágának alakításában. A régi zsidó temető, mint nevezetesség, mutatja, hogy az izraelita felekezet beágyazottnak számított a mai Nyírmadának nevezett településrészeken. A 19. században református és görög katolikus templomot emeltek, a 20. században a római katolikusok is saját templomban tarthatták a szertartásaikat. Nevezetességnek számítanak azok a kőkoporsók, amelyek a református templom mellett ma is megtalálhatók.

Megbecsülik elődeiket a madai emberek. Ezt mutatja, hogy emlékmű idézi a múlt hősies vagy tragikus eseményeit, az 1848-as forradalomra emlékeznek, az első és a második világháború áldozatait sem felejtik. Kopjafát állítottak az 1956-os forradalomnak, emléktáblát kapott Graser Ferenc, aki az első világháborúban pilótaként szolgált. A település egyetlen köztéri szobra Patay István honvéd ezredest, az 1848-as forradalom hősét ábrázolja. A helyi iskola is az ő nevét vette fel. Elődeik közül a helyi emlékezet megőrzi Hunyadi Ferenc honvéd őrnagy és Péchy Elek főhadnagy nevét is.

A közel ötezer lelket számláló Nyírmadán tájházat alakítottak a tárgyi és eszmei emlékek, kultúrtörténeti kincsek bemutatására. Egyaránt megtaláljuk itt az 1920-as évek polgári életterét, valamint a népi hagyományok közé sorolt csűrt, ahol a kemence mellett hangulatos közösségi rendezvényeken múlatják az időt a helybeliek és a messzebbről érkezők. Ismét divatba jött a szüreti mulatság, amely látványos felvonulással kezdődik és bállal ér véget.

A városlakók színvonalasabb szolgáltatásokat élvezhetnek, mint több megyebeli kisvárosunkban. A szennyvízhálózatot teljesen kiépítették, ivóvízhez és gázfűtéshez is bárki hozzájuthat. Majdnem száz százalékos a szilárd burkolatú utak aránya. A szennyvizet a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő technológiával tisztítják. Rendszeres a szemétszállítás. A tudatos várostervezés és fejlesztés eredményeként új polgármesteri hivatalt építettek, piac, sétálóutca, díszburkolat jelzi a modernebb stílust. Az internet bárkinek hozzáférhető, csakúgy, mint a telefon, a posta, a pénzintézeti szolgáltatások és az OTP-terminál, az orvosi és a fogorvosi ellátás, a védőnői szolgálat és a gyógyszertár. A 21. századi igényeket is kielégítik az oktatási és nevelési feltételek a Patay István Általános Iskolában, ahol most 600 gyerek tanul. Bővítették a Napsugár Óvodát, jelenleg 280 kisgyerek napi foglalkoztatását oldják meg.

A természeti kincsekben gazdag településen a Csokaly tó a horgászoknak nyújt kikapcsolódást. A Szőlőlaposi tó körül szabadidő parkot építettek. A 11 hektárnyi parkban a gyerekek modern játszóteret találnak, van fitnessz és főzési lehetőség, a horgászzsákmányra vágyók akár itt megfőzhetik családjukkal, barátaikkal a halat. Ki hinné, hogy régen itt rakták le a szemetet, mára viszont a rekultiváció eredményeként közkedvelt pihenőhellyé vált ez a családok számára.

A fenntarthatóság elengedhetetlen eleme a fejlesztéseknek – fogalmaz Kálmán Béla polgármester. Minden pályázati lehetőséget megvizsgálunk, hiszen a fejlesztésre fordítható forintokat nem engedhetjük el.  A közintézmények tetején például napelem termeli az áramot. 400 millió forint értékű szociális város rehabilitációs pályázatot hajthattunk végre 2014-ben. Felújítottunk öt utcát, építettünk egy újat is, valamint játszótereket alakítottunk ki, szociális célokra szolgáló épületek kaptak új ruhát, funkciót és vívták ki a helybeliek elismerését.

Az önkormányzat támogatja a civil szervezeteket és közösségeket. Nyugdíjas klubjuk bárkit szívesen vár. Népszerű a Kertbarát Kör, a Horgász Egyesület, a Mi Kis Falunk Egyesület. A pezsgő civil életet jelzi, hogy egyesületeket alakítottak még a helybeli romák, a polgárőrök, az ifjúsági és sport-, valamint a szabadidő és sportegyesület is látogatott.

A sürgős tennivalók közé sorolja a városvezető a 630 állástalan helybeli foglalkoztatásának megoldását. Ez ma is a mezőgazdaságban, az alma- és dohánytermesztésben valósítható meg. Néhány kisüzem várja a dolgozókat, de sokan ingáznak Vásárosnaményba és Baktalórántházára is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése