Kálmán Béla

Polgármester

Nyírmada

szszb_31_tk_kalman_bela.jpgMit csináljunk hétvégén? – kérdezik a szülők a gyerekeket. – Menjünk kirándulni Nyírmadára! Amíg ti horgásztok, mi focizunk, majd megeszünk egy finom ebédet, fagyizunk, sétálunk, benézünk a tájházba, és már le is ment a nap.

Bár ezt a beszélgetést a képzelet szülte, ám a valóság alakítja. Kálmán Bélával, akit a helybeliek már többször megválasztottak polgármesternek, körülnézünk a nyáron 6. évfordulóját ünneplő városban. Mint a településvezető aláhúzza: azt szeretnék elérni, hogy ne csak múltja, hanem jelene és jövője egyaránt legyen a levéltári oklevelekben legkorábban 1296-ban említett Nagymadának, illetve Miklósmadának. Talán városi legenda a hír, de egykor még megyehatárként is szolgált a fő utca.

A vallás meghatározó szerepet töltött be az itt élők hitvilágának alakításában. A régi zsidó temető, mint nevezetesség, mutatja, hogy az izraelita felekezet beágyazottnak számított a mai Nyírmadának nevezett településrészeken. A 19. században református és görög katolikus templomot emeltek, a 20. században a római katolikusok is saját templomban tarthatták a szertartásaikat. Nevezetességnek számítanak azok a kőkoporsók, amelyek a református templom mellett ma is megtalálhatók.

Megbecsülik elődeiket a madai emberek. Ezt mutatja, hogy emlékmű idézi a múlt hősies vagy tragikus eseményeit, az 1848-as forradalomra emlékeznek, az első és a második világháború áldozatait sem felejtik. Kopjafát állítottak az 1956-os forradalomnak, emléktáblát kapott Graser Ferenc, aki az első világháborúban pilótaként szolgált. A település egyetlen köztéri szobra Patay István honvéd ezredest, az 1848-as forradalom hősét ábrázolja. A helyi iskola is az ő nevét vette fel. Elődeik közül a helyi emlékezet megőrzi Hunyadi Ferenc honvéd őrnagy és Péchy Elek főhadnagy nevét is.

A közel ötezer lelket számláló Nyírmadán tájházat alakítottak a tárgyi és eszmei emlékek, kultúrtörténeti kincsek bemutatására. Egyaránt megtaláljuk itt az 1920-as évek polgári életterét, valamint a népi hagyományok közé sorolt csűrt, ahol a kemence mellett hangulatos közösségi rendezvényeken múlatják az időt a helybeliek és a messzebbről érkezők. Ismét divatba jött a szüreti mulatság, amely látványos felvonulással kezdődik és bállal ér véget.

A városlakók színvonalasabb szolgáltatásokat élvezhetnek, mint több megyebeli kisvárosunkban. A szennyvízhálózatot teljesen kiépítették, ivóvízhez és gázfűtéshez is bárki hozzájuthat. Majdnem száz százalékos a szilárd burkolatú utak aránya. A szennyvizet a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő technológiával tisztítják. Rendszeres a szemétszállítás. A tudatos várostervezés és fejlesztés eredményeként új polgármesteri hivatalt építettek, piac, sétálóutca, díszburkolat jelzi a modernebb stílust. Az internet bárkinek hozzáférhető, csakúgy, mint a telefon, a posta, a pénzintézeti szolgáltatások és az OTP-terminál, az orvosi és a fogorvosi ellátás, a védőnői szolgálat és a gyógyszertár. A 21. századi igényeket is kielégítik az oktatási és nevelési feltételek a Patay István Általános Iskolában, ahol most 600 gyerek tanul. Bővítették a Napsugár Óvodát, jelenleg 280 kisgyerek napi foglalkoztatását oldják meg.

A természeti kincsekben gazdag településen a Csokaly tó a horgászoknak nyújt kikapcsolódást. A Szőlőlaposi tó körül szabadidő parkot építettek. A 11 hektárnyi parkban a gyerekek modern játszóteret találnak, van fitnessz és főzési lehetőség, a horgászzsákmányra vágyók akár itt megfőzhetik családjukkal, barátaikkal a halat. Ki hinné, hogy régen itt rakták le a szemetet, mára viszont a rekultiváció eredményeként közkedvelt pihenőhellyé vált ez a családok számára.

A fenntarthatóság elengedhetetlen eleme a fejlesztéseknek – fogalmaz Kálmán Béla polgármester. Minden pályázati lehetőséget megvizsgálunk, hiszen a fejlesztésre fordítható forintokat nem engedhetjük el.  A közintézmények tetején például napelem termeli az áramot. 400 millió forint értékű szociális város rehabilitációs pályázatot hajthattunk végre 2014-ben. Felújítottunk öt utcát, építettünk egy újat is, valamint játszótereket alakítottunk ki, szociális célokra szolgáló épületek kaptak új ruhát, funkciót és vívták ki a helybeliek elismerését.

Az önkormányzat támogatja a civil szervezeteket és közösségeket. Nyugdíjas klubjuk bárkit szívesen vár. Népszerű a Kertbarát Kör, a Horgász Egyesület, a Mi Kis Falunk Egyesület. A pezsgő civil életet jelzi, hogy egyesületeket alakítottak még a helybeli romák, a polgárőrök, az ifjúsági és sport-, valamint a szabadidő és sportegyesület is látogatott.

A sürgős tennivalók közé sorolja a városvezető a 630 állástalan helybeli foglalkoztatásának megoldását. Ez ma is a mezőgazdaságban, az alma- és dohánytermesztésben valósítható meg. Néhány kisüzem várja a dolgozókat, de sokan ingáznak Vásárosnaményba és Baktalórántházára is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése