Kiss Mihály

Polgármester,

Tákos

szszb_14-184_kiss_mihaly.jpgBeszélgetésünk idején elmondhatjuk, hogy 12 év telt el a rendszerváltás óta. Kiss Mihály Tákos első szabadon választott polgármestere. A tucatnyi év alatt fejlődött, gyarapodott a beregi falu, függetlenül az árvíztől, vagy ahogy mondogatni szokták, az „arany víztől”. 2002 őszén a külföldön is ismert híres tákosi műemlék templom díszkivilágítást kap. A körforgalomban, mondhatni, a templom környéki kis szigeten enyhet adó, szemet gyönyörködtető parkot alakítanak ki. Padokat is elhelyeznek, hogy a megfáradt turista a szabad ég alatt pihenhessen. A templom és a park egy kicsit összeköti a múltat a jövővel.

A megyénket bemutató, a megyénk történelmét is író könyvsorozatban említést érdemel, hogy a 2001. év nyarának elején a beregi árvizes újjáépítés Tákoson kezdődött. A pusztító áradat levonulása, a talaj felszáradása után itt rakták le az első árvizes lakás alapkövét. Az újjáépítés befejezését követően Élet özönvíz után címmel könyv jelent meg. Ebben a könyvben a következő szöveg olvasható:

„Sem az árvíz, sem az újjáépítés időszakában nem tudtam úgy áthaladni Tákoson, hogy ne találkozzam az úton, valamelyik háznál Kiss Mihály polgármesterrel. Ő mint a falu első embere, így látta az újjáépítést egy évvel a gátszakadás után:

– A tragédiát követően a falu lakosai elveszítve otthonaikat, ingóságaikat, kilátástalannak látták az életüket nem nagyon bíztak a jövőjükben. Az államtól kapott segítség megcsillantotta annak reményét, hogy a falu újjáépül. A nyíregyházi központú Épker Kft. kapta a megbízást Tákos újjáépítésére. A cég vezetése és dolgozói munkájukkal bebizonyították, és egyben hitet adtak az embereknek ahhoz, hogy az évszázad árvize után a falu újjáépül. Újjá kellett épülnie, mert ez volt az egyetlen település, ahol a víz százszázalékosan elöntötte a falut. Vagyis nem volt olyan lakás, épület, amelyben kisebb-nagyobb károsodás ne keletkezet volna. Ebbe beletartoznak a magánlakások, önkormányzati és egyházi épületek egyaránt. A műemlék templomunkban is kár keletkezet, melynek rendbehozatalához hozzájárult a Magyar Villamos Művek Rt. Tákos temploma most már régi fényében tündököl, és az újjáépült község lakossága köszönetét fejezi ki e csodálatos, rendkívüli teljesítményt nyújtó emberi összefogásnak.”

Kiss Mihály 2002 nyarán e sorok írójának felvázolta Tákos helyzetét. Elmondta, hogy a faluban az árvizes újjáépítések hamarosan véget érnek, az itt lakók nem vissza, inkább előre szeretnének tekinteni. Szép új, tájba illó lakóházak sorakoznak az utcákon, ősz elejéig a középületeket is rendbe teszik. A régi vágy őszig sem teljesül, nem tudnak munkahelyeket teremteni. A lakóépületekben keletkezett károkat már az elmúlt év őszéig helyreállították. Új arculatot kapott a település. A műemlék templomban nem sok kárt okozott az árvíz, azt a kevés kárt helyreállították. Mostanában jó ütemben épül a lelkészi lakás és a református gyülekezeti terem. Ezt a létesítményt az ősz folyamán avathatják fel. A szintén híres tákosi tájház is megrongálódott, ennek felújítására a műemlékvédelmi szakemberek is vigyáznak. A tájházra ezekben a napokban új tetőt építenek. A felújított, szakszerűen berendezett tájházban kap majd helyet a beregi kézimunka-kiállítás is.

A település központjában, a kövesút mentén is a befejezéséhez közeledik egy építkezés, itt vegyesboltot és bisztrót nyitnak. Külön figyelmet érdemel a faluház, amely javítja a faluképet. A helyi postahivatal már be is költözött a faluházba. Szeptemberig az orvosi rendelő is ebbe az épületbe költözik. A művelődési ház és az ifjúsági klub is itt kap majd helyet. Később egy kis teleházat is kialakítanak a nagy épületben.

A Szerencsejáték Rt. tíz számítógépet ajándékozott Tákosnak, a teleházban természetesen számítógépek is lesznek. A szűk kis helyen lévő polgármesteri hivatal szeptemberben átköltözik a faluházba. A tákosiak többnyire a földből élnek. Csak 3–4 család tart juhokat. A tejcsarnok bezárt, tehéntartással már alig-alig foglalkoznak. Egy kicsit elöregedett a település. Az árvíz után kezdte meg igazán működését a tákosi nyugdíjasklub. Huszonöt személyes énekkart is alakítottak a klub mellett. Természetes, hogy az énekkar tagja, üdvöskéje, Tákos egyik büszkesége, Simon Józsefné népdalénekes.

A 12 év alatt portalanították az utcákat, új temetőt nyitottak, 1993-ban vezetékes gázt kapott a falu, falugondnoki szolgálatot vezettek be, a falugondnoknak 1994 óta gépkocsija van, 1999-ben mikrobuszt vásárolt az önkormányzat. Komfortos a falu, de a szennyvízhálózat kiépítésére a környező községekkel közösen pályáznak.

Kiss Mihály tősgyökeres tákosi. A nyíregyházi Kossuth-gimnáziumban érettségizett, majd Miskolcon technikus minősítő vizsgát tett. Dolgozott a tiszaszalkai vasas üzemben, több beosztásban tevékenykedett a helyi közös tsz-ben, ágazatvezető is volt. Felesége a körjegyzőségen dolgozik, lánya könyvelő-tervező, a fia főiskolás. Szép család. De az ötszáz lelkes Tákos is olyan, mint egy nagy család…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése