Huszti József

Polgármester,

Olcsva

szszn_12-152_huszti_jozsef.jpgMég több mint tizenegy év távlatából is igen érdekes alakult a rendszerváltás utáni első polgármester-választás a Vásárosnaményhoz közeli Olcsván. Bár a szavazatokat már régen leadták, eredményt mégis csak közel éjfélkor hirdettek. Tóth Istvánt hozta ki győztesen a szavazatszámláló bizottság, viszont a megválasztott önkormányzati képviselők nem szavazták meg az új polgármesternek azt, hogy főállásban töltse be tisztségét, így Tóth lemondott. Még 1990 decemberében új szavazást tartottak, ahol ketten indultak, s közülük nagy fölénnyel Huszti József lett Olcsva polgármestere. Huszti az első választáskor nem indult polgármester-jelöltként, csak képviselőként a faluban.

– Nem volt más lehetőségem, indulni kellett a polgármesteri tisztségért, amit utólag nem is bántam meg – mondja mosolyogva a falu első embere.

Ezen történet még egy érdekessége: Huszti és Tóth telekszomszédok, és ahogy a polgármester mondja, nincs harag közöttük. Az első ciklus zárása után 1994-ben már négyen versengtek a polgármesteri címért, akkor Huszti Józsefet 79 százalékos szavazataránnyal erősítették meg a falu lakosai tisztségében. Az 1998-as választásokon viszont nem volt ellenfél, egyedül indult a polgármesteri címért, s a falu lakosai harmadszor is bizalmat szavaztak Huszti Józsefnek.

– Hogy mi lesz 2002-ben az újabb választásokon? – kérdez vissza a polgármester. – Addig még sok idő, több mint másfél év van. Ha egészségi állapotom úgy engedi, akkor várhatóan ismét indulok a választásokon.

Huszti József, csakúgy mint valamennyi képviselő függetlenként indult a választásokon, s ezt a függetlenséget azóta is megtartották. Az első ciklusban tiszteletdíjas, majd a másodikban főállású, a harmadikban, már nyugdíjasként ismét tiszteletdíjas polgármestere van Olcsvának.

Huszti a rendszerváltáskor már egyik szószólója volt a változásnak, ahogy mondja, a nyolcvanas évek végén a helyi tanácsvezetés nem olyan célra költötte el a pénzeket, ami a falu előbbre jutását segítette volna. Akkoriban számos falugyűlést tartottak, minderről s majd a furának nevezhető ismételt polgármester-választásról film is készült Gombár Csaba vezetésével, amit a Hazanéző című műsorsorozatban mutattak be. Nem csoda, ha a polgármester-választás után a tanácsházán dolgozó valamennyi tisztségviselőnek és alkalmazottnak felmondtak, és az új polgármester 1990 karácsonyától teljesen új stábbal kezdte el a munkát. Jegyzőnek Lipták Józsefet nevezték ki, aki előtte a vásárosnaményi tanácsnál dolgozott, jelenleg visszakerült a naményi önkormányzathoz jegyzőnek. Olcsván nemrég neveztek ki új jegyzőt Varga Zoltán személyében.

– Soha nem voltak a falunak anyagi problémái – vallja a polgármester. – Az elmúlt több mint tíz évben felépítettük az új ravatalozót, amihez nagy tereprendezés is társult. Vásárosnaménnyal közösen megvalósítottuk a gáz- és a szennyvízprogramot, ami igazán nagy munka volt. Új polgármesteri hivatalt építettünk, új papi lak építésébe kezdtünk, valamennyi önkormányzati utat leaszfaltoztunk, parkosítottunk, megépítettük a halastavat. Megpezsdült a sportéletünk, két sportpályát, labdarúgó- és kézilabdapályát építettünk, az egész faluban megvalósítottuk a közvilágítást, a temető és a ravatalozó közötti 800 méteres utat leaszfaltoztuk, a templom felújítására 1 millió forintot költöttünk. 1999-ben szobrot avattunk, a 330 éve született gróf Károlyi Sándor szobrát Torgyán József akkori agrárminiszter avatta fel. Az eseményre meghívtuk az Olcsváról elszármazottakat, akik közül több mint kétszázan elfogadták a meghívást. A faluban jelenleg is tizenöt közmunkás dolgozik, harmincan a csapadékvíz elvezetésen munkálkodnak, úgyhogy próbáljuk a munkanélkülieket is foglalkoztatni. A lakosság közel huszonöt százaléka cigány származású, akik úgy érzem, elfogadták a jelenlegi helyi önkormányzatot. Sokat segítünk nekik, próbáljuk gondjaikat orvosolni. Óvodát működtetünk, a nagyobb gyerekek Vitkára és Vásárosnaményba járnak iskolába.

A hatvannégy éves polgármester eredeti szakmája szerint esztergályos, de sokkal inkább festőként ismerik a faluban és az ország keleti részén. Tősgyökeres olcsvai, nagyapja harminckét, édesapja tizenhat holdon gazdálkodott, jelenleg kisebbik fia irányítja a családi birtokot. Két fia van, az egyik vámosként dolgozott, a másik mezőgazdasági végzettségű, felesége nyugdíjas. A festő szakmát úgy ismerte meg, hogy a katonai ideje alatt két festő munkáját irányította, a szakma, ahogy mondja, ráragadt. Később saját erejéből tanulta tovább a szakmát, amelynek eredményeként nyugdíjba vonulása előtt már festőbrigádot irányított, akik nagyfeszültségű tartóoszlopokat festettek.

A polgármester hajnal ötkor kel, saját maga eteti meg a háziállatokat, ezt nem bízza másra. Nagyon büszke a család gyümölcsültetvényeire, mint mondja, négy éve ezer mázsa almát termeltek, s nagy részét a FÁK-országokba adták el.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése