Zsoldos Tibor

Polgármester,

Gyüre

szszb_22-162_zsoldos_tibor.jpgSajátos község Gyüre a Nyírség és a beregi táj találkozásánál. A Tisza partja és a közeli akácerdők teszik jellegzetessé. Az itteni emberek régóta élik a mindennapi életüket, keveset hallatnak magukról. Vásárosnamény közelsége jelent számukra valamit, például egy kevés munkahelyet. A település szélén húz el a vasútvonal Záhony irányába, valaha sok gyürei dolgozott a vasúton, mostanában egyre kevesebb. Az emberek itt is úgy élnek, ahogy tudnak. Ezt a takaros községet 2006 őszétől új polgármester, Zsoldos Tibor vezeti. Nem sokkal az önkormányzati választások után beszélgettünk vele. Mondandóját dióhéjban, elöljáróban így foglalhatjuk össze:

– Ezekben a napokban közhasznú munkások és társadalmi munkások egy régi épületet átalakítanak, ifjúsági házat hoznak létre. Az avatásra még novemberben sor kerül.

Az idősekre is gondolt az új felállású önkormányzat. Létrehoznak majd egy gondozási központot időseknek, betegeknek. Több célra egy kisbuszt vásárolnak, jó lesz ez közcélú szállításokra, közös kirándulások lebonyolítására. Minderről és még több másról a település új polgármestere, Zsoldos Tibor számolt be. Ő tősgyökeres gyürei, és azt szeretné, ha az itteniek olyan jól összetartanának, mint a gyermekkorában tették. A választások után rendszeressé váltak a sportrendezvények. Az új polgármester elmondta: szeretne létrehozni egy faluházat internettel, amelyen munkahelyeket és befektetőket is lehet majd keresni. Megoldásra vár a csapadékvíz elvezetése. Zsoldos Tibor magas, kisportolt fiatalember. A kisvárdai uszodában és a naményi kondicionáló teremben edz rendszeresen. Szeretne lendületet vinni az önkormányzati munkába. Részletezve elmondható, hogy függetlenként indult a választáson. Indult jelentős helyi ismerettel és figyelemre méltó élettapasztalattal.

A kisvárdai Bessenyei-gimnáziumban érettségizett, a katonaidő letöltése után egy ideig az egyik biztosító társaságnál üzletkötő volt. Aztán mezőgazdasági vállalkozó lett. Juhászata van. Szereti a sportot, főleg a labdarúgást. Görög katolikus vallású. Nőtlen.

Külön figyelmet érdemel, hogy hatodmagával indult a polgármesteri székért. Mind a hat független jelölt volt. A gyüreiek nagy számban mentek el szavazni. A szavazók héttagú testületet választhattak. A hét helyre 32 jelentkező volt! Zsoldos Tibor békés, összetartó gyürei népet szeretne, és azt, ha az emberek tekintete megelégedettséget és boldogságot sugározna. Választási programjának ez volt a mottója: „Éljünk a jelenben, tegyük szebbé a jövőt!”

A szebb jövő érdekében így fogalmazta meg a feladatokat: – Az elavult utak rendbetétele, szakembereink, diplomásaink megtartása, ösztöndíj létrehozása, öregek, betegek felkarolása, a sportegyesület újjáélesztése, munkahelyteremtés, az állandó orvosi állás betöltése, falubusz (41 személyes) vásárlása, fiatalok lakáshoz jutási támogatása, civil szervezetek létrehozásának segítése, rendszeres falugyűlés, közös döntések, több pályázat beadása, az uniós pénzforrások kihasználása, a kisebbség helyzetének javítása, folklórház létrehozása (foglalkoztatóház).

A választási szórólapján még ez volt olvasható:

„Tisztelt gyürei lakosok, barátaim! Először is szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik bizalmukat kifejezve ajánlószelvényeikkel támogattak abban, hogy polgármester- és képviselő-jelöltként is indulhassak az október 1-jei önkormányzati választásokon. Úgy gondolom, hogy nem kell bemutatkoznom, hiszen 36 éve (születésem óta) itt lakom, és a vállalkozásom is Gyüréhez köt. Mivel itt élek, ismerem a gyürei emberek életét, mindennapi gondjait. Azért indulok a választásokon, mert hiszem, hogy van jövője a községünknek, és közös összefogással sokat tehetünk érte.”

Az értelemre és az érzelemre is ható felhívásnak meg lett az eredménye. Eredmény például az is, hogy a községben a választások óta minden héten fociznak a fiatalok és az öreg fiúk. Ezeken a meccseken mindenki nyertes. Le kell még győzni a gondokat. A református templom egy kis felújításra szorul. A buszvárót korszerűsíteni kell. Szép, virágos a község, de nem árt még szebbé tenni. A fiatal polgármester szívesen emlékszik arra, hogy rendben, korrekt körülmények közt vette át elődjétől a stafétabotot. Rendezett, viszonylag tiszta volt a község.

– Ám még rendezettebb, még tisztább kell, hogy legyen – vallja.

A múltról, a környezetről is ejtsünk néhány szót. Ásatások, dokumentumok bizonyítják, hogy ősrégi település Gyüre. 1785-ben háromszázkilenc lakója volt Gyürének. Ezerkilencszázban postát kapott a település. Ezerkilencszázötben megépült a Záhony–Mátészalka közti vasútvonal, így a község bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. A szép és hasznos halastó, meg a közeli, szintén ilyen Ricsikai erdő vonzóvá teheti a települést, amelynek az új polgármester szebb jövőt jósol.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése