Herczeg László

Polgármester,

Gyüre

szszb_08-100_herczeg_laszlo.jpgAmikor ezek a sorok íródnak, Herczeg László mindössze két hete tölti be a polgármesteri tisztet Gyürében. Ez a település az utóbbi években, évtizedekben keveset hallatott magáról. A fiatal, dinamikus polgármester viszont célul tűzte ki, hogy mintafalut csinál a településből. Persze nem egyedül, hanem a támogatóival, a helyi erők összefogásával. Ha pedig célja megvalósul a közjó javára, akkor Gyüre még sokat hallat magáról, ide irányul majd a térség és a megye közfigyelme.

Választási kampányának ezt az idézetet, illetve jelmondatot választotta: Szeretni az embert és küzdeni. / S hűn állni meg Isten és ember előtt.

A célkitűzéseit konkrétan fogalmazta meg. Céljai közt szerepelt a szociális célt támogató közalapítvány létrehozása. – Az alapítvány tőkéje mint induló összeg, melynek mértéke megválasztásom esetén hat havi illetményem 30 százaléka, másrészt egyéb támogatók felkutatása, valamint a lakosságnak a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlása. Az alapítvány célját a képviselő testület döntené majd el, de célként támogatom a milleneumi emlékmű megépítését. Gyüréből folyamatosan viszik el a szülők gyermekeiket más iskolákba. Megoldandó az iskolai ügy.

A mostani községházából szabadidőközpont lesz, új polgármesteri hivatal épül. Az óvodát felhozzák a jelenlegi iskola mellé, ahová szabadtéri színpad is épül, kialakul a művelődési központ. Címere, szimbóluma is lesz Gyürének. Szép tervek.

A sikeres választás után mintafalut szeretne a polgármester címmel cikk jelen meg a településről. Íme a cikk:

– Jelentős mennyiségű pályázati pénz felhasználásával szeretne egyet lendíteni a fejlődés kerekén. Elsősorban a kommunális ellátást akarja javítani, a munkahelyteremtést is a legfőbb feladatai közé sorolta. Herczeg Lászlóról van szó, akit az elmúlt napokban Gyüre polgármesterévé választottak.

A huszonhat éves fiatalember megyénk legfiatalabb polgármestere. Eddig a vásárosnaményi földhivatalban dolgozott és a Kisgazdapárt színeiben politizált. Gyakorló gazda, tíz hektárnyi földön gazdálkodik. Mégpedig szaktudással, hiszen a Debreceni Agráregyetem levelezős hallgatója. Érdekes hobbinak hódol, a fizikai kondíciójára is gondol, tagja a Záhonyi Történelmi Harcművészetek Szövetségének.

Eső után érkeztünk Gyürébe, éppen akkor hívta a frissen megválasztott polgármestert egy fiatalasszony egy vizes helyre, ahol a járdán és a házak tövében vastagon állt a víz. Egy másik helyen, a Zrínyi utcában gépkocsink majdnem elakadt az út felett hömpölygő vízben. Ebben az utcában ifj. Balogh László panaszkodott, hogy kislánya az imént majdnem belefulladt egy vízzel telt, de rosszul kiépített árokba. A polgármester nyugtatgatta az embereket, hogy választási ígéretéhez híven, kiépítteti a szennyvíz- és a csapadékvíz elvezető rendszert. Központi támogatással új orvosi rendelőt akar építtetni. A helyi romák foglalkoztatása, megélhetése érdekében pályázatok útján pénzt akar hozni Gyürébe. Az iskola kertjében szabadtéri színpadot akar építeni.

Élénkebb kulturális és sportéletre törekszik. A sportkörben újabb szakosztályokat, mindenekelőtt kézilabda- és önvédelmi szakosztály hoz létre. Bevezeti és rendszeressé teszi a falunapot. A vízgondok megoldása után a belső utak javítására fordítja majd a figyelmét.

A temető korszerűsítésére is gondolt. A Tisza egyik holtága már jól funkcionál, a másikat szeretné rendbe tenni. Heteken, vagy hónapokon belül látványos eredményt akar produkálni a varroda beindításával. Ami pedig a távolabbi hónapokat, éveket illeti, fásítást, virágosítást tervez, vonzó falut, távlatokban mintafalut szeretne kialakítani.

Ásatások, dokumentumok bizonyítják, hogy ősrégi település Gyüre. A krónika szerint gyürei születésű Harsányi Pál (1806–1883) író, költő, politikus. Ezerhétszáznyolcvanötben háromszázkilenc lakója volt Gyürének. Ezerkilencszázban postát kapott a település. Ezerkilencszázötben megépült a Záhony–Mátészalka közti vasútvonal, így a község bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. Mostanában két kft.-t, egy betéti társaságot és tizenhét egyéni vállalkozót tartanak számon. Nagy a munkanélküliség.

A településnek tehát múltja van, a jövő kialakításának kovácsa a polgármester. Herceg László tősgyökeres gyürei. Az általános iskolában éltanuló volt, és az iskolai farsangi bál hercege lett. A kazincbarcikai vegyészeti szakközépiskola számítástechnikai osztályában érettségizett. Mátészalkán számítástechnikai cégnél dolgozott. Aztán a naményi földhivatal lett a munkahelye, ahol földügyi-szakigazgatási vizsgát tett. Szabadidejében a keleti harcművészetet gyakorolja. Levelezős egyetemista. A jövő embere.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése