Dr. Révész Ferencné

Polgármester,

Beregdaróc

szszb_15-82_dr_revesz_ferencne.jpgEgyedinek, különlegesnek mondható szép kis település Beregdaróc. Ősidők óta lakják e helyet, hajdan vadfogók éltek itt. Beregdaróc úgynevezett zsákközség a Kárpátok és a Tisza közelében. Az itteniek ápolják a szép hagyományokat, felidézik a régi fonók hangulatát, a múltat átmentik a jövőnek.

A település az utóbbi pár évben keveset hallatott magáról, ám a következő években, talán évtizedekben nagyobb hírverésre számíthat Beregdaróc. A községet 2002 őszétől egy jó beszélő készséggel megáldott, talpraesett, szimpatikus asszony irányítja: dr. Révész Ferencné. A krónikás 2003 márciusában a következőket jegyezhette fel:

– Beregdarócon az új összetételű képviselő-testület a következő hónapokban több hasznos eseményre számít. Munkahelyteremtés és közösségi ház létrehozása is az elképzelések közt szerepel. Ősz óta új polgármestere van Beregdarócnak dr. Révész Ferencné személyében. A polgármester asszony elmondta, hogy debreceni vállalkozók megvásárolták az egykori tsz megszűnt sajtüzemét, itt csomagolóüzemet akarnak létrehozni.

Egy vállalkozó önkormányzati területet szeretne vásárolni, ide gyümölcsválogató- és csomagolóüzemet építene, hűtőházzal. Az új polgármesteri hivatal építészetileg már kész van, bútorokra, berendezésekre egyelőre nincs elég pénz. Ám néhány hónapon belül új helyre költözik a hivatal. Költözés után a mostani épületben közösségi házat hoznak létre, itt kap helyet a falugazdász, a községi könyvtár, az idősek klubja és az ifjúsági egyesület. Egy-két éven belül egészségügyi komplexumot szeretnének építeni orvosi lakással. Megoldják majd a kommunális szennyvíz tisztítását, elhelyezését is.

Mindehhez az anyagi feltételeket meg kell teremteni, az idei évet hitelfelvétellel tervezte az önkormányzat – mondta a polgármester asszony. Czapp József református lelkész a polgármester asszony jelenlétében arról tájékoztatott, hogy a Millenniumi Vallási Alapból 290 millió forintot kaptak egy református üdülő és konferenciaterem építésére.

Úszómedence, teniszpálya, autóparkoló és büfé is épül a komplexumba. Műszaki átadás várhatóan április végén, az avatás, felszentelés július végén lesz. A létesítmény működtetésére a helyi, a beregsurányi, a tákosi, a tivadari, a vámosatyai és a tiszaszalkai gyülekezet közhasznú társaságot hoz létre.

A fenti információk kiegészíthetők azzal, hogy a jövő embereit oktatják, tanítják a helyi általános iskolában, ahol Harsányi Jenő az igazgató. Ő elmondta: százegy gyerek jár az iskolába, a tanári ellátás a kedvezőtlen földrajzi fekvés ellenére jó. Az informatikát is oktatják, 2001 decemberétől számítástechnikai tanár is dolgozik a tantestületben. A világhálóra, az internetre is rá van kapcsolva az iskola számítógép rendszere. Felnőtteknek is szeretnének számítógépes tanfolyamot indítani. A gyerekeknek máris bevezették a művészeti oktatást. E szép, csendes tájvédelmi körzet szélén a gyerekeknek megszervezik a lovasoktatást.

Az iskolaigazgató végül szó szerint ezt mondta: „Az új önkormányzat oktatásbarát.” Kanyarodjunk vissza a múltba. A községet bemutató prospektusban ez olvasható: „A település neve a »daróc« (vadfogó) szóból származik. Minden bizonnyal a XII. században királyi vadfogók lakták a falut, innen ered a név. A területi királyi adományként 1284 körül a Gutkeled nemzetség Sárvármonostori ágához tartozó Daróczi család kezén látjuk. Beregdaróc 1332–35 között, mint egyházas hely szerepel a pápai tizedjegyzékben. 1436-ban konkrét említés arról, hogy torony nélküli kőtemplom épült. A ma is álló kőtemplom elődje Árpád-kori templom volt.

A református templomot 1991 és ’94 közt állítják vissza eredeti állapotába. A görög katolikus templomot 1867-ben kezdte el építeni az itt lakó 40–45 görög katolikus család. A kendermagtól a vászonig című prospektus a vetéstől, a betakarításon és az áztatáson keresztül bemutatja a kender történetét. A szöszcsinálás, a fonás, a motollálás és a szövés is megismerhető a kiadványból. Dr. Révész Ferencné Nyíregyházán született, a híres Kölcseyben érettségizett. Édesanyja ma is Nyíregyházán él. Öccse jó építőipari cég tulajdonosa.

Állatorvos férjével 1975-ben jött Beregdarócra. Elhagyta a gyógyszertári asszisztens pályát, mert a környéken akkor nem volt gyógyszertár. A férjének segített, nevelte a két lányukat. Közben prémes állattenyésztő, majd vámügyintézői szakképesítést szerzett. 2002-ben a debreceni agráregyetemen szakigazgatási szervező mérnöki diplomát vehetett át.

Révészné régen a nyírtassi tanácson dolgozott, majd a beregsurányi tanács előadójaként tevékenykedett. 1994-ben lett a helyi képviselő-testület tagja, 1998-tól 2002 őszéig alpolgármesterként dolgozott a község felemelkedéséért.

A házaspárnak két lánya van: Bernadett és Mercedes. Mindkettő orvosi diplomát szerzett. Révészné elégedett lehet, főleg akkor, ha támogatást kap és mecénásokra talál 947 ember boldogulásához, a falu további fejlődéséhez.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése