Bíró Györgyné

Polgármester,

Pusztadobos

szszn_12-166_biro_gyorgyne.jpgVirágzó településsé vált Pusztadobos az alatt a hét év alatt, mióta Bíró Györgyné, született Jakab Ilona, a polgármester a községben. Pedig számos hátránnyal kellett megküzdenie az 1428 lelket számláló falunak. Önhibájukon kívül kerültek igen nehéz gazdálkodási helyzetbe, de a rendszerváltozást követő években a falu akkori vezetése nem lépte meg azokat a lépéseket, amelyek sok magyar községnek jelentettek mentőövet a közös kassza segítségével. Bírónét azonban olyan fából faragták, hogy nem az elveszett lehetőségek miatt bánkódik, hanem mindig azt kutatja, hogy lehet fejleszteni, bővíteni, változtatni az eddigieken.

Pusztadoboson született 1945. december 15-én, néhai Bacsik Mária háztartásbeli édesanya és Jakab István édesapa családjában. Az apuka Budapesten, egy sertéshizlaldában dolgozott. Testvérei közül Mária adminisztrációs vezető volt, András öccse az ács szakmát tanulta ki. Férje, Bíró György, egyéni gazdálkodóként kereste a család kenyerét, de sajnos, nagyon korán itt kellett hagynia szeretteit. Tibor fiuk közalkalmazott, nemrégiben nősült, és Veres Krisztina könyvelőt vezette oltár elé.

Bíróné a közeli Vásárosnaményban érettségizett 1964-ben, majd általános államigazgatási, pénzügyi és pénzgazdálkodási szakot végzett.

A helybeliek hamar észrevették benne a köz ügyei iránt érdeklődő, a mások sorsáért aggódó, s ezért tenni akaró embert. Amikor 1994-ben eljött a választás, heten indultak a polgármesteri székért. Bírónéra a szavazatok több mint 90 százalékát adták le, az összes többi jelölt a maradék pár százalékon osztozott. A legutóbbi választáson már nem is volt induló ellenfele a függetlenként ismét ringbe szálló Bírónénak.

Hihetetlenül nehéz helyzetből startoltak 1994-ben. Például nem volt polgármesteri hivatal, mindössze egy szolgálati lakás két szobáját bérelték. Bíróné, Ilike, azonnal hozzákezdett, hogy a falunak méltó háza legyen. Ennek érdekében megvették a felbomlott termelőszövetkezet irodáját és a hozzá tartozó szolgálati lakást. Gyönyörűen felújították, csempe, lambéria, szalagfüggöny mindenütt. A házasságkötő teremben bárki méltó körülmények közt kötheti össze életét szíve választottjával. Kibővítették az épületet irattárral, raktárral, garázzsal.

Írd és mondd: 3 millió forintból megoldották a bővítést és a felújítást, mégpedig úgy, hogy közhasznú munkásokat vontak be. Egy részüknek a munkaügyi központ állta a bér 70 százalékát, a többi közmunkást a közmunka program keretében foglalkoztatták, s az így nyert pályázat alapján a teljes bérüket megkapták.

Folytatják a középületek felújítását. Van egy szép, de megkopott kastély a faluban. Műemlékké ugyan nem tudták nyilváníttatni, de helyi védelem alá vonta a községi önkormányzat.

A Nemzeti Örökség-program keretében felújíthatják a Jármy földbirtokos egykori kastélyát, amely ma otthont ad az óvodának, a helyi konyhának, a művelődési háznak a szükségtornateremmel és a községi könyvtárnak. Az iskolára egyébként is kiemelt figyelmet fordít a polgármester asszony. Az iskolabővítés 20 millió forintért elkezdődött még 1997-ben. 2000-ben négy tanteremmel bővítették, az olajos padlót végre jól tisztítható linóleum borításúra cserélték, hamarosan lambéria borítja majd a hófehér falakat, hogy azok valóban olyanok is maradjanak.

Megépítették három éve a ravatalozót, most csatornáznak, teraszt építenek, hogy esőben se álljanak a szabad ég alatt a gyászolók. Bíróné kiemeli Soviczki János helyi polgár nevét, aki a lélekharang elkészítését támogatta saját pénzével.

Az önkormányzat nemcsak a közigazgatási feladatokat látja el, hanem valódi gazdálkodást folytat a köz érdekében. Vettek egy hótolót, s nincs az a havazás, amely után reggel ne tudnának közlekedni a pusztadobosiak. Pályáztak, és nyertek egy 9 személyes mikrobuszt, amelyet az intézmények használhatnak. Versenyekre, rendezvényekre hozza-viszi a busz, aki erre jogosult. Vett az önkormányzat egy fűnyírót, MTZ traktort, pótkocsit, földgyalut és minden közösségi munkát elvégeznek.

A védőnői szolgálat, az egészségügyi tanácsadó épületébe tévét, videót, számítógépet vettek. A sportpálya építése az egész falut megmozgatta. Útbaigazító és üdvözlő táblák fogadják a faluba érkező vendégeket.

A falu óriási hasznát látja, hogy Bíróné 27 éven át dolgozott ezelőtt a baktalórántházi tanácson. Hétvégére így is hazaviszi a munkákat, besegít a pénzügyi előadónak, helyettesíti a két éve hiányzó jegyzőt.

Felsorolni is nehéz lenne, mennyi mindent tett a falu érdekében az elmúlt hét év alatt. A községben élők azt látják, hogy a mindenkit sújtó nehézségek ellenére Pusztadoboson fejlődik a falu, szépülnek az intézmények, gyarapodnak a szolgáltatások, komfortosabbá vált az élet. A helybeliek nagyra értékelik Bíró Györgyné polgármester asszony kiemelkedő munkáját.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése