Juha Józsefné és Juha József

Pedagógus házaspár,

Pusztadobos

szszb_18-184_juha_jozsefne_es_juha_jozsef.jpgNegyvenegyedik éve van a pályán Juha Józsefné, aki több mint tíz osztály osztályfőnökeként, mintegy félezer gyermeknek, anyjuk helyett anyjuk volt. Szívéhez nőtt mindegyik, mintha sajátja lett volna. Az 1944. november 11-én, Nyírmadán született Vinárcsik Mária szülei gazdálkodók voltak. Egy bátyja és egy nővére van.

Megtanult minden földi munkát, aratást, cséplést, ebédfőzést és -hordást a munkásoknak. „Az általános iskola után Nyíregyházára kerültem, a Zrínyi Ilona Gimnáziumba. A Zalka-leánykollégiumban szigorú fegyelemben, mégis valódi családi közösségben laktunk. 1963-ban leérettségiztem. A tanárképzőre kerültem biológia–földrajz szakra, levelező tagozatra. 1963-tól ’66-ig ezalatt Laskodon tanítottam képesítés nélkül. Sohasem fogom elfelejteni a hajnali kelést, a sok gyaloglást az állomáshoz. A főiskola nehéz volt és kemény, szigorú, de jó tanárok formálták egyéniségem. 1965-ben biológia, 1967-ben földrajz szaktanár lettem. 1966-tól 1968-ig Őr községhez kötött munkám, itt ismerkedtem meg későbbi férjemmel Juha Józseffel, aki ott akkor igazgatóhelyettes volt. Ettől kezdve minden napunk egymáshoz kötődik.” – mondja Marika.

Nosztalgiával mesélik megismerkedésük, majd ’68-ban történt házasságkötésük történetét.

„A fiatal, helyes tanító halk szava megfogott, felnéztem rá. Ő pusztadobosi születésű, az anyósomék is ott éltek, s az 1968-ban adódó állás megüresedésekor mindketten e faluba pályáztunk. Úgy éreztük, most már nemcsak egymás iránt, hanem a falu és az iskola iránt is egy életre elköteleztük magunkat. József tanítóként kezdte, volt csapatvezető, majd szakfelügyelő, 1978-tól igazgatóhelyettes. Negyvenkét évesen a rajz szakot is elvégezte.”

Szinte magukkal ragadnak, ahogy mesélnek a régi szép időkről, amikor csapatvezetők voltak az Úttörő Szövetségben, gyerekeket táboroztattak Gergelyiugornyán, Vásárosnaményban.

„Nem a ’77-ben kapott »Kiváló Úttörővezető« kitüntetésért csináltam, hanem mert imádom a gyerekeket” – mondja Marika.

Mesélnek az iskolai versenyekről, a fogászati vetélkedőkről, a vöröskeresztes versenyről, hol megyei első helyezettek is lettek. A gasztronómiai délutánok, a tűzoltóversenyek, az ünnepségek, az akadályversenyek, a jótékonysági bálok, a falunapok, a farsangok, a népi táncok, s nem utolsósorban a csillagászati földrajz órák, melyeket a gyerekek szájtátva figyeltek, mind-mind lepörögnek előttük. A természet ébredése tavasszal, a virágba borult meggyfák a falu utcáinak mindkét oldalán, olyan mintha mennyországban járna az ember, ami a gyerekek szívét is fellelkesítette a feledhetetlen Petőfi-napok alkalmával.Négy évtizeden át egy nagy család tagja vagyunk! Sohasem mentem be szomorúan az iskolába tanítani. Az arcvonal, a tekintet sok mindent elárul a gyermeknek, ezzel neveltem és fegyelmeztem. Az én munkám a tiétektől, a tiétek az enyémtől függ! – mondogattam nekik.

Elsők voltak mindig a továbbképzéseken, Marika Budapesten néptáncoktatói szakképesítést is szerzett. 1984-ben a Magyar Vöröskereszt bronz fokozata kitüntetést, ’88-ban „Kiváló munkáért” miniszteri kitüntetést kapott. Ahogy tekintetem végigpásztáztam a szobákon, megszámlálhatatlan szakkönyv sorakozik a polcokon, a falakon, pedig sok szép kortárs festő munkája, Józsi bácsi féltve őrzött kincsei.

Közben Marika tovább mesél: „a férjem egészsége sajnos 1997-ben megromlott, most ápolásra szorul. Az ő élete is az iskolában telt el. A 34 év alatt mindig gondoskodó férj volt, példás családi életet éltünk, szerette, ha rendben mennek a dolgok. Keresztgyermekeinket is sajátjainknak tekintjük.

Nemcsak a családi életben, de a munkában is példamutató. 1972-ben dicsérő oklevéllel, 1989-ben „Kiváló munkáért” miniszteri kitüntetéssel ismerték el munkáját.

A családi életben is újra egymást választanánk – mondja a harmonikus házaspár. Pályám csúcsa, amikor most júniusban megkaptam a számomra legmagasabb elismerést, a Magyar Köztársaság oktatási miniszterétől a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet” – csordulnak ki Marika örömkönnyei a boldogságtól.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése