Hegedűs Péterné

Könyvtáros, tanár,

Vásárosnamény

szszb_08-170_hegedus_peterne.jpgA könyvek szerelmese Hegedűs Péterné, született Almási Judit. Ma is azon a katedrán áll a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskolában, amelyben 1967. augusztus 15-étől tanítja a diákokat. Pontosabban jó ideje könyvtáros, bár igazából a két szakterületet nemigen lehet elválasztani.

Itt született Vásárosnaményban 1946. október 7-én. Édesanyja, Winkler Olga, varrónőként kereste a család kenyerét. Sajnos, már nem lehet közöttük. Édesapja, Almási Zoltán szabó volt, de már ő is elment. Márti húga kórházban dolgozik. Férje, Hegedűs Péter kertészmérnök és növényvédő szakmérnök diplomát szerzett, ám 1983-ban meghalt. Házasságukból két fiú született. Róbert Zoltán a debreceni tanítóképző főiskola hallgatója. Jelenleg polgári szolgálatos katonaként Vitkán tanít. Viktor Sándor közlekedési mérnöki és logisztikai végzettséggel rendelkezik, most Budapesten dolgozik.

– Én mindig is a pedagóguspályát tartottam vonzónak magamnak – vallotta az indulásról Hegedűsné. – Igazából akkor kaptam kedvet az oktatáshoz, amikor a negyedik osztályban az egyik tanítóm megkért, vezessem le az órát. Az volt az igazán érdekes! Megfogott az ismeretátadás szépsége, és ezután tudatosan készültem a tanári pályára.

Nyíregyházán a jó nevű Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett 1965-ben. Ezután a szintén nyíregyházi tanárképző főiskolára jelentkezett, egyszakos hallgatóként végzett magyar nyelv és irodalom szakon. Később ezt kiegészítette az orosszal, majd könyvtár szakot is végzett 1979-ben.

– A könyvtár barátságos, hangulatos környezetet nyújt a belépőnek. Még a gyermekek magatartása is megváltozik a könyvtár csendjében. Azok a deviáns gyerekek, akikkel a szüleik nehezen találják meg a közös hangot, a könyvtárban megszelídülnek. Sokan jönnek ide a hátrányos helyzetűek közül, ezeknek a gyerekeknek az otthoni környezet nem teszi lehetővé az olvasási szokás kialakítását. Az eddig eltelt harminc év alatt, amit e csodálatos pályán eltöltöttem, mindig az elesett, hátrányos helyzetű gyerekek vonzódtak hozzám. Az olvasótáborban a kiscsoportom tagjai a berkeszi gyermekotthon kis lakói voltak, akiktől a két hét után mindig fájó szívvel köszöntem el. Itt az iskolában a könyvtár szakkörben is sokan vannak, akik másutt úgymond nem jók. Évről évre bebizonyítom, hogy ezekben a jó szóra, szeretetre éhes gyermekekben mennyivel több emberi érték szunnyad, mint akiknek mindenük megvan. Ezt tudják és értékelik a kollégáim is. A tantestületben, úgy érzem, egy híd vagyok az alsó és a felső tagozat között. Igyekszem mindenkinek segíteni a tanórák sikeressé tételében.

– A pedagóguspálya kárpótolt engem mindenért – meséli több évtizedes szakmai múltjának gyöngyszemeit. – A gyerekek nagyon is hálásak minden jóért, őket még öröm formálni, képezni, oktatni. Annyi, de annyi minden múlik a pedagóguson, hisz ő a társadalom és a családok jövőjét formálhatja! Megtiszteltetésnek tartom, hogy a szerintem legszentebb hivatást gyakorolhatom.

Kinn rekkenő a nyári hőség, mi hűvös szoba csendjében idézzük az elmúlt éveket. Össze sem lehet hasonlítani, mennyivel más volt régebben, a szocializmus idején egy tanár dolga, mint manapság. Akkor a tanterv törvényszámba ment, aki azt „felülbírálta” és mást tanított, megüthette a bokáját.

Az viszont tény, hogy a könyvek szerepe ismét felértékelődött. Nagy örömet jelent ez az iskolai könyvtárosnak, mivel pár éve megkongatták a vészharangot Gutenberg találmánya felett. A televízió, a videó korában – úgy vélték sokan – leáldozott az írott betűnek. Aztán szerencsére rácáfoltak erre a kiadók, mert szebbnél szebb, gazdagabbnál gazdagabban illusztrált könyvek láttak napvilágot. A közel tízezer kötetes vásárosnaményi iskolai könyvtár ma is igyekszik betölteni a kultúraközvetítő szerepet. Bár Hegedűsnének az a tapasztalata, hogy hiányoznak a korábbi években megszokott, rendszeresen megrendezett vándorgyűlések, akadémiai rendezvények.

Nagy szeretettel emlékszik még a könyvtárosnő az ibrányi olvasótáborra, amelyben kiscsoportot vezetett másfél évtizeden keresztül. Fiatalok százai, ezrei kerültek közelebbi kapcsolatba az irodalommal, a versekkel.

– Szabadidőmben nagyon szeretek olvasni, ez bizonyára természetes. A szakirodalom tanulmányozását is elengedhetetlennek tartom. A korábbi években gyakran kirándultunk, utaztunk a családdal. Bár a Tisza partján élünk, nagyon sokan éppen hozzánk jönnek kikapcsolódni. Nekünk karnyújtásnyira van a homokos, fövenyes gergelyiugornyai Tisza-strand. Szeretünk itt élni a családommal és soha fel nem merült, hogy elköltözzünk innen. Még az utcánkban is harminc éve alig változnak a családok. Van egy kis kertünk a Kraszna partján. Itt megtermeljük a gyümölcsöt, a zöldséget. Nyáron pedig befőzünk, hisz ez generációk óta így természetes mifelénk. Összegzésként azt tartom fontosnak, hogy megtaláltam a szívemnek legkedvesebb pályát. Nagy örömömet lelem a fiaimban, csak az a borzasztó, hogy a férjem és a szüleim már nem örülhetnek velünk a felnövő gyerekek sikereinek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése