Dr. Ihnáth György

Jegyző,

Pusztadobos

szszb_16-146_dr_ihnath_gyorgy.jpgMikor megkérdeztem, miért éppen e mellett a község mellett döntött, azt válaszolta: „Első látásra megtetszett, mikor eljöttem, elbeszélgettem az emberekkel, megnyert őszinteségük. Így a többi megpályázott helyre már el sem mentem. Éreztem, itt nagy szükség van rám, hiszen előtte már két éve nem volt jegyző a faluban.”

Ihnáth György, 1978. január 4-én született Sárospatakon. A Nyíregyházán, nyugodt családi légkörben nevelkedő fiú a Móra Ferenc Általános Iskolában kezdte tanulmányait, majd a Zrínyi Ilona gimnáziumban érettségizett 1996-ban. Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgát szerzett. Édesanyja pedagógus, édesapja köztisztviselő, öccse állatorvos-hallgató a Szent István Egyetemen. Jelenleg is Nyíregyházán él, innen jár minden nap Pusztadobosra dolgozni.

A történelmet, magyar nyelv és irodalmat kedvelő György útja simán vezetett a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 2001-ben jogi doktori diplomát szerzett, s ezen év októberétől Pusztadobos jegyzője. „Már gimnazista korom óta foglalkoztattak az emberek problémái, kerestem a velük való közvetlen érintkezést. Érdekelt a valós életük, szerettem volna napi problémáikat megoldani, így a közélet iránt kezdtem el érdeklődni. Hogyan működik az állam, a törvények, hogyan születnek a jogszabályok, rendeletek. Így lettem jogász.” – mondja.

Nagy hasznára vált az egyetemen a „Jogi Klinika”, melynek keretében ügyvédek mellett joggyakorlatot szerezhetett. OTDK dolgozatával – ami a magyar politikai elit múltjáról és jelenéről szólt – harmadik helyezést ért el. Jegyzői munkakörében nagy hasznára váltak a kisebbségszociológia tantárgyi ismeretei. Munkáját segíti az is, hogy az 1998-as választások idején Nyíregyházán az egyik szavazatszámláló bizottság tagja volt, így nem okozott problémát a 2002-es választások és az idei népszavazás lebonyolítása.

A falu 1500 lakosát szolgáló polgármester asszony, az öt fő köztisztviselő, s ő mint jegyző „nyitott irodával” várják az ügyfeleket. Fontosnak tartja a tizenegy tagú képviselő-testülettel – közöttük egy kisebbségi képviselő is van – a jó kapcsolatot. Ittléte alatt valósult meg a számítógépes adatfeldolgozás, a számítógéppark felfejlesztése. Ez biztonságosabb hivatali munkát, gyorsabb ügyrendet, reprodukálhatóságot, takarékosságot eredményezett. Említésre méltó a nevéhez fűződő „Pusztadobosért mint Otthonunkért” Közhasznú Egyesület és az önkormányzat által 2002-ben hagyományőrző céllal elindított kezdeményezés. Így minden év május másodikán falunappal egybekötött erdő- és faipari fesztivált tartanak. A szakmai programokon túl kirakodóvásárt, tűzijátékot, főzőversenyt, bált is rendeznek.

Mint jegyző, legfőbb feladata az önkormányzat törvényes működésének biztosítása, emellett azon van, hogy a jogszabályok mozgásterében megtalálja az optimális helyet az önkormányzati munka területén. Ezt saját személyére vonatkozóan is kötelező érvényűnek tekinti.

Folyamatosan figyelemmel kíséri a pályázatokat, minden lehetőséget megpróbál. Mint hátrányos helyzetű község, jelenleg a vásárosnaményi kistérséghez tartoznak, magas a munkanélküliségi ráta. Nincsenek termelő jellegű üzemek, kevés a vállalkozás, szűkös költségvetésből gazdálkodnak. A pályázatok zömében magas önerőt kívánnak, így kevés az esélyük. Sok esetben kerethiány miatt kapnak elutasító választ.

Folyamatban van a szociális étkeztetés-konyhakorszerűsítés, a V-SAT MICRO műholdas internet-hozzáférés, ISPA, valamint a „Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen” című pályázatok elbírálása. A „Zöldfalu” című környezetvédelmi pályázat támogatást nyert, amit a hulladéklerakó környezetvédelmi felülvizsgálatára fordítanak.

Folyamatosan képezi magát, 2002-től a Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Kara két és fél éves Európa Jogi Szakjogász másoddiplomás képzésének hallgatója.

Szabadidejében szívesen fest akvarelleket, tájképeket, szeret fényképezni, kirándulni, úszni, a szabad levegőn lenni. Bejárta a környező országokat. A tengerek, főleg az Égei-tenger csodálója, az antik görög és római világ szenvedélyese.

„Azt gondolom, idő kell ahhoz, hogy az EU-csatlakozás után egy ilyen kis község, mint Pusztadobos életképes és fejlődő legyen, hogy megtalálja a helyét. A változások nem fognak egyből bekövetkezni. Egy ilyen településen lehet a szakma fortélyait megtanulni, s az itt szerzett tapasztalatok bárhol alkalmazhatók. Munkámban elképzeléseimet meg tudom valósítani, pártatlan és független tudok maradni minden befolyásolástól. Nem bántam meg hogy ide jöttem dolgozni, a település, és az itt élő emberek sorsa, jövője fontos számomra. Elmondhatom, hogy az eddig kitűzött céljaimat sikerült elérnem, így szerencsés embernek mondhatom magam. Sikereim soha nem hullottak az ölembe, azokért mindig keményen meg kellett dolgoznom” – mondja befejezésül.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése