Kálmán Béla

Polgármester,

Nyírmada

szszb 26 szt Kálmán Béla polgármester és családja, Nyírmada.jpgNyolc éve az Almanach hasábjain egy kedves fiatalember az álmairól beszélt. A családi fotón sugárzó mosolyú felesége és pici lánya mellett állva valami különös eltökéltség áradt a tekintetéből. Kálmán Béla akkor egy nagyközség frissen megválasztott első embere volt, most a városi rangra emelt Nyírmada harmadik ciklusát kezdő polgármestere. Lánya, Zsófi azóta egyetemista, Ilda, a felesége 30. tanévét kezdte a helyi iskolában.

Mielőtt a megvalósult álmokról beszélnénk, álljon itt néhány életrajzi adat: 1958. október 11-én született, három gyerek közül a legidősebbként. Szülei fizikai munkát végeztek a téeszben. Érettségi után 10 éven át a madai állami gazdaságban dolgozott, munkaüggyel, bérgazdálkodással foglalkozott. Tanulni kezdett, a közép- és felsőfokú munkaügyi szakvizsga után a ranglétrát bejárva a vásárosnaményi munkaügyi központ vezetőhelyettese lett. Elvégezte a pécsi tudományegyetem személyügyi szervező szakát, majd ugyanitt szerzett humánvezetői egyetemi diplomát. Sokaknak ennyi is elég lenne, de Béla nem elégedett meg a papírral, a gyakorlatban is hasznosítani kívánta a megtanultakat. Barátok, ismerősök álltak mellé, magától értetődő céllal: „Nyírmada mindannyiunké. Tegyünk is érte!”

– Volt elképzelés a fejlesztésekben: tárgyiakban és emberi kapcsolatokban is. Élhető legyen és a mienk. Meg kellett teremteni a közösségi létezés alapfeltételeit, hiszen hiányoztak a közösségi terek: a parkok, a játszóterek, a sétálóutca. Kellett egy jól működő művelődési ház, egy gyülekezőhely a szabadban, csapatjátékosként gondolkodó intézményvezetők, s persze a civil szervezetek, egyházak együtt gondolkodása – sorolja.

Belevágtak. Mindig egy fonal mentén, módszeresen igyekeztek haladni. 2004-ben kibővítették az óvodát, mostanra végeztek az iskola felújításával. Hogy megteremtsék a szocializálódás alapfeltételeit, létrehozták a „Mocorgó Gyerekházat”, ahová ötéves korig várják a nehéz sorsú piciket a szülőkkel együtt, hogy itt pótolják a számukra hiányzó mintákat. A gyerekházból az oviba beiratkozott gyerekek hamarabb beilleszkedtek a közösségbe. „Az óvoda-iskola közötti átmenet zökkenőmentességére a két vezető személye a garancia, mögöttük a két tantestülettel. Mikrotérségi szinten működik a család- és gyermekjóléti szolgálat, 19 települést gesztorál a támogató szolgálat” – mondja. A szociális és ápolási központban megduplázták a korábbi 23 férőhelyet, s van 100 házi gondozottjuk is. Már csak egy aláírás hiányzik, s lesz fogyatékosokkal foglalkozó nappali otthon. Egy kétszázmilliós TÁMOP-os pályázatnak köszönhetően szociális brikettet állítanak elő temetői koszorúból. Bélának ez az ötlete némi magyarázatra szorul, de jól példázza a gondolkodásmódját. Egy ismerős arra panaszkodott, milyen sokba kerül a hulladék megsemmisítése. Mire ő: „Nem lehetne brikettet préselni belőle?” Lehet! Az alapanyag szelektálása új munkahelyeket teremt, a virágból komposzt lesz, a hulladékot bedarálják, szárítják, préselik, a tüzelőt bezacskózva adják a rászorulóknak a mindenkori ár kétharmadáért. Egy kétfordulós pályázatot nyertek ezzel az innovatív ötlettel, a hozzá tartozó képzéssel, foglalkoztatással együtt.

Kiszélesítették az utakat, átalakították a főutcát, van végre szemet gyönyörködtető park, ahol most gyúltak ki a kandeláberek, és az emlékmű világítása, térkő, muskátli, két játszótér, tájház, átalakult piac. Elkészült a 11 hektáros szabadidő-terület első üteme, a jóléti tó. Itt valósul meg az erdei iskola, a tornapálya, egy újabb játszótérrel, és válhat szabadidős és kulturális centrummá. A forgalmat kerékpárútra terelik majd át, most nyert a harmincmilliót érő romafelzárkóztató és helyzetbe hozó, a huszonnyolc milliós iskolai integrációs, és a legfrissebb az óvodai-iskolai képesség-kibontakoztató pályázatuk. Számos civil szervezet alakult: „A mi kis falunk” egyesület, a kertbarátok, a nyugdíjasklub. Van roma nagycsaládos- és két sportegyesületük. A sportegyesület nyert harmincmilliót, teniszpálya, konditerem, kerítés, parkoló lesz belőle. Még nem szóltunk az integrált városfejlesztési stratégiáról. Kisvárosias jelleget ad majd a központnak az új hivatal a sétálóutcával, szemben a teljesen felújított művelődési házzal, a fából készült piaccsarnok a térburkolattal, lámpákkal. A 200 milliós beruházásból a polgármester úr már minden téglának látja a pontos helyét.

Vannak emberek, akiknek nagysága nem fizikai valójukban mutatkozik meg. Kálmán Béla is vékony, szikár, de a szél nem tudná felkapni, mert keményen kapaszkodik Nyírmada homokjába. Itt született, itt vert gyökeret. Még a számítógépén is a nagy szerelem, vagyis az alma, a tavalyi idaredtermés a háttérkép. Nem dicsekszik, amikor felsorolja az elért eredményeket, ezeket csak alapoknak tartja a továbblépéshez. Mert Széchenyivel vallja: „Az ékesszólásnál többet ér a tett”.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése