Szegediné Tisza Judit

Iskolaigazgató,

Nyírmada

szszb_15-144_szegedine_tisza_judit.jpgIskolabarát önkormányzat segíti a nagyközség legnagyobb intézményének mindennapjait Nyírmadán. Szegediné Tisza Judit 2001 óta látja el az igazgatói feladatokat. Mint mondja: a felzárkóztatástól a tehetséggondozásig igen szerteágazó tevékenységi körrel büszkélkedhet az iskola.

Az igazgatónő 1958. december 19-én Vaján született. Édesanyja lánykori nevén Kun Judit, aki háztartásbeliként, családanyaként gondoskodott szeretteiről. Édesapja, Tisza Béla, traktorosként kereste a három gyerekes család kenyerét. Judit a legidősebb, Adél húga és Béla öccse mindketten mezőgazdasági vállalkozók. Férje, Szegedi László, matematika–fizika szakos tanár, szintén a nyírmadai iskolában tanít. Sokat segít feleségének a pályázatok megfogalmazásában, és azok informatikai megjelenítésében. Házasságukból három gyermek született: Judit Debrecenben a közgazdasági szakon ötödéves, Andrea elsőéves orvostanhallgató, és László a nyíregyházi Széchényi István Közgazdasági Szakközépiskolában informatika tagozatra jár.

A vásárosnaményi gimnáziumban 1977-ben tett érettségi után a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakán szerzett oklevelet Szegediné. Első munkahelye a nyírmadai iskola volt, ahol előbb napközis nevelőként tevékenykedett, majd matematikát és fizikát tanított a felső tagozatban. 1995 és 2000 között igazgatóhelyettesként, 2001-től pedig kinevezett igazgatóként vezeti az intézményt.

Külsőre is megújul a nyírmadai iskola, hisz a szennyvízvezeték lefektetése után parkosítják a saroképület környékét. Nemrégiben adták át az öt tantermes új iskolai szárnyat, amely eredetileg középiskolának készült, ám a különböző átszervezések következtében mégis általános iskolai célokat szolgál. A pedagógiai programban a gyermekek esélyegyenlőségére szavaznak a pedagógusok.

Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a tanulói létszám 39 százalékát kitevő cigánygyerekek helyzetének javítására. Nagyobb részük különböző okok miatt hátrányos helyzetű, ezért az etnikai csoportoknak szervezhető felzárkóztató programban tíz éve foglalkoznak a cigány kisebbségiekkel, még az elődje, Ferenczi István igazgató kezdeményezésére. Minden évfolyamon szerveztek programot számukra. Ennek már mérhető az eredménye, hisz a roma származású gyerekek beiskolázása egyre eredményesebb. Lemorzsolódásuk minimális, a bukás 1–2 százalékos. Jó néhányan közülük a tehetséggondozó programokban vesznek részt.

Elsősorban az informatikai oktatást és fejlesztést, valamint a nyelvoktatást tartják fontosnak. Informatikát ötödiktől a felső tagozaton, csoportbontásban oktatnak, az idegen nyelvek közül angolt és németet tanulhatnak a gyerekek harmadik osztálytól heti három órában.

A nyírmadai iskolában 505 gyerek tanul jelenleg, a tantestületet 48 pedagógus alkotja. A szemre is tetszetős saroképületben huszonhárom tanteremben ismerkednek a tudományok és művészetek alapjaival a tanulócsoportok. Számítástechnikai szaktantermet szerelnek fel. Egy pályázaton 5,7 millió forintot nyertek komputerek vásárlására. A gyerekek már naponta internetezhetnek az iskolában.

Az Andrássy Katinka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény lehetővé teszi, hogy száztizenhat gyerek kerüljön közelebbi kapcsolatba az egyes művészeti ágakkal. Népszerű a majorett-csoport – korábban ez társastánc volt – járnak még népi táncra, gitároznak, zongoráznak, furulyáznak az érdeklődők. A színjátszás és a képzőművészet a drámapedagógiával és az alkotóművészettel hozza közelebbi kapcsolatba az érdeklődőket. Mint az igazgatónő elmondja: a legtöbb gyermeknek esélye sem lett volna művészeti képzésre járni, ha csupán a szüleikre számíthattak volna.

A művészeti képzés teszi lehetővé, hogy a többi, érdeklődésre igényt tartó ismeretszerzési anyagot szakköri formában oktassák. A nyírmadai iskolában húsz, ingyenes szakkörre járhatnak a gyerekek. Népszerű a matematikai ismereteket bővítő tehetséggondozó szakkör. Szerveznek nagylányok klubját a cigányoknak, és elsősorban ők járnak a kézműves szakkörbe. Az egyműszakos oktatást tanulószoba egészíti ki. Az önkormányzat segítsége révén ingyen kap tankönyvet mindenki. Délutánonként sokan olvasgatnak, búvárkodnak a könyvtárban, vagy interneteznek. Az iskola az országban elsőként kapcsolódott be a minőségbiztosítási programba.

Szegediné Tisza Judit arról beszél, hogy kiváló segítőkre talált a három igazgatóhelyettes személyében. Az talán már a véletlen számlájára írható, hogy valamennyien nők, és nem egyszer fordult elő, hogy vasárnap délutánonként az igazgatónő és helyettesei pályázaton dolgoztak. Szabadidejében Szegediné süt-főz a családnak, vagy a sportolást választja, régebben intenzívebben kosárlabdázott. Elvégezte a BME közoktatás-vezetői kurzusát, szakdolgozatában a nyírmadai iskola történetét dolgozta fel, és az autonómia kiteljesedéséről összegezte tapasztalatait.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése