Szűcs Miklós

Iskolaigazgató,

Tarpa  

szszb_13-190_szucs_miklos.jpgAz tudja igazán átérezni, mit jelent egy beregi nagyközség oktatási intézményét irányítani, aki mag is diákja lehetett ennek az iskolának.

Az 1955. március 16-án Tarpán született Szűcs Miklós általános iskolai tanulmányait helyben végezte. Az egykori mezővárosban a lakosság nagy része a „Győzelem” mezőgazdasági termelőszövetkezetben találta meg az érvényesülés lehetőségét. A tsz-tag szülők mindkét gyereküket taníttatták. Mária, Tóth Istvánné, családjával Vásárosnaményban él, s a megyei munkaügyi központ kirendeltségén dolgozik. Miklós az általános iskolát követően Nagykállóban, a Budai Nagy Antal Gimnázium és Szakközépiskola tanulója lett. A növényvédő szakot választotta. Természetesnek tartotta, hogy a végzést követően szülőfalujában hasznosítsa a tanultakat. A helyi vezetők a fiatalok szervezetének irányítását is rábízták az ifjú szakemberre.

Ezerkilencszázhetvenhatban behívták katonának. Leszerelését követően visszavárták a szövetkezetbe. Gulács, Tivadar és Tarpa községek alkották a szövetkezetet. Itt, majd a székhely településen első számú politikai vezetővé választották. Alig harmincévesen tagja lett Tarpa Nagyközségi Tanács Végrehajtó Bizottságának.

Leszerelését követően megnősült. Felesége a helyi önkormányzati konyha élelmezésvezetője. Az ezerkilencszáznyolcvanban született Róbert nevű fiuk a nyíregyházi tanárképző főiskola történelem–művelődésszervező szakos hallgatója. Balázs négy évvel később született, s az írás készültekor a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola IV. éves diákja. Szűcs Miklós megszokta, hogy csak munkája révén érvényesülhet.

A helytálláshoz pedig nem árt tanulással újabb ismereteket gyűjteni. Munkája közben azon igyekezett, hogy a beregi emberek ügyes-bajos dolgaiban segíteni tudjon. Ehhez jól illeszkedett egy pedagógusképző intézményben való tanulás. Munka mellett, nagy szorgalommal vállalta a tanulást a nyíregyházi tanárképző főiskolán.

Sokat tett azért, hogy a Tarpán történteket majd az utókor is biztonsággal tanulmányozhassa. A szövetkezet gazdasági és politikai vezetőivel el tudta fogadtatni, hogy folyamatosan megjelenhessen a települési újság. Az Esze Tamás Népe című helyi lapban rendszeresen publikált, illetve segítette a többi kollégát. Tette ezt olyan szándékkal is, hogy anyagot gyűjtsön egy későbbi kiadványhoz, ami Tarpát mutatja be. A társközségekkel való jó kapcsolatot igazolta, hogy tanári diplomáját hasznosítandó ezerkilencszáznyolcvankilencben a politikusi munkát felcserélte a gulácsi általános iskolával. A rendszerváltozást követően Gulács önálló lett. Egykori munkatársát, Siket Sándort, választották meg polgármesternek.

Az iskola igazgatói teendőinek ellátásával pedig Szűcs Miklós tanár urat bízták meg. Fontosnak tartotta az oktató-nevelő munkát. Nagy része volt abban, hogy új iskola épülhetett a Tisza melletti Gulács községben. Összekovácsolódott a tantestület. Idegennyelv-oktatás, művészeti alapoktatás, gyermekmozgalmi tevékenység, az etnikai kisebbséghez tartozók felzárkóztatása, a számítógépes oktatás meghonosítása jelezte: fontosnak tartotta a szomszéd község iskolájának sorsát. A kilencvenes évek végén közoktatás-vezetői szakon egyetemi szintű szakvizsgát tett. Közben Tarpán élt a család, s amikor a szülőfalu szólította, ismét bekapcsolódott a közéletbe.

Ezerkilencszázkilencvennyolctól képviselő-testületi tag lett Tarpán. Megválasztották az oktatási és közművelődési bizottság elnökévé. Tapasztalatait igyekezett Tarpán is hasznosítani. Jól érezte magát a gulácsi iskolában, de amikor 2001 januárjában pályázatát elfogadták, hazatért egykori iskolájába. Ekkor kétszáznegyvenhat diák tanult a tarpai iskolában. Az óvodában nyolcvan kisgyerek látogatta a foglalkozásokat. A testület nagy segítséget kapott a település polgármesterétől.

Sajnos a fejlődést megakasztotta a tavaszi gátszakadás. A helyi vezetők, köztük Szűcs Miklós igazgató is, jelentős szerepet vállaltak a helyreállítási munkákban. Sokan munkálkodtak a 2001. márciusi gátszakadás után a faluért. A Szakszig Kft., illetve annak ügyvezető igazgatója személyében igazi támogatóra leltek. Túl azon, hogy kifogástalan munkát végeztek a lakások egy részének helyreállításában, felújították a polgármesteri hivatalt is. Elkészült a művelődési ház. Segített a Szakszig a tűzijáték megrendezésétől a nőnapi programon át az iskolai kirándulás bonyolításáig mindenben. Mint Szűcs Miklós igazgató elmondta, Bagaméry Lajos ügyvezető igazgató nyíregyháziként is sokat tett azért, hogy Tarpa rangjához méltó helyet kapjon a beregi települések sorában.

Szűcs Miklós igazgató is azon munkálkodik, hogy a diákok a művészeti alapoktatásban, a Bozsik-programban, az elnyert internetes lehetőség, a szakköri és nyelvi programok kínálta lehetőségekkel a huszonkét nevelő segítségével olyan eredményeket érjenek el, amire a jövőben is biztosan lehet építeni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése