Kovács Béla

Polgármester,

Tarpa

szszb_08-144_kovacs_bela.jpgTarpa történelmi település. Erre és a jelenére építve pár éven belül mezővárossá fejlődhet. Az itt élő emberek szorgalmából és a természeti környezetből tőkét lehet kovácsolni. Kovács Béla polgármester vezetésével, a helyi erők összefogásával és persze központi támogatással nagy terveket lehet itt megvalósítani.

Az itt élő embereknek mindig meg kellett küzdeni a létért. A föld minősége, a Tisza közelsége gondokat is okozott. A földrajzi fekvés előnyeit azonban ügyesen kihasználták az itteniek. A település a hegyvidék és az Alföld találkozásánál fekszik. A tarpaiak sóval, borral és gyümölccsel kereskedtek. Egy ezerhatszázhuszonhatban kelt váltságlevéllel Bethlen Gábor fejedelem a tarpai lakosokat kereskedelmük segítésére országos vámmentességgel ruházta fel. A történelemkönyvekből kitörölhetetlen, hogy Esze Tamás kuruc vezér Tarpa szülötte. A megyénket bemutató könyvsorozat sem lenne teljes a Rákóczi-féle szabadságharc felidézése nélkül. Nos, Esze Tamás ezerhétszázháromban tagja volt annak a küldöttségnek, amely Lengyelországból hazahívta Rákóczi Ferencet. Tarpán, Váriban és Beregszászon kibontották a szabadságharc zászlajait, felolvasták a kiáltványt, ezt követően Esze Tamás állt a tiszaháti felkelők élére. A fejedelem később ezredeskapitánnyá léptette elő. Tarpa pedig a szabadságharchoz nyújtott segítségéért Rákóczitól ezerhétszáznyolcban hajdúkiváltságokat kapott. A kiváltságlevél kimondta: az itt lakók minden jobbágyi szolgálattól mentesek legyenek, kereskedelmüket, fuvarozásukat vámmentesen űzhetik. A község melletti rétek, legelők jó életteret biztosítottak az állattartáshoz. (Még a közelmúltban is jelentős állatállománya volt Tarpának.) Fellendült a gabona- és a gyümölcskereskedelem, ez pedig mind létszámban, mind anyagiakban gyarapította a települést.

Jókora tölgyerdő húzódik a közelben, kőért sem kellett a szomszédba menni, így aztán különleges népi építészet alakult ki. Nem véletlen, hogy a Sóstói Múzeumfaluban kiemelt helyen helyeztek el egy eredeti tarpai házat. Figyelmet érdemel, hogy az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma Tarpán a Tóháton (ma Árpád utca) található. A malom ezerkilencszázhuszonkilencben őrölt utoljára. A felújított, tölgyfazsindellyel fedett épület ma turisztikai látványosság. Itt említjük, hogy az elmúlt századokban az itteniek nemcsak a mezőgazdaságból és a kereskedelemből éltek. Messze földön híres mesteremberek is éltek itt. Bognárok, kerékgyártók, ácsok ügyesen bántak a fával, zsindelyek, szépen faragott gerendák kerültek ki a kezük alól.

Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus-publicistát a tarpaiak ezerkilencszázharminckilencben országgyűlési képviselőjükké választották. Bő tíz évig szoros kapcsolatban állt a képviselő az itteniekkel, érzelmi szálakkal is kötődött hozzájuk. Így érthető, hogy az ezerkilencszáznegyvennégyben történt kivégzése előtt úgy rendelkezett, hogy Tarpán helyezzék örök nyugalomra. A viharos életű politikus tarpai földben nyugszik.

Meseszép a tarpai határ. A hegy (ötven méterre magasodik ki a környezetből) lankáin ma is szőlő és több más ízletes gyümölcs terem. A kőbánya már csak emlék, bezárták kapuját. Tiszta időben a hegyről jól látható a Kárpátok, csodálatos panoráma tárul a nézelődő elé. A hegy alatt jókora legelő terül el, folytatásaként tölgyerdőt rajzolhatunk a térképre. Az erdőben francia és német vadászok is jól érzik magukat. Innen kőhajításnyira kezdődik a Tisza füzes partja. A legelőn magyar szürke marha legel, egy derék vállalkozó állatfarmjára akarja csalogatni a turistákat. A tarpai nemtudom szilva immár európai hírű. Az eperfahordóban érlelt szilvapálinka és a hagyományosan főzött kemény szilvalekvár a német és az osztrák boltok polcain is megtalálható. Szépen és szakszerűen berendezett tájháza is van Tarpának. A férfiakból álló Tarpai Népdalkör jó híre túlnőtt a határokon. Az sem véletlen, hogy itt szokták rendezni a megyei népzenei fesztiválokat.

A polgármester ezerkilencszáznyolcvanöt óta áll Tarpa élén. Ez idő alatt kiépült a modern infrastruktúra. Egészségházzal, házasságkötő teremmel, ivóvízhálózattal, szilárd utakkal, gázvezetékkel, telefonhálózattal, szennyvízcsatorna-hálózattal gyarapodott a település. A polgármester hozott egy értékes festményt, amely Rákóczit ábrázolja a magyar–lengyel határon.

Kovács Béla tősgyökeres tarpai. A makói kereskedelmi technikum elvégzése után felsőfokú áruforgalmi iskolát végzett, és huszonegy évig dolgozott a helyi áfész-nél, végül osztályvezetőként. Ő a vadásztársaság elnöke, ebből is profitált a község. A felesége pedagógus.

A polgármester vágya, hogy mezővárossá váljon Tarpa. Ha a közelben megépül az autópálya, akkor szívesebben jönnek ide a befektetők és a turisták is. Talán az autópálya vezeti majd át Tarpát a dicső múltból a következő évezredbe.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése