Guti Elek

Nyugdíjas gazdálkodó

Tarpa

szszb 28 és Guthi Elek IMG 400 _9319.jpgFelültetett édesapám a bicikli vázára, és elmentünk megnézni, hogyan cserélik a torony gombját. Nagy esemény ez egy község, egy közösség életében, évszázadban egyszer kétszer kerül rá sor. 1942-ben még csak három éves volt a gyermek, mégis emlékszik és csak erre emlékezhet, mert az apát ás annak apját elvitték málenkij robotra. Ők ketten és Tarpáról még nagyon sokan soha nem látták meg sem a tornyot, se a gombját, se a családjukat többé. Odamaradtak…
– Árván maradtam. Balogh nagyapám, édesanyám apja mellett tanultam a gazdálkodást – néz maga elé aztán élete párjára pillant. Ragyogó kék szempár mosolyog rá vissza. Egymás szavát kiegészítve mesélnek a régi időkről. – Jómódú parasztemberek voltak a szüleim 26 katasztrális hold földünk volt a Szegben. A szántó mellett almásunk is volt. Ma már nincsenek olyan fajták, mint akkor.
A biztos egzisztenciát és a békét előbb a háború törte meg, utána pedig az azt követő történelem vargabetűi. Tizenkét éves korában már gazda volt Guti Elek. Amint az eddigiekből kitűnik egyáltalán nem jószántából. A nagyapja keze alatt elsajátította az alapokat. Az édesapja zöldre festett szekeret csináltatott a fiának, mintha csak érezte volna: nem lesz mellette, ha befogja azt a két szép csikót, amit ugyancsak volt miből megvenni, amikor szükség lett rá. Kalandos sorsa volt annak a fogatnak, de a gazdájának is.
– 27 hónapra vittek el katonának 1959-ben, ráadásul Sopronba – lép egyet életének történetében. – Ott kaptam a hírt, hogy bevitték a téeszbe az én fogatomat. Rendes ember volt az alakulatom politikai helyettese, mert amikor elpanaszoltam neki, megígérte és meg is tartotta a szavát, hogy visszaadatja az én fogatomat. Három nap múlva már a portánkon volt a szekér.

A téesz idők – igaz szelídebb formában – mégiscsak magukba szippantották a Guti családot. Egészen a felbomlásáig benne dolgoztak. Férj, feleség egyaránt.
– Én a kertészetben, az uram a gépészek között – ismerteti a munkamegosztást Ilonka, akit lány korában még Madainak hívtak. – Kóstolja meg ezt a pozsonyi kiflit – tesz az asztalra egy illatozó süteményekkel megrakott tálcát. – A mi berbencei szilvánkból főtt lekvárral töltöttem.
– Ilyen lekvárt csak Tarpán lehet enni – mondom, és nem udvariasságból. Megkóstolhatnám a gazda borát is, hiszen van szőleje a hegyen, de az most elmaradt.Visszatérünk a korai téesz időkre. Esze József, akit testvérként tart számon Guti Elek, szólt egy napon, most lépjél be Elek, nem kell a fogatot behozni. A rokon a téesz egyik szakmai vezetőjeként dolgozott ugyancsak évtizedekig a közös gazdaságban. Akkorára Guti Elek Tiszaszalkán már elvégezte a gépészeti iskolát, szükség volt a képzett munkaerőre. Az első vezetőfülkés MTZ 45-ösön kezdett, utána pedig valamennyi – tegyük hozzá egyre korszerűbb erőgépet vezette. Ha valaki meg akarná írni egy traktoros szempontjából a nagyüzemi gazdaságok történetét, elég volna Guti Eleket meghallgatnia.
– MTZ 82-es, John Deere. Rába Steiger… Mindet vezettem. A Rábának 840 literes tankja volt. Ráakasztottam a vonóhorgára a tíz méter széles tárcsát, és reggel fél öttől másnap estig végeztem a fél határral. Csak azért álltam le, mert kiszáradt az üzemanyagtartály.
A zöld parasztszekér, és a két csikó gazdája nem jött zavarba a sok száz lóerőtől.
Mindeközben persze épített egy házat, és Madai Ilonka szült neki két fiúgyermeket. A háziasszony egy menyecskés mozdulattal felugrik és megmutatja azt a terebélyes és nagyon lassan növő virágot, ami akkor még csak három levél volt, ma pedig az előszoba fél sarkát beborítja. Egyikükön se nagyon látszik a kor. Mint ahogy azon a cseresznyefa asztalon sem, amelyet “nem is olyan rég”, 1936-ban csináltatott a gazdasszony édesanyja. De a gyerekek, az öt unoka, mégiscsak utal rá, hogy régen volt az, amikor tizenkét évesen gazda lett a gazda.
– ‘68-ban született a nagyobbik fiam, Elek – kezdi sorolni az apa, ki viszi tovább a nevét. – Dr. Guti Elek – pontosítja az édesanyja. Ő Nyíregyházán, a a kórház sürgősségi betegellátó osztályán dolgozik. – János rá két esztendőre. Villanyszerelő és vízműgépész szakképesítéssel rendelkezik, így kapott a szakmájában munkát itt Tarpán, de ő viszi tovább a családi gazdaságot.
– Dolgozunk ma is, hiába mentem nyugdíjba 57 évesen – mondja Guti Elek. – Az akkori elnök, Nagy Zsiga szólt, hogy most el lehet menni fiatalabb korban. Áldom a nevét érte. De hát kicsi a nyugdíj. Most éppen az almát szedjük, termett hál istennek elég szépen az idén. De amikor a traktort hajtottam, akkor is hizlaltam bikát, tartottam tehenet. Így tudtunk házat venni a gyerekeknek.
A ház asszonya szíves szóval kínálja a pozsonyi kiflit, és még kiegészíti a történetet azzal, hogy a férjét kétszer is presbiternek választották a faluban és ma is gondnoka egyházának.
Orromban a berbencei szilvalekvár illatával hajtok át Tarpán. A templomnál lassítok, és felpillantok a torony gombjára…

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése