Lukácsné Gáll Zsuzsánna

Iskolaigazgató

Csaroda

szszb_33_tk_lukacsne_gall_zsuzsanna.jpgMegkeresték a térképen a szervezők, hol van az a Csaroda, ahonnan a 4. osztályos fiú, Szarka Gergő megnyerte a Jedlik Ányos Országos Fizika versenyt. Az igazgatónő, Lukácsné Gáll Zsuzsánna büszke a tanítványra. Kovácsné Angalét Éva tanárnő készítette fel a gyereket az országos megméretésre. Máskor is hoztak már el jó helyezést az országos, megyei és körzeti vetélkedőkről. A tehetséggondozásra nagyon ügyelünk – folytatja az igazgatónő. – A határhoz közeli iskolában az internet, a komputer kinyitja az ablakot a világra. Ugyanolyan eséllyel indulnak a neves középiskolákba, mint a nagyobb városok diákjai. Sokat segít ebben a csoportbontás, a főbb tantárgyakat kisebb csoportban oktatják – ezek átjárhatóak, ha valaki jobban teljesít, mehet az erősebbe. A sport is az egyik erősségük: a kisiskolások országos sportversenyén atlétikában, úszásban remekelnek a korosztályos vetélkedésekben. Száz százalékos a szakos ellátottság a tantestületben, ez a minőségi munkavégzés egyik garanciája.

Hallottak már Báb-taváról, a Nyíres tóról, vagy az európai hírű, lebegő lápról? A mesébe illő vidéken, a beregi tájvédelmi körzet adta az ötletet, hogy Herman Ottóról nevezzék el az iskolát. A szép, új épületbe 194-en, a tagintézménybe 41-en járnak. Igazi kis centrum jött létre Csarodán, mert reggelente Hetefejércséről, Gelénesről, Tákosról, Márokpapiból, Beregsurányból, Beregdarócról, Barabásból és Vámosatyáról hozza a busz a gyerekeket. A tanítást a buszhoz igazítják, 8-tól fél 3-ig megtartanak mindent. Beleértve a tehetséggondozást és a felzárkóztatást is. Ez utóbbit a magyar, a matematika és az angol nyelv jelenti.

A tantestületben mindenki szaktanár, de lassan az idősebb korosztályhoz tartozik. Az életpályamodell bevezetése emelt a tanári pálya presztízsén. Az igazgatónő örömmel újságolja, hogy egy kezdő kollega 160-180 ezer forintot keres. Három évente automatikus a béremelés, egy mester pedagógus fizetése eléri a 230 ezer forintot. Jót tett az egyszeri, 50 százalékos bérnövelés, s most nyugodt lélekkel mondhatják, nincs bérfeszültség. Idősebb és fiatalabb egyaránt megtalálja a számítását. Nem véletlen, hogy pályaelhagyóról nem tudnak. Az pedig az élet külön kegyes ajándéka, hogy Gáll Zsuzsánna egy ifi rendezvényen találkozott Lukács Balázzsal. Az ismeretségből szerelem szövődött, majd a biológia-testnevelés szakos tanár a csarodai református templom oltára elé vezette a fiatal lányt 1980. augusztus 16-án. Mindketten a csarodai tantestületbe kerültek és az igazgatónő első munkahelyén, immár 39 éve áll a katedrán. A férje szintén itt maradt, felesége a családban, főnöke az iskolában az igazgatónő. Nem akármilyen kihívás, de ha bölcsesség, megértés, az emberi értékek tiszteletben tartása vezérli a hétköznapokat, akkor ennyin igazán túltehetik magukat.

Felidézzük az indulásukat. Zsuzsánna Tákoson született 1957. május 30-án Kiss Margit (81) és néhai Gáll István (83) legidősebb lányaként. Az édesanyja szorgalmazta a tanulást, az iskolaigazgató keresztanyja, Filep Gizella szintén például szolgált.

“Ma sem tenném másképp, minthogy tanár legyek – összegezte egy sikeres életpálya küzdelmes, de gyönyörű állomásait. Szomszéd faluból származunk a férjemmel, soha nem jutott eszünkbe, hogy vándorbotot fogjunk. A 2200 forintos kezdő fizetésünkből még nászútra is eljutottunk, építkeztünk, családot alapítottunk. Lányunk, Bernadett 4 évig Dániában élt és dolgozott. Rátalált a szerelem egy Erdélyből származó fiatalember személyében. Hazajövet Bólyban telepedtek le. A fiúnk, Lóránt és felesége Eszter is mezőgazdasági vállalkozó. Mindenre jutott időnk régebben, alig akartunk hazamenni a tanítás után. Számos programot szerveztünk, sokszínű mindennapok élményeit raktároztuk el. S elevenítjük fel ma, amikor a komputer és az okostelefon világában szétmorzsolódik a közösség. Nálunk nem hozhatják be az órára a telefonokat a diákok, leadják reggel az irodában. A hagyományokból minél többet megőrzünk. Ami viszont nagy kihívás, hogy nem könnyű rávenni a tanulásra a gyerekeket. Nincs meg a tudásnak az az értéke, ami számunkra természetes volt. Sokan nem látják a mai társadalomban, hogy az előrejutáshoz szükséges a tudás is. Épp ezért elvisszük a gyerekeket színházba, táborba, de hiába ingyenes a belépés a Csodák Palotájába Pesten, ha az utazás sokba kerül?! Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a polgármesterrel, az önkormányzattal, és amit lehet, színvonalasan megoldunk. Ha újra kezdhetném, most is ezen a pályán mennék végig.”

A kellemes tavaszi időben nemcsak az igazgatónő, hanem az udvaron játszó gyerekek is a kapuig kísérnek. Mindegyikhez van egy kedves szava, kérdése Zsuzsannának, többet megtudott a pár perc alatt a családokról, mintha szülői értekezletet hívott volna össze. Vajon az élet szülői értekezletén is ugyanolyan egyértelműek lesznek a válaszok, mint most kisiskolásként?

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése