Lukácsné Gáll Zsuzsánna

Iskolaigazgató

Csaroda

szszb_33_tk_lukacsne_gall_zsuzsanna.jpgMegkeresték a térképen a szervezők, hol van az a Csaroda, ahonnan a 4. osztályos fiú, Szarka Gergő megnyerte a Jedlik Ányos Országos Fizika versenyt. Az igazgatónő, Lukácsné Gáll Zsuzsánna büszke a tanítványra. Kovácsné Angalét Éva tanárnő készítette fel a gyereket az országos megméretésre. Máskor is hoztak már el jó helyezést az országos, megyei és körzeti vetélkedőkről. A tehetséggondozásra nagyon ügyelünk – folytatja az igazgatónő. – A határhoz közeli iskolában az internet, a komputer kinyitja az ablakot a világra. Ugyanolyan eséllyel indulnak a neves középiskolákba, mint a nagyobb városok diákjai. Sokat segít ebben a csoportbontás, a főbb tantárgyakat kisebb csoportban oktatják – ezek átjárhatóak, ha valaki jobban teljesít, mehet az erősebbe. A sport is az egyik erősségük: a kisiskolások országos sportversenyén atlétikában, úszásban remekelnek a korosztályos vetélkedésekben. Száz százalékos a szakos ellátottság a tantestületben, ez a minőségi munkavégzés egyik garanciája.

Hallottak már Báb-taváról, a Nyíres tóról, vagy az európai hírű, lebegő lápról? A mesébe illő vidéken, a beregi tájvédelmi körzet adta az ötletet, hogy Herman Ottóról nevezzék el az iskolát. A szép, új épületbe 194-en, a tagintézménybe 41-en járnak. Igazi kis centrum jött létre Csarodán, mert reggelente Hetefejércséről, Gelénesről, Tákosról, Márokpapiból, Beregsurányból, Beregdarócról, Barabásból és Vámosatyáról hozza a busz a gyerekeket. A tanítást a buszhoz igazítják, 8-tól fél 3-ig megtartanak mindent. Beleértve a tehetséggondozást és a felzárkóztatást is. Ez utóbbit a magyar, a matematika és az angol nyelv jelenti.

A tantestületben mindenki szaktanár, de lassan az idősebb korosztályhoz tartozik. Az életpályamodell bevezetése emelt a tanári pálya presztízsén. Az igazgatónő örömmel újságolja, hogy egy kezdő kollega 160-180 ezer forintot keres. Három évente automatikus a béremelés, egy mester pedagógus fizetése eléri a 230 ezer forintot. Jót tett az egyszeri, 50 százalékos bérnövelés, s most nyugodt lélekkel mondhatják, nincs bérfeszültség. Idősebb és fiatalabb egyaránt megtalálja a számítását. Nem véletlen, hogy pályaelhagyóról nem tudnak. Az pedig az élet külön kegyes ajándéka, hogy Gáll Zsuzsánna egy ifi rendezvényen találkozott Lukács Balázzsal. Az ismeretségből szerelem szövődött, majd a biológia-testnevelés szakos tanár a csarodai református templom oltára elé vezette a fiatal lányt 1980. augusztus 16-án. Mindketten a csarodai tantestületbe kerültek és az igazgatónő első munkahelyén, immár 39 éve áll a katedrán. A férje szintén itt maradt, felesége a családban, főnöke az iskolában az igazgatónő. Nem akármilyen kihívás, de ha bölcsesség, megértés, az emberi értékek tiszteletben tartása vezérli a hétköznapokat, akkor ennyin igazán túltehetik magukat.

Felidézzük az indulásukat. Zsuzsánna Tákoson született 1957. május 30-án Kiss Margit (81) és néhai Gáll István (83) legidősebb lányaként. Az édesanyja szorgalmazta a tanulást, az iskolaigazgató keresztanyja, Filep Gizella szintén például szolgált.

“Ma sem tenném másképp, minthogy tanár legyek – összegezte egy sikeres életpálya küzdelmes, de gyönyörű állomásait. Szomszéd faluból származunk a férjemmel, soha nem jutott eszünkbe, hogy vándorbotot fogjunk. A 2200 forintos kezdő fizetésünkből még nászútra is eljutottunk, építkeztünk, családot alapítottunk. Lányunk, Bernadett 4 évig Dániában élt és dolgozott. Rátalált a szerelem egy Erdélyből származó fiatalember személyében. Hazajövet Bólyban telepedtek le. A fiúnk, Lóránt és felesége Eszter is mezőgazdasági vállalkozó. Mindenre jutott időnk régebben, alig akartunk hazamenni a tanítás után. Számos programot szerveztünk, sokszínű mindennapok élményeit raktároztuk el. S elevenítjük fel ma, amikor a komputer és az okostelefon világában szétmorzsolódik a közösség. Nálunk nem hozhatják be az órára a telefonokat a diákok, leadják reggel az irodában. A hagyományokból minél többet megőrzünk. Ami viszont nagy kihívás, hogy nem könnyű rávenni a tanulásra a gyerekeket. Nincs meg a tudásnak az az értéke, ami számunkra természetes volt. Sokan nem látják a mai társadalomban, hogy az előrejutáshoz szükséges a tudás is. Épp ezért elvisszük a gyerekeket színházba, táborba, de hiába ingyenes a belépés a Csodák Palotájába Pesten, ha az utazás sokba kerül?! Nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a polgármesterrel, az önkormányzattal, és amit lehet, színvonalasan megoldunk. Ha újra kezdhetném, most is ezen a pályán mennék végig.”

A kellemes tavaszi időben nemcsak az igazgatónő, hanem az udvaron játszó gyerekek is a kapuig kísérnek. Mindegyikhez van egy kedves szava, kérdése Zsuzsannának, többet megtudott a pár perc alatt a családokról, mintha szülői értekezletet hívott volna össze. Vajon az élet szülői értekezletén is ugyanolyan egyértelműek lesznek a válaszok, mint most kisiskolásként?

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése