Hézser Ákos Pálné

Polgármester

Csaroda

20170411_135026.jpgHa kell, pogácsát süt, tésztát gyúr a többiekkel a polgármester asszony, Hézser Ákos Pálné. Csaroda első számú vezetője mindenek előtt a családias közösséget, az otthon melegét, a letelepedésre, az itthon maradásra csábító lehetőségeket említi, mint a megmaradás zálogát. Az apró beregi falut a térképen az 1200-as években emelt református templom jelzi, s akinek a bakancslistáján még nem szerepel ez a község, egyszer az életben talán erre veti a jó sorsa.

Benne járunk a tavaszban, amikor délután a mindig mindenütt jelenlevő, örökmozgó Hézserné Ritával ízléses dolgozószobájában beszélgetünk. Három gyermekes édesanya, hogyne tudná beosztani az idejét? Csak szervezés kérdése az egész – ennyivel le is zárja a témát. Ha kell, a közmunkásokat nézi meg, a rendezvényeket felsorolni alig győzi – Adventi hétvége, Karácsonyi forgatag, ahol a helybeliek által sütött hurkát, kolbászt öblítik le fűszeres forralt borral. A falunapra az egész térségből, de még a határon túlról is szívesen jönnek. A gasztronómiai csemegék mellett a népzenei kultúra prominensei, például az Arany Páva díjas férfikórus Kulcsár László nyugalmazott iskolaigazgató vezetésével mindig nagy sikert arat. Jönnek az iskolások, a gimnazisták is, és részt kérnek a feladatokból. Olyan jól esik, hogy nemcsak a készbe ülnének bele. Az Idősek Estjén a helyi óvodások műsora régi emlékeket idéz és fátyolosak lesznek a megfáradt szemek, talán az unokám is lehetne bármelyik…- gondolják a nagymamák, nagyapák.

A Tájházban az öreg kemencét legalább egyszer egy évben befűtik. Hamisítatlan házias ízű buktát, kenyeret sütnek benne. A vadásztársaság is rendszeresen készít vadételeket. A térség zászlóshajója, a szilva messze földön híres. A nemtudom és a berbencei fajtákból az önkormányzat szervezésében a hozzáértő asszonyok sok órán át főzik a selymes fényű, sűrű, ám mégis pompásan kenhető szilvalekvárt. Aki megkóstolja, biztosan nem vesz többé a boltban dzsemet. Rétes, bukta, derelye, palacsinta csak ezzel a szilvával az igazi. Óriási az érdeklődés iránta a fesztiválokon, de még a főváros szívében is kincsként keresik. Szilvával díszített beregi keresztszemes terítő a különleges formájú üvegen, ez már a 21. század csomagolása, de amit őriz, évszázadok tapasztalatát, örömét, bánatát, szeretetének melegét közvetíti a vevőnek. Kokas Károlyné és Kulcsár Barnabásné csodaszép kézimunkái, terítők, függönyök, könyvjelzők, keresztelőn, lakodalmon és temetésen használt kelmék egy eltűnőben lévő világ utolsó kellékei. Megrendítő kézbe fogni bármelyik darabot.

Az ukrán határ alig pár kilométerre húzódik. Az egykori bevásárló turizmusnak ugyan vége lett, most már az ingatlanok kapósak. Fel is ment az áruk, persze, mihez képest. De jönnek ám az ország túlsó végéből is nézelődni. Érdekes esetet elevenít fel a polgármester. A színházteremben épp egy izgalmas műsorra gyülekeztek, amikor egy házaspár azzal szólította meg Rita asszonyt: Győrből autóztak idáig, mert már elegük volt a környezetükben hallottakból, hogy ez sötét Bereg. Eljöttünk személyesen megnézni, milyen is az a sötét? Csak ámulunk és bámulunk – mesélték tovább, nem is sejtve, hogy a polgármesterhez intézik a szavaikat – előbb a temetőt kerestük fel, mert az elárul mindent egy faluról. Csupa virág mindenütt! És a templom! Az is remekmű. Pedig, ha tudnák, hogy még egy japán csoport is csak ezért zarándokolt ide! – gondolta, de talán mondta is nekik Hézserné.

Ezer szállal kötődik Bereghez a polgármester, lánykori nevén Baráth Rita. Vásárosnaményban született 1970. július 26-án. Édesapja Baráth Árpád, édesanyja, Bíró Erzsébet 70 évesen is orvosírnok a doktor úr mellett. Férje, Hézser Ákos Pál a vámőrségtől vonult nyugállományba. Frigyüket három gyermekkel ajándékozta meg a Teremtő: Eszter a MÁV-nál dolgozik, Zsófi a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett, május végén szüli meg első babáját, Ákos nyolcadikos. Rita 24 évesen került be az önkormányzatba, mint képviselő. Szorgalmával, tudásával, tisztességével kiérdemelte a megbecsülést, alpolgármester is lett, majd Király Béla István polgármester halála után időközi választást írtak ki 2013-ban, és a 621 lelket számláló községben toronymagasan győzött. Annak örül, hogy nemrégiben 35 millió forintos pályázat révén végre új konyhát építhettek. Naponta 150-180 adag ételt főznek. Kellene egy új orvosi rendelő, 60 millió forintos pályázatot nyújtottak be. Az intézmények pompásak, még színház-, rendezvényterem, házasságkötő terem is városi színvonalú szolgáltatást nyújt. Több ezren keresik fel Csarodát évente a turisták, de a polgármester asszony, sok egyéb mellett, annak örül, hogy a munkahelyen családias a légkör, szabad hibázni, megbeszélhetnek mindent, nem kell retorziótól tartani. Élhető a falu, amely úgy simul a tájba, mint ahogy a simogató anyai kéz óvja szeretteit.                                                                        

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése