Lukovics Bertalan

Polgármester,

Csaroda

szszb_10-100_lukovics_bertalan.jpgA turisták, a hagyományápolók világszerte ismerik Csarodát. A szatmár-beregi körútra induló turistabuszok talán soha sem kerülik el a települést. A híres református templom, a Csaronda patak, a régi házak látványa, a beregi keresztszemes terítő, no és az itt élő emberek vendégszeretete hívja, csalogatja a hazai és a messze földről érkező turistákat. Egy Nyugaton élő gazdag ember gyakran és szívesen haza jár az itteni régi házába, néhány külföldi itt vásárolt régi házat. Ám Csarodának nemcsak múltja, jövője is van. Hamarosan kialakítanak a községben egy exportképes feldolgozó üzemet, a turizmus fellendítésére is lehet számítani. A fejlődés mozgatórúgója az önkormányzat és annak vezetője, Lukovics Bertalan polgármester.

E sorok írójának őszintén, célratörően nyilatkozott a polgármester. Elmondta, hogy a rendszerváltás óta mintegy 300 millió forintos beruházást valósítottak meg Csarodán. Folyamatosan szépül, fejlődik a nagy múltú beregi település. A kilátások is biztatóak. Remény van arra, hogy létrehoznak egy agráripari parkot, a turizmus fellendülésére is számítani lehet. A Csaronda tó rekonstrukciója is a tervek közt szerepel.

A polgármester büszkén tekint vissza az elmúlt tíz esztendőre, örül annak, hogy a település lakói lokálpatrióták, összefognak, ha munkáról, faluszépítésről van szó. A fejlődés szemmel látható nyomai: kiépült a gázvezeték, bekapcsolódtak a telefonhálózatba, korszerűsítették a közvilágítást, megépítették a szennyvízhálózat egy részét. (A szennyvízhálózat teljes kiépítésére később kerül sor.) Végre sor kerülhetett a többes célú faluház teljes rekonstrukciójára. A mutatós épületben színházterem és hatezer kötetes könyvtár is van. Itt alakították ki a házasságkötő termet, az ifjú párok méltó helyen mondják ki a boldogító igent. Van a nagy házban egy jókora előadóterem is, itt falugyűlést lehet tartani, ez a terem alkalmas lehet például munkanélküliek átképzésére. Bizonyára szükség is lesz egy-két betanító tanfolyamra, hiszen egy befektető csoport a közelmúltban úgy döntött, hogy újra indítják az évek óta üresen álló aszaló, gyümölcsfeldolgozó üzemet. Egy másik befektető csoport agroipari parkot akar kialakítani feldolgozó üzemmel, hűtőházzal és raktárházzal együtt. Ez mind jó hír a helyi és a térségbeli mezőgazdasági termelőknek. Szilárdulhat a termelési biztonság. Csarodának máris van kistérségi, vonzáskörzeti szerepe, ami meglátszik az államigazgatási munkában és az oktatásban. A leendő EU-s határra és a nemzetközi főútra alapozva újabb befektetőket szeretnének idecsalogatni. Cél a teljes foglalkoztatás megvalósítása. Az eredmények közt említette a polgármester, hogy ez év januárjától működik a körzeti gyermekjóléti szolgálat. Tákos és Hetefejércse, a két szomszédos település, mellett Vámosatya lakói is hasznát veszik a gyermekjóléti szolgálatnak. A polgármester öröme nem teljes: még nem megoldott a folyékony kommunális hulladék elhelyezése, a turizmus feltételein is javítani kell központi támogatásokkal.

A krónikás feljegyezte még, hogy 2000. augusztus 1-je óta Kulcsár László személyében új igazgatója van a Csarodai Közös Általános Iskolának. Szeptemberben az első osztályban 6–7 éves hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztató oktatását vezették be. A tehetséges és szorgalmas tanulóknak a 7. és a 8. osztályban a második idegen nyelvként beindították az angol nyelv oktatását. Szintén a 7. és a 8. osztályban tanrendbe állították a számítástechnikai ismeretek oktatását. (Korábban számítástechnikai szakkör működött.) Tovább folytatják az alapfokú művészeti oktatást. Zongorázni tanulnak a gyerekek, emellett a színjátszással és a néptánccal is megismerkedhetnek.

Feljegyezni való volt, hogy Székely Imréné helybeli vállalkozó 10 ágyas vendégházat épít 7 millió forintért, 2 milliót a Megyei FM Hivatal adott a falusi turizmus támogatása címén. Évente megrendezik Csarodán a Föld Napját, amely országos, sőt nemzetközi rendezvény lett. Hamarosan svájci, majd erdélyi településsel alakítanak ki testvéri kapcsolatot. A kender termelését és feldolgozását felelevenítik.

A honfoglalás kori településről 1299 óta vannak írásos adatok. A turisták az ősrégi templom miatt is jönnek ide. Csaroda, Csernavoda fekete vizet jelent. Benedeket, a helybeli plébánost, 1363-ban említik. 1902-ben, valamint 1971 és ’75 között a református templomot felújították. Most, az ezredforduló táján, ismét felújítják Csarodán az Isten házát.

Lukovics Bertalan, Csaroda polgármestere, Beregdarócon született, Zsámbékon felsőfokú mezőgazdasági technikumot végzett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát. Dolgozott a beregdaróci, a tiszadobi és a csarodai tsz-ben, a Nyírmadai Állami Gazdaságban kerületi igazgató volt. A felesége pénzügyi szakember. Két lányuk van, az egyik korábban, a másik ezen a nyáron ment férjhez. Két unoka is van az idősebb lány révén. Az egykori mezőgazdasági szakember polgármesterként sem szakadt el a földtől. Csakúgy, mint a csarodaiak többsége ő is erdőt és gyümölcsöst akar telepíteni. Aki pedig fát ültet, az a jövőt tervezi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése