Id. Kézi András

Nyugdíjas belső ellenőr, exfutballista,

Nyírmada

szszb_20-108_id_kezi_andras.jpgAmikor életéről beszélgetünk, egyből a futballra terelődik a szó. Előkerül egy doboz, amely megsárgult, fél évszázadnál is idősebb újságcikkekkel van tele.

Méltassa e portré ezt az embert elsősorban nemcsak azért, mert közel negyven évet töltött egyetlen munkahelyen, a nyírmadai Állami Gazdaságban mint belső ellenőr, és nyolc évig a Művelődési Otthon igazgatójaként dolgozott, hanem főképpen a sport és futballista teljesítményét. Annak idején a neve nemcsak a megyében, de országszerte is ismert volt a közvéleményben, sőt még ma is felkapja a fejét bárki e név hallatán. „Az én életem kisfiú koromtól a fociról szól. Sokszor rúgtuk a rongylabdát mezítláb a domboldalon késő estig” – mondja az 1927-ben Nyírmadán született Kézi András. Szülei mezőgazdasági munkával foglalkoztak, még ma is őrzi ősei birtokívét. Hat gyermek nevelkedett a Kézi családban. Akkor a szó szoros értelmében, valóban családi életet éltek.

„Édesapám megjárta az első világháborút, öt évig harcolt a fronton, harcolt Tirolban, Doberdónál” – emlékszik vissza. Az elemi iskolát szülőfalujában járta, majd a négyéves polgári után 1943-tól Nyíregyházán, a Gróf Széchenyi István Kereskedelmi Iskolában közgazdasági vonalon tanult tovább, ahol ’49-ben érettségizett. Vajon él-e még rajta kívül valaki, akinek bizonyítványát a Kassai Tankerület pecsétjével a királyi főigazgató írta alá?

A diákévek fölött nem lehet csak úgy elrepülni, hiszen ekkor született számos sporteredménye az ötpróbás versenyeken, súlylökésben, távolugrásban, magasugrásban. „1948-ban röplabdacsapatunk bajnok lett. Máig is jól emlékszem, amikor 1948. március 15-én a centenáriumi ünnepségre, Budapestre utaztunk három napra. A „Kefe” – ahogy iskolánkat hívták – csapatában fociban a Mezőgazdasági Egyetem csapatát is megvertük, pedig csak hármunknak volt futballcipője, azt is az ellenféltől kaptuk kölcsön.” Hogy mi volt a legemlékezetesebb esemény a futballistaévek alatt, igencsak gondolkodóba ejti. A Grosicsnak rúgott gól az Aranycsapat elleni mérkőzésen, ahol Puskás Öcsivel, Kocsissal játszhatott együtt, vagy a totómeccsek? A Balkány elleni mérkőzésen nyolcvan percig egyetlen gól sem született, de az utolsó tíz percben három is! Bukarestben, a Dinamó Stadionban ő rúgta a győztes gólt, itthon ’49-ben járási bajnokságot nyertek!

„1950. január 1-jén alakult a nyírmadai Állami Gazdaság, oda kerültem raktárosnak. Új focipálya épült, így a NYISE-ben, majd a NYÁGSE-ben játszottam csatárként. 1952-ben „TRAKTOR” SE-k alakultak. A budapesti Traktor ellen 4-1-es győzelmet arattunk, szívvel-lélekkel rúgtuk a labdát, hogy focicsapatunknak és falunknak jó hírnevet szerezzünk, mindezt jó szóért. ’53-ban és ’54-ben is bajnokságot nyertünk, a megye legjobb csapata lett a miénk, feljebbjutottunk az NB III.-ba. ’53-ban a megye legjobb csatára lettem. Egy csatárnak mindig a góllövésen jár az esze, rúgtam gólt harmincöt méterről, a 16-osról, de hogy szám szerint hányat, azt megmondani nem tudom. Nem sikerült összeszámolnom, talán hatszázötven meccsen összesen hatszáz gólt rúgtam. 1957–1959. években megyei válogatottként játszottam.”

Kézi András csatárt a kapusok rémeként emlegették, nem múlt el meccs az ő gólja nélkül. Mások emlékeiben is úgy él, hogy olyan gólokat tudott rúgni és a pipába fejelni, hogy egyszerűen védhetetlen volt. Olyan hitelesen meséli a mérkőzések eseményeit, hogy magam elé tudom képzelni a hangulatot, és a fülemben hallom a szurkolók biztatását, akik egy-egy meccsen hatezren is voltak, a futballpályát körbevevő faágakon is csüngtek. Hogyan talált mégis feleséget egy állandóan edzésen és meccsen lévő futballista? A foci olyan nagy népszerűségnek örvendett akkor, hogy a lányok is kijártak a focipályára megnézni a mérkőzéseket. A nyírmadai Csoba Magdolnával, akivel egyébként a polgárit is együtt járták Vásárosnaményban, ’53-ban kötött házasságot. Magdika néni életének eseményei külön történetbe illőek. 1952-ben a kisvárdai Állami Tanítóképzőben tanítói diplomát szerzett. Ő is szülőfalujában kezdett el tanítani, és harminchét év alatt egy egész falut nevelt fel. 2002. szeptemberben aranydiplomát kapott. ’54-ben született András fiuk, aki családos, matematikatanár, menyük szintén tanító. Unokájuk, Viktor már felnőtt, elvégezte a főiskolát.

1969-ben a nagy csatár végleg búcsút mondott a focinak, de élete ma is úgy zajlik, hogy nem maradhat el a napi edzés. Öt-hat kilométer gyaloglás, gerinctorna, láberősítés. Kézi erővel munkálja, permetezi, metszi a gyümölcsfákat a kertben, különösen a nyugdíjba vonulás,’97 októbere óta. Ekkor, hetvenévesen az öregfiúk mérkőzésen fiatalos erővel rúgta a bőrt. Ez élteti. Gyűjti az egészségmegőrzéssel kapcsolatos brosúrákat.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése