Albi István

TÉSZ Igazgatósági elnök,

Nyírmada

szszb_20-184_albi_istvan.jpgA Felső Nyírségi Zöldség- és Gyümölcstermelő-, Értékesítő Szövetkezet Igazgatóságának elnöke Albi István éppen Németországba készül, hogy tájékozódjon a várható piaci lehetőségekről. Nem ritka esemény, hogy munkája az ország határain túlra szólítja, hiszen a legfontosabb, jelen lenni ott, ahol kell.

„Az európai uniós csatlakozás után nekünk, magyaroknak a lehetőséget kell megtalálni, a meglévő szabad nyílásokat kell megcélozni. Elengedhetetlen a piackutatás.”

Mindig dolgos kezű, szorgalmas família volt az övék, István – aki 1950-ben, Nagydoboson látta meg a napvilágot – és két húga belenevelődött a munkába. Mára az Albi név tősgyökeres Nyírmadán. Nyugodt gyermekkoruk volt, szüleik azon voltak, hogy taníttassák gyermekeiket.

Az általános iskola befejezése után Baktalórántházára, a Mező Imre Gimnáziumba került. Teljesen fellelkesedik, ahogy az osztályáról beszél. Gyöngyösi Mátyás igazgatása alatt sorolja jó tanárait. Osztálytársait név szerint említi, a harminchat év mit sem halványított azon, hiszen élsportolók, jó tanulók voltak. Fociban verhetetlenek. Sajnos többen már nem élnek közülük. Érettségi után könnyen talált munkát, 1969-ben a Mezőgép Vállalatnál, majd a KSH Járási Felügyelőségen főelőadóként ízlelgette az irodai munkát. Közben speciális – felsőfokú statisztikai, majd felsőfokú raktár- és anyaggazdálkodási – vizsgákat tett.

1973. szeptember 1-jétől a Hungarofrucht Zöldség-Gyümölcs Külkereskedelmi Vállalatnál négy megye zavartalan göngyölegellátásának a felelőse lett. Huszonegy évvel később utolsó mohikánként élte meg az egykor jól menő cég felszámolását, megszűnését. A ’73-as év más miatt is sarokkő lett életében, hiszen ekkor lépett életszövetségre a falubeli Pancsira Máriával. Megfontolt elhatározás volt ez, a majdnem szomszédbeli gyermekkori ismeretség, majd barátság, házasságban szentelődött meg, amit az eltelt évtizedek is megerősítettek. Marika is a baktalórántházi gimnáziumban végzett, most második munkahelyén éppen 30 éve dolgozik, a Nyírmadai Polgármesteri Hivatal köztisztviselőjeként szociálpolitikai főelőadó. Leányaik Marianna és Nikoletta ’75-ös és ’82-es születésűek. Idősebbik lányuk Pátyodon tanító, tízéves Bence fia a nagypapa és nagymama szeme fénye. Kisebbik lányuk tanár, a főiskola után az egyetemet végzi, a baktalórántházi szakközépiskolában tanít, ő is családos. Ilyen biztos, nyugodt családi háttér adott lehetőséget, hogy a rendszerváltás után az elnök úr nem esett kétségbe, s szakmai tudás – közben felsőfokú mezőgazdasági ismereteket szerzett – és tapasztalat birtokában ALSOKER néven kft.-t hozott létre. A külpiacon is folyamatosan jelen volt, s a korábbi munkatársi kapcsolatok jól jöttek az üzletben. 2003-ban állami kezdeményezésre nonprofit céllal elkezdődtek a TÉSZ-ek szerveződései. Így alakult meg a felső nyírségi TÉSZ. Szinte hihetetlen, hogy a 2003. február 14-én még tizennegyedmagával létrejött TÉSZ mára 1043 tagot számlál. Termelőcentrikusak, a tagok érdekeit képviselik. Az igazgatótanács a termelőkből áll össze. A TÉSZ szaktanácsot ad, biztosítja a megfelelő vetőmagot, a termesztéstechnológiát, tárolja a megtermelt terméket, és értékesít. Termékskálájuk széles körű, fő profil az alma, a meggy, a zöldségnövények közül az uborka, a paradicsom, a paprika. Kuriózumnak számít a chilipaprika. Fejből sorolja a termékféleségek új fajtáit, melyek kelendők a piacon. Az elnök úr jól átlátja a problémákat, kisujjában van a zöldség-gyümölcs kereskedelem minden fortélya, tudja, min kellene változtatni.

„Elmaradhatatlan a piacszakosodás – a friss- vagy konzerváru termelés –, a piacvédelem a multik és a spekuláns kereskedők ellen, a raktárbázis kiépítése után most a logisztikai és személyi feltételek megteremtése a fő feladat. Menedzser típusú szakemberekre, jó nyelvtudású és jó szakmai ismeretekkel rendelkező üzletkötőkre van szükség. A termelők részéről teljes szemléletváltásra van szükség, mert nem mennyiséget, hanem minőséget kell termelni, az EUREPGAP minőségbiztosítási rendszernek megfelelően. A piac már le van szakosodva, ahol szigorú, kemény törvények uralkodnak.”

Az elnök úr a Konzervuborka Termék Tanács elnökségének, a TÉSZ Bizottság tagja.

„A jövőben nagyobb szerepet kell kapnia a Zöldség- és Gyümölcs Termék Tanácsnak és a hasonló szerveződéseknek.”

A sportot nem tudta száműzni életéből, az egykori aranylábú focista a Nyírmadai SE elnöke. Egyéniségének egy másik oldala tűnik ki a Római Katolikus Egyház világi elnökének személyében. Beszélgetésünk során meglepődtem, mennyi idegen országban járt elsősorban piacszerzés és tájékozódás végett, de a családdal is szívesen utazik.

„Igaz, kemény neveltetést kaptam, mindent kétkezi munkával értem el. A kis családom felüdít, értük élek.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése