Dr. Kapolyi László

Bányamérnök, közgazdász, parlamenti képviselő,

Budapest – Beregdaróc

szszb 25 ncsé Dr. Kapolyi László.jpgHa valakinek az életéről elmondható, akkor dr. Kapolyi Lászlóéról igen, hogy nagyon sikeres, mozgalmas, tartalmas életpályát futott be eddigi élete során. A fényes karrier nem fellengzés, hiszen önéletrajzának tanulmányozása során, a fenti foglalkozásokon és titulusokon túl még a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a System Consulting Kft. elnök-vezérigazgatója megjelöléseket is olvashatjuk.

Az 1932-ben Újpesten született fiú értelmiségi család egyedüli sarjaként látta meg a napvilágot. Apja Kriszt Lajos (a Kapolyi név magyarosított), anyja Fehér Emma. Újpesten az általános iskola, majd a Könyves Kálmán Gimnáziumban kitüntetéssel végzett fiú nehezen tudott dönteni az orvosi és a mérnöki pálya között. Így tanulmányai után élet- és munkatapasztalatot gyűjtött első munkahelyén a MÉLYÉPTERV-nél.

A mérnöki pálya mellett döntve – az orvosi helyett – 1955-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerkezetépítő-mérnöki diplomát szerzett, majd Miskolcon, a Nehézipari Műszaki Egyetemen bányamérnök lett. Mindezekhez a Budapesti Közgazdasági Egyetemen egy ipari közgazdász képzettség is párosult. 1981-ben a Budapesti Közgazdasági Egyetem doktori címét kapta meg. Munkahelyein volt tervezőmérnök, beosztott mérnök, főmérnök, osztályvezető, főosztályvezető, államtitkár, miniszterhelyettes, ipari miniszter, kormánybiztos. Az 1970-es évek második felétől sikerült az ország nehézipari és energetikai hálózatának ütőerén tartania a kezét. Munkássága legsikeresebb szakaszának az 1981-től kezdődő Ipari Minisztérium államtitkári éveit tartja. Ipari minisztersége alatt része volt az első magyar atomerőmű (Paks) építésének meggyorsításában és befejezésében.

Az 1989-ben megalakult System Consulting Kft. ügyvezető igazgatója lett, majd 1997-től ugyanezen rt. igazgatótanácsának elnöke, és 2003-tól elnök-vezérigazgatója. Magas szintű képzettsége és tudása révén nemzetközi és külföldi kapcsolatai is széles skálán mozognak. Különféle nemzetközi szervezetek, fórumok tagja. Így Olaszországban, Rómában, Spanyolországban, Madridban, az USA-ban Montanaban, Bostonban vendégprofesszor.

Nem túlzás, hogy szakértelme és tudása nélkül a magyar nehézipar, a bányászat, az energiaipar szegényebb lenne. Sokat tett e népgazdasági ágazatok kialakulásáért, sikeres fejlődéséért. Ezeknek nemcsak gyakorlati, hanem elméleti-tudományos, oktatási síkon való megvalósulásáért is. Alapító tagja a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem szolgáltatási menedzsment szakának, a Budapesti Műszaki Egyetem nukleáris mérnök-fizikus szakának és Energiatagozatának.

Számtalan publikációja jelent meg könyv formájában a szakma különböző területeiről, az energiagazdálkodásról, a bányaiparról, a természeti erőforrásokról stb., angol nyelven is. Felsorolni is sok lenne a száznál több újságcikket, tanulmányt, értekezést, előadást, amelyek a szakmáról a szaklapokban, különféle kiadásokban jelentek meg. Tudományos fokozatai szerint, több egyetem doktora és díszdoktoraként is tisztelhetjük.

Doktori és kandidátusi értekezéseiben, székfoglaló előadásaiban a magyar kohászat, bányászat, energiaipar, alumíniumipar aktuális feladataival, megoldandó problémáival foglalkozott. Ezeket átlátva mindig ésszerű és használható javaslatokkal állt elő. 2002-től parlamenti képviselő lett. 2006 májusától tagja a Gazdasági és Informatikai Bizottságnak, júniustól az Európai Uniós Ügyek, és az Energetikai Bizottságnak is. Gazdasági tevékenysége, munkássága során különösen sokat tett az ország keleti régiójáért, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéért. A főváros után szoros kapcsolat köti őt a beregi tájhoz, Bereg több településéhez.

Az ország mindig elmaradott vidékének tartott megyéje Kapolyi Lászlónak köszönheti az áramszolgáltatás biztosítását, a nagy volumenű energiavezetékek megépítését. Hozzájárult ezzel a foglalkoztatás segítéséhez, munkahelyek kialakításához. Otthon érzi magát Vásárosnaményban, Beregdarócon, Kis­varsányban – sorolhatnánk még sok fa­lunevet –, mint ahogy a Tiszaparton is. Szívesen tölt el egy-egy hétvégét a szép, csendes környezetben. Munkája a jövőben is ideköti, hiszen Vásárosnaményban a Heller Erőmű munkálatai folynak, a tervezési előkészületek stádiumában van. Az alternatív energiáknak az elkövetkezendő években nagyobb szerepet kell kapnia, ennek jegyében Kisvarsányban egy bioetanol-üzem épül majd fel, további új munkahelyeket teremtve.

A nagy tudású szakember munkáját az évtizedek során többször is elismerték, 1977-ben Akadémiai Díjat, 1983-ban Állami Díjat kapott. 2001-ben az Év Vállalkozója lett.

Egészsége – a sikerrel továbbra is párosulva – segítse a tervezett nagyberuházások megvalósítását, a vidék további felemelkedéséért, az ország gazdasági előbbre jutásáért!

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése