Tóth László

Vállalkozó,

Nagyvarsány

Amikor a vállalkozói szemlélet térhódítása nyomán egyértelművé vált, az üzleti életben érdemes próbálkozni, Tóth László is törte a fejét erősen. Mint pénzügyi szakember, láthatta, sem az állami gazdaság, sem a termelőszövetkezet nem képes olyan anyagi gyarapodást garantálni, ami egy kétgyermekes család boldogulásához, a nehezedő feltételek közepette, elegendő lenne. Sokat töprengett a feleségével, milyen jövedelemkiegészítő tevékenységbe foghatnának, míg végül jött a pékség ötlete. Azóta a Varsánypék Kft. neve fogalom Beregben, Kisvárdától Tarpáig több mint száz boltba viszik ki naponta a frissen sütött kenyeret, péksüteményt.

Az ötlet nem véletlenül keletkezik. Tóth László Nagyvarsányban született 1953. június 13-án, és nagyon jól érezte magát a kis beregi faluban. Idekötötte a családja, édesapja, Tóth Miklós 17 éven át volt traktoros a termelőszövetkezetben, ma nyugdíjas. Édesanyja Petkó Irén a kereskedelemben, boltosként kereste a kenyerét. Tíz esztendeje hagyta itt övéit. A legidősebb fivér László, az öccse, Béla gépipari technikumot végzett és Nagyvarsányban él, sajnos, munkanélküli. János szívbetegségben halt meg és a legifjabb testvére, József is betegeskedik.

László beleszületett a paraszti munkába, megszerette az állatokat. Egyértelműnek tűnt, hogy a családi hagyomány révén folytatja a mezőgazdasági munkákat, a földművelést. A nagybátyja, pénzügyi szakember lévén, nagy tekintélynek örvendett a családban, adtak a szavára. Az ő véleménye esett döntő súllyal a latba, amikor azt mondta: László tanuljon tovább pénzügyi vonalon. Így került be a nyíregyházi Közgazdasági Szakközépiskolába. Az első évben alig győzte a hátrányt behozni. 1971-ben érettségizett, majd a tanácsi területen kapott állást. Hiába tartozott hozzá több település pénzügyi gazdálkodása, a fiatalember többre vágyott, mint az egyszerű könyvelés.

Meg aztán a családalapítás is újabb tervek valóra váltására sarkallta. Felesége, Kelemen Anna, tanítói végzettséggel rendelkezik, most a kft.-nél dolgozik, az ABC-t vezeti. Házasságukból két gyermek született, Péter másodikos a kisvárdai Szent László Gimnázium angol-német tagozatán, Zita hatodik osztályos. Két éve jár a vásárosnaményi zeneiskolába, kitűnően zongorázik, a megyei selejtezőn az első hat között végzett egy versenyen. Korcsoportjában a második lett.

László a Tisza Termelőszövetkezetben főkönyvelő-helyettes volt 1981 és ’86 között, innen a Húsipari Vállalat nyírmadai leányvállalatához került főkönyvelőnek. A ’90-es évek elején rádöbbentek: ha nem akarnak sodródni az árral, akkor nekik is vállalkozást kell alapítani. Megvettek egy régi telket, három hónap alatt felhúzták rá a pékséget és az ABC-t. Kerítés takarta a kíváncsi tekintetek elől az építkezést, úgyhogy hirtelen rácsodálkozott a falu a semmiből lett üzemre és a boltra. A magánpékség létesítésére az Állami Fejlesztési Intézet is adott hitelt, 16 dolgozó foglalkoztatását garantálták. Olasz technológiai gépsoron készül a legalább 40 féle termék. A házi jellegű kenyér mellett a félbarna, az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen rozs- és Graham-kenyér is népszerű. A péksütemények közt specialitásuk a banánkifli, amely a hagyományos kifli kétszeres sodrását jelenti.

Két műszakban sütik a kenyeret, éjszaka a nagyobb mennyiséget, hogy hajnalban már szállítsák a térség boltjaiba. Már vállalkozóként jegyezték Tóth Lászlót, amikor rengeteg olyan ismeretet szerzett, amiket semmilyen tankönyvben nem tanítanak. A korrekt üzleti szellem, a humánus kapcsolattartás, a személyes jelenlét a tárgyalásokon és a beszerzések alkalmával, ezek a tisztességes kereskedelmi, vállalkozói magatartás ismérvei. Különösen ezért bosszantja, hogy sok a szélhámos az üzleti világban, akik gyorsan akarnak meggazdagodni, de a törtetés, a mások legázolása nem célravezető Tóth László etikai elvei szerint.

A családja, különösen a gyermekei egyelőre az árnyoldalát látják a vállalkozásnak. Sokkal kevesebb idő jut a családra. A munkanap feszített, reggel fél hattól késő estig tart, de a főnöknek illik sok mindent egyszemélyben intéznie. Emellett még mezőgazdasági vállalkozásban is érdekeltek, dohányt, almát, kalászost termesztenek 200 hektáron. A jogszabályok, rendeletek dzsungelében eligazodni jól jön a főkönyvelői tudás.

Az átlagon felüli munka meghozza gyümölcsét. A Varsánypék Kft. tulajdonosa azt szeretné, ha kevesebb fáradsággal teremthetnének maguknak ilyen életszínvonalat. Arra azért ügyelnek, hogy nyáron két hétre eljusson üdülni a család, Kisvárda színházi eseményein is ott vannak. Szeretik a természetjárást, a kirándulást, a televízió csak akkor jöhet szóba, ha a munkanap végeztével már nincs kedvük az aktív pihenéshez.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése