Tóth Jánosné

Általános igazgató,

Nagyecsed

szszb_16-112_toth_janosne.jpgTalán egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány ember megy nyugdíjba manapság élete első munkahelyéről. E ritka kevesek közé tartozik Tóth Jánosné, született Pataki Erzsébet, a Szatmár-Vidék Coop Rt. általános igazgatója. Fiatal lányként került be még tizenkilenc évesen a nagyecsedi ÁFÉSZ-hez, majd végigjárva a szakmai ranglétra lépcsőit, egyre magasabb pozícióba került. Egy férfiak uralta világban női vezetőként nemcsak megállta a helyét, hanem évtizedek óta sikeresen irányítja a szövetkezetet. Ez már csak azért sem kis dolog, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen négyen tartoznak a gyengébb nemhez a hasonló beosztású munkatársak közül.

A tunyogi születésű fiatal lány életében néhány meghatározó pont jól körülhatárolható. Szülésznő édesanyja, Szaniszló Vilma és a földműveléssel foglalkozó édesapa, Pataki Imre a tisztességet, a munka szeretetét, a másik ember megbecsülését adta útravalóul. Testvére, Nyíregyházi Sándorné szintén a kereskedelemben helyezkedett el, boltvezető az ÁFÉSZ-nél. Férje Tóth János, számvitellel és termelőszövetkezeti tevékenységgel a háta mögött ma már nyugdíjas. Két gyermekük született, János aneszteziológus orvosként dolgozik Ózdon.

Enikő Ibrányban lakik a családjával, pedagógus ő is, akárcsak a férje, Szigeti Sándor. Két gyermekük közül Krisztián nyolc-, Boglárka hatéves.

A nagyecsedi iskolai évek után a makói SZÖVOSZ középiskola egy életre megszabta a fiatal lány pályáját. Mindenekelőtt elkötelezettséggel vértezte fel, a mozgalmat rendkívül fontossá tette a szemében. Így a másokért végzett munka, a közösségi élet, az empátia nem pusztán az ismeretlen szavak szótárában szerepel, hanem napi valósággá vált a számára. Az ott töltött négy év nemcsak neki, hanem pályatársainak is döntő fontosságú volt, abból az évfolyami közösségből még ma is szép számmal elnökök, főkönyvelők az ország és a megye különböző ÁFÉSZ-einél. Hazajött az érettségi után, és 19 évesen már könyvelt a nagyecsedi ÁFÉSZ-irodán. Később vezette az ellenőrzési osztályt, majd 18 éven keresztül főkönyvelőként látta el fontos megbízatását. 1989. március 8-án választották meg elnöknek. Az újabb átalakulás ’99. szeptember elsején köszöntött be, amikor a csengeri ÁFÉSZ_szel egyesülve létrehozták a Szatmár-Vidék Coop Rt.-t, amelynek általános igazgatója, tulajdonképpen változatlanul ő irányítja a nagyecsedi szövetkezeti életet.

Hívták máshová, nemcsak ÁFÉSZ-hez, hanem más gazdasági szektorba is. Ő azonban következetesen nemet mondott. Mindig is hajtotta a bizonyítási vágy, hogy megmutassa a környezetének, ő többet ér, mint gondolnák. Aztán komolyan vette az önként vállalt és a közösség által ráruházott felelősséget, ennek mindig, mindenáron meg akart felelni. Időközben megismerhette alaposan a nagyecsediek lelkületét, gondolkodásmódját. Itt azt látta, hogy az emberek hajtanak a nagyobb darab kenyérért, nem igazán tudnak lazítani. Amit megkeresnek, annak viszont egy részét örömmel teszik el ínségesebb napokra. Ma úgy mondjuk ezt, hogy megtakarítanak vagy inkább befektetnek. Ez a gondos előrelátás mentette meg a lápi népet sok-sok nehézségtől. Akármilyen keveset is keresnek, mégis fontosnak tartják a spájzolást.

A nagyecsedi szövetkezet fénykorában 5–6 ezer tagot számlált, beleértve az idetartozó szomszéd községeket is. Lényegében ennyi család megélhetése függött tőlük. Ma már alig 320-an vannak a tagok. Az ÁFÉSZ huszonöt boltot számlál, ezek közül tíz található a városban. Új jelenség, hogy a szövetkezetnek szembe kell néznie a konkurenciával is. Míg korábban mindössze a saját boltok versengtek egymással a vásárlók kegyeiért és pénzéért, mára a magánszektor megerősödött, és egyre nagyobb kihívást jelent. Olyan egyszerű dolgokra gondol Erzsike, hogy az ÁFÉSZ-boltok beszerzési forrásai, számlázása, a boltokban a nyugtaadás csak és kizárólag a hatályos jogszabályok szerint történhet és történik.

Történelmi párhuzamot is vonhatunk a szövetkezet elmúlt negyven éve és a fennálló rendszerek között. A szocializmus idején a szövetkezet szálka volt a politikai vezetés szemében, mert úgymond a kapitalizmust képviselte. Most, a rendszerváltozás után pedig mintha a letűnt kor maradványa lenne, azaz szocialista formáció a kapitalizmusban… Eléggé ellentmondásosnak tűnik ez a helyzet, ezzel együtt, aki megélte az 1900-as évek utolsó évtizedeit, jól tudja, miről beszélünk. A sok-sok nehézség, amin keresztülment az elnök asszony, megedzette az akaraterejét, az elszántságát. Nem véletlenül ismerték el különböző kitüntetésekkel átlagon felüli teljesítményét. Többször volt Kiváló Dolgozó, s amire a legbüszkébb: két évvel ezelőtt megkapta az Életút országos kitüntetést a szövetkezeti mozgalomban végzett eredményes tevékenységéért.

A még ma is csinos, aktív elnök asszony kevés szabad idejében háziasszonyi, családanyai, nagymamai szerepeit gyakorolja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése