Szabó Árpádné

A református gimnázium igazgatóhelyettese,

Nagyecsed

szszb_18-160_szabo_arpadne.jpgAz 1972. augusztus 7-én Mátészalkán született Polyák Julianna szülei lakóhelyén végezte az általános iskolát. Nagyecsed általános iskolájában akkor is több százan tanultak. Julikát azok között a diákok között emlegették nevelői, akikre okkal lehettek büszkék. Édesapja Polyák György, a helyi termelőszövetkezet dolgozója és édesanyja, a tápéi háziipari szövetkezet kihelyezett ágának részlegvezetője, nagy szeretetben nevelték lányaikat. Tímea férjével és két gyermekével ugyancsak Nagyecseden él.

Nyolcadik után a fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola igazgatási-ügyviteli szakára jelentkezett. A ma is „neves” szakközépiskolában sikerült beilleszkednie a közösségbe. A Végh Jánosné irányította iskola diáksága aktív formálója volt a fiatal város közösségi életének.

Bár nem nagy a távolság Fehérgyarmat és Nagyecsed között, a kollégiumban lakás jobb megoldásnak tűnt, mint az esetleges bejárás. Julika – így emlegették osztálytársai is – jól érezte magát a kisebb gyerekek között. Örömmel segítette középiskolás ifivezetőként a fehérgyarmati gyerekközösséget. Szakközepes diáktársaival is jó kapcsolatot ápolt. Évközi és szüneti közös programok is igazolták ezt.

Kedves, szerény, szorgalmas diák volt. Tanárnőivel, tanáraival el tudta hitetni, hogy minden tárgyat szeret, s mindegyikőjüket tiszteli. Folyamatosan jól teljesített. Az érettségin is dicséretesen szerepelt. Szülei, hozzátartozói nagy örömére felvették a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola magyar–gyors- és gépírás szakára. Akkor megyénkben még ritka és nehéz szakpárnak számított ez a választás. Az ecsedi lány itt is bebizonyította, hogy korábbi sikerei nem a véletlennek, hanem a következetes munkának köszönhetőek.

Bizonyára az sem véletlen, hogy „alig száradt meg a tinta” tanári diplomáján (1994), már biztos lehetett a folytatásban.

„Ez év szeptemberében Nagyecseden Kovács Sándor, egykori általános iskolás tanárom vezetésével megnyitotta kapuit az Ecsedi Báthory István Református Gimnázium és Kollégium. Tanár úr felkért, hogy legyek ennek az iskolának a magyartanára, könyvtárosa és kollégiumvezetője.”

Ahhoz, hogy Nagyecseden maradt, az is hozzájárult, hogy megtalálta élete párját. 1995-ben kötött házasságot a városbeli Szabó Árpáddal, aki a mátészalkai vámhivatalnál dolgozik. Klaudia lányuk születését követően 3 évig otthon volt. Időközben Oláh István matematika–fizika szakos középiskolai tanár kapott megbízást a gimnázium vezetésére. A gyesről visszatérő Szabónét – korábbi feladatai mellett – igazgatóhelyettesi munkával is megbízta.

Oláh István 1997 és 2002 között irányította a gimnáziumot. Munkáját Szathmári Andrásné folytatta az intézmény élén. Ő is számított Julika munkájára, a korábbi pozíciókban. A 16 nevelő alkotta közösségben tizenketten a gimnázium állományában vannak, s négy óraadó is részese az iskola életének. Az eltelt két tanév tapasztalata alapján az igazgatónő így foglalta össze véleményét Szabó Árpádné munkájáról:
„Pontos, precíz, hadra fogható pedagógus. Alig harmincévesen ő a legöregebb refis. Az iskola létrejöttétől formálója a közösségnek. A tantestület tagjai elfogadják kéréseit, tanácsait.”

Klaudia lányuk Mátészalkán, a Kálvin János Református Általános Iskolában 2003 őszén kezdte tanulmányait. Lánya óvodás volt, amikor Julika 2001-ben a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Egy évvel később könyvtáros asszisztensi középfokú tanfolyamot is elvégzett. Férje is tanul, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

A 2003/2004-es tanévben a tantestület egy férfi tagja látja el a kollégiumvezetői megbízatást, s ez lehetővé teszi, hogy az igazgatóhelyettesi munka és a könyvtár mellett magyart is tanítson. Segítségével a nagyecsedi gimnazisták gépírást is tanulhatnak.

Az ecsediek gyerekkorától ismerik, s Julika mindig arra törekedett, hogy a más településekről ide került diákokkal és szüleikkel is jó kapcsolatot ápoljon. Jelentős azoknak a diákoknak a száma, akik határainkon túli, magyarok lakta területekről járnak Nagyecsedre. Nekik különösen fontos, hogy számukra igazi otthont tudjanak teremteni. Ebben jelentős szerepe van a fenntartó református egyház presbitériumának, illetve a helyi települési önkormányzatnak is.

Szabó Árpádné is részese azoknak az eredményeknek, melyek bizonyítják a református gimnázium jogosultságát. Növendékei többsége aktívan bekapcsolódik a hitéletbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy a világtól elzárva élnék mindennapjaikat. Az iskola vezetői, a tantestület tagjai természetesnek tartják, hogy a város kulturális és sportéletéből is ki vegyék részüket a diákok. Szabó Árpádné életútja bizonyítja, hogy a folyamatos tanulás jutalma nem marad el. Szerencsére a nagyecsedi gimnázium diákjainak többsége az ilyen példákat követi.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése