Tóth Áron

Vállalkozó, kisebbségi elnök,

Nagyecsed

szszb_21-148_toth_aron.jpgSokoldalú, sokaknak használó ember Tóth Áron, nagyecsedi vállalkozó, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Példamutató életet él a családjával.

A közéleti munkából alaposan kiveszi a részét. Ennek azért is van különös jelentősége, mert Nagyecseden mintegy kétezer roma él. Többségük hátrányos körülmények között. Kell hát nekik a segítség. Tóth Áron a kisvárosban a nagy önkormányzatnak is tagja. Mi több: a nagy önkormányzatban három bizottságban is tevékenykedik. A bizalom, a megbízhatóság jele ez.

Ő vezeti a szociális és egészségügyi bizottságot. Tagja a településfejlesztési bizottságnak, valamint az ifjúsági és sportbizottságnak is. Egyik legfontosabb eredményének tartja, hogy a városi művelődési házban kisebbségi irodát nyitottak.

Állandó jelleggel, stabil állással két roma fiatalt alkalmaznak itt. Mindkettő érettségizett. Ők intézik a romák ügyes-bajos dolgait. A korszerű irodán két számítógép is van. Egyiket a nagy önkormányzat adta, a másikat pályázaton nyerték. A művelődési házban, illetve az irodán egész évben zajlik az élet.

Hosszan lehet sorolni, hogy az elmúlt években mi mindent tett a romákért a kisebbségi önkormányzat, illetve annak elnöke. Bő öt évvel ezelőtt például beindították a roma gimnáziumot. Azóta több roma fiatal érettségizett levelező úton.

Eredmény ez, hiszen tudás nélkül még nehezebben boldogulnak a kisebbséghez tartozók. Felzárkóztató tanfolya­mok is voltak, ezeknek is nagy a jelentőségük, hiszen a szakma vagy az autóvezetői jogosítvány megszerzéséhez kell a nyolc osztály. Az oktatásban vannak eredmények, a munkahelyteremtésben sajnos nincsenek. A városban működik egy kis műszergyár, de csak kevés embernek ad munkát.

A szociális segély és a közgyógyellátás intézése szinte napi feladat. Sok a rászoruló. A nagy önkormányzat családsegítő szolgálatával közösen 2005 őszén egészségügyi előadást tartottak a telepen.

Követendő kezdeményezés: szintén 2005 őszén a roma lakosság körében tisztasági versenyt hirdettek. A kisebbségi önkormányzat kiosztott 50 sarlót, ezeket a parlagfű irtására használják. Az egyéb tevékenységek közé tartozik a természetbeni juttatás. Nemrégen egy nyíregyházi karitatív szervezet bébiételt, tejport és egyéb élelmiszert juttatott a kisebbségi önkormányzatnak. A szállítmányt az elnök személyesen osztotta szét. Pályázati pénzek elnyerésével a nagy és a kisebbségi önkormányzat sokat javíthat a romák helyzetén. Érthető, hogy a pályázatokra nagy figyelmet fordítanak Tóth Áronék. Ki akarnak használni minden adódó lehetőséget.

Lehet pályázni például közmunkaprogramra vagy közhasznúmunka-programra. Nyertes pályázatok esetén a képzetlen romák is munkát és kenyeret kapnak. Ám nem csak kenyéren él az ember. A szórakozásra, az emberi, etnikai összetartozásra is gondolnak. Beszélgetésünk idején már készültek a Mikulás-napra, hogy ajándékokkal örvendeztessék meg a roma gyermekeket. Köztudott, hogy a romák jelentős része vallásos.

A karácsonyra is nagyban készülnek. A családok, a nagycsaládok ünnepére. Hagyomány már, hogy a városi művelődési házban közös karácsonyfát állítanak fel a romák. Végül, de nem utolsósorban említést érdemel, hogy a hátrányos helyzetben élő romák jelentős része kénytelen leszázalékoltatni magát, jó esetben eléri egy munkahelyen a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjak intézését is segíti a kisebbségi önkormányzat elnöke.

Tóth Áron fiatal korától sokat dolgozik. Rakosgatta a forintokat, így vitte valamire. Pilisvörösváron szerezte meg a kőműves szakmát. Sokáig az építőiparban dolgozott. Élete azokban az években tipikus volt. Vonattal ingázott Pestre. Részt vett komplett lakótelepek építésében. Lakás, iskola, óvoda épült keze munkája nyomán.

Hazavágyott a családhoz, abbahagyta az ingázást. Itthon, Nagyecseden dolgozott tovább. Vallotta: „Azt akarom, hogy a gyermekeim ne nélkülözzenek.” Nem is nélkülöztek, mert dolgozott a helyi műszergyárban.

Ma is büszke rá, hogy az üzem vezetői „Kiváló dolgozó” kitüntetésben részesítették. A rendszerváltás után búcsút intett a műszergyárnak, és vállalkozásba kezdett.

A kereskedelmi vállalkozása 1991 óta működik. Nagyecseden övé a Reál Élelmiszer Áruház, és két presszója is van. 2005 augusztusában a fiával közösen megalapította az Építőipari és Kereskedelmi Kft.-t. A felesége és a négy gyermeke a vállalkozásokban dolgozik, alkalmazottaknak is munkát ad. Kereskedelmi tanfolyamot végzett csakúgy, mint a négy gyermeke.

Érthető büszkeséggel mondja, hogy jó kapcsolatokat ápol a város vezetőivel és több céggel, intézménnyel, például a Tüzéppel. Gyakran magyarok is fordulnak hozzá segítségért, mert példamutató életet él.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése