Nyíri Mihály

Ügyvezető igazgató,

Mátészalka, Nagyecsed

szszb_14-138_nyiri_mihaly.jpgMátészalka peremén és Nagyecsed szélén működik az Agromix Terményszárító és Takarmánykeverő Kft., valamint a Szalka-Team Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Kft., amely cégek közvetve és közvetlenül nagyban hozzájárulnak a húsellátáshoz. Ahogy elhagyjuk a mátészalkai „KGST-piacot” és Nyírmeggyes felé tartunk, balra nézve mindjárt feltűnik előttünk a magas keverő, mellette fehérlik egy szép új tároló is. Itt van az Agromix Kft. központja.

Ennek a korlátolt felelősségű társaságnak az ügyvezető igazgatója a kétdiplomás Nyíri Mihály. Szerteágazó szakmai, üzleti kapcsolatai vannak a cégnek és Nyíri Mihályt ismerik szerte a térségben. A térségi szerepkör bővülhet, a kft. reménykedik a romániai piac megnyitásában. Az elnevezés majdnem teljesen kifejezi a tevékenységi kört. Fő profil a takarmánygyártás, szemes takarmányok szárítása, tárolása és kereskedelme. Ahogy mondani szokták, két lábon áll a kft., mert az ügyvezető másik cége Nagyecseden baromfineveléssel foglalkozik. Humorosan mondhatjuk, hogy három lábon állnak, hiszen szántóföldön is termelnek, így teljes a vertikum, a körforgás. Hogy is kezdődött?

Minden a rendszerváltással, a privatizációval, a téeszek felszámolásával. A naptár 1991-et mutatott, amikor a mátészalkai tsz felszámolása után az Agromix Kft. megalakult. Ez a szóban forgó, a nyírmeggyesi úton lévő telep korábban a téeszé volt. Érthető hát, hogy a kezdeti években a privatizáció folytán közösen működtek a téesszel. Aztán 1994-ben megvásárolták a szövetkezet részét, magáncég lett a kft. Ettől kezdve indult meg igazán a műszaki és egyéb fejlesztés. Ma már elmondható, hogy kiválóak itt a személyi és tárgyi feltételek. Ha minden jól megy, nem sok, két év választ el bennünket az uniós csatlakozástól.

Örömmel mondhatjuk, hogy előtérbe került itt a minőség, a kft. hamarosan mindenben megfelel az uniós elvárásoknak. Íme a fejlődés mérföldkövei. 1997-ben több helyen felújításokat valósítottak meg. Felújították a takarmánykeverő üzemet. Építetek egy vetőmagtisztító üzemet. Ez utóbbi különösen mérföldkőnek számít a cég életében, történetében. A beruházás hasznos volt, megérte. 1997 és 2001 között nagy volt a termelés felfutása. Jó volt a piackutatás, nőtt az igény az itteni termékek és szolgáltatások iránt. Nőtt a bevétel is. A bevétel jó részét nem elköltötték, hanem visszaforgatták a vállalkozásba. Így 2001-ben újabb fejlesztésre kerülhetett sor. Automatizálták a takarmánykeverőt. Kisebb-nagyobb felújításokat is elvégeztek. Közlekedési és esztétikai szempontból is hasznos, hogy felújították a telep térburkolatát. Belekezdtek egy új szemestermény tároló építésébe, ez a tároló 2002 őszén lett készen. Jó nagy, 1600 négyzetméter alapterületű ez a tároló. Így már 14 ezer tonna a kft. szemestakarmány-tároló kapacitása. Előre tekintenek, a kft. a minőségbiztosítási rendszer bevezetésére megtette a szükséges intézkedéseket. Máris van külföldi kapcsolata az Agromixnek, később még több lehet. Tunyogmatolcson működik ugyanis a spanyol–olasz érdekeltségű Triagro Kft., amely nagy tételben sertéstenyésztéssel foglalkozik. Ide beszállító, jó partner a kft.

Az összes fontos partnert, megrendelőt nem soroljuk, de a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola ópályi tangazdasága említést érdemel. Ópályiba is szállít az Agromix. Remélni lehet, hogy egy-két éven belül Romániába, pontosabban Erdélybe is szállítani fog. Csengersimánál ugyanis megnyitják a teherforgalmat, s a romániai állattartó telepek igénylik a mátészalkai termékeket.

A megnövekedett igények kielégítésére is van alapanyag, hiszen a kft. a felvásárlás mellett 400 hektárnyi bérelt területen kalászost és kukoricát termel. Három évvel ezelőtt Nagyecseden baromfitelepet vásárolt Nyíri Mihály, itt alakította meg a Szalka-Team Kft.-t. Ekkor egy turnusban 80 ezer brojler csirkét neveltek korszerűtlen körülmények között, elavult technológiával. 2001-ben elkezdődött a rekonstrukció, a kft. itt egy 100 millió forintos beruházásba kezdett. Tíz istálló teljes rekonstrukciójával, a belső etető, itató, valamint a fűtés cseréjével 2002 őszén végeztek. A férőhely is nőtt, immár 110 ezer csirke növekedhet egy turnusban. Itt már uniós piacra is termelhetnek baromfit. A nagyecsedi telepet mintegy kettéválasztják, s a terv szerint a már említett tunyogmatolcsi céggel közös vállalkozásba kezdenek. Ezen a munkanélküliséggel sújtott területen említést érdemel az is, hogy az Agromix Kft. Mátészalkán 26, a Szalka-Team Kft. Nagyecseden 12 embernek ad munkát és kenyeret.

Nyíri Mihály valóban nyíri, hiszen Nyírvasváriban született. A szalkai Barossban érettségizett, majd a hódmezővásárhelyi főiskolán állattenyésztési üzemmérnöki oklevelet vehetett át. 1982-ben jött dolgozni a szalkai téesz-be, ahol főágazatvezető lett. 1987-ben kiegészítő tanulmányok után a debreceni egyetemen agrármérnök diplomát vett át. Felesége a vállalkozásban pénzügyi szakemberként dolgozik. Andrea lánya jogi egyetemre jár, angolul beszél, Melinda lánya a debreceni agráregyetemen tanul, jöhet majd a kft.-be.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése