Gyöngyösi Imre

Ügyvezető igazgató,

Vaja

szszb_07-172_gyongyosi_imre.jpgCége hozzájárul a nagyfokú munkanélküliség enyhítéséhez. Új termék előállításán fáradozik. Az üzembővítés végét, a próbaüzemelés kezdetét várja nem titkolt izgalommal. A fia mostanában Amerikába készül… Néhány héttel ezelőtt megszületett az első unokája. Munkahelyén és családjában zajlik körülötte az élet. Ő Gyöngyösi Imre, a vajai Granada Kft. ügyvezető igazgatója.

Érdekes, sokat tapasztalt ember. Nem túlzás azt állítani, hogy beírta nevét megyénk ipartörténetébe. Demecserben született 1946-ban. Mint mondja, szép gyermekkora volt. Apja a híres demecseri malomban molnárként dolgozott. Akkoriban ez szép, elismert szakmának számított. Édesanyja háztartásbeli és mindenes volt. Arra is emlékszik, hogy mint igen sok kortársa, ő is kettős nevelésben részesült. Gyermekként megismerte az egyház, a vallás lényegét, ugyanakkor úttörőként tanult. Az alapiskola után messze került a szülői háztól. A világszerte ismert, szép, Duna-parti városba, Esztergomba ment, itt végezte el a gépipari technikumot. Aztán gépészmérnöki diplomát szerzett.

Itthon, a legszűkebb környezetben, a Demecseri Keményítőgyárban kezdte el a gyakorlati munkáját, hivatását. Az akkor már híres gyárban a műszaki rekonstrukció témafelelőse volt. Ő vezényelte le a korszerűsítést. Szép feladatokat teljesített, bizonyíthatott. Korszerűbb lett itt az energiafelhasználás és maga a technológia is. A bővítés, fejlesztés nyomán elkezdődhetett a profilbővítés is, vagyis új és új termékeket gyártottak. A térképen addig alig jegyzett Demecserben elkezdték gyártani az üdítőitalokat is. A demecseri gyár jó ideig veszteséges volt. A sok kedvező változás után nyereségessé vált. Köszönhető volt ez a műszaki színvonalnak, a minőség javulásának is. A gazdasági siker mellett egyéni, erkölcsi sikert is elkönyvelhetett: a demecseri gyárban kinevezték főmérnöknek.

A hetvenes évek elején hazánk gazdasága a változások, az átszervezések korát élte. A változások szele megyénk iparát is megcsapta. Az átszervezések keretében a Kisvárdai Szeszipari Vállalathoz ment dolgozni. Ott műszaki fejlesztéssel és fenntartással foglalkozott. Az immár európai hírű kisvárdai üzem akkor kapta meg a végleges arculatát. Ám nemcsak a kisvárosra terjedt ki a tevékenysége. Megyénk számos szeszfőzdéjét korszerűsítették, jókora műszaki feladatokat kellett megoldani. Szívesen emlékszik arra, hogy Kisvárdán nagyon jó szakembergárda vette körül, jó kollektívában fontos munkát végzett. Közben jobban megismerte a vidéki életet, megyénk életét.

Azt külön és nagy, maradandó emlékként említi, hogy a világhírű Coca-Cola gyár Kisvárdán műszaki fejlesztést valósított meg, gépsorokat állított munkába. A barnás színű üdítő gyártásánál is bábáskodott.

A nemzetközi tapasztalatairól külön említést tett. Hogy a mostani Szlovákiában, Párkány városában tanulmányozta a keményítőgyártást. Hollandiában a palackozás tudnivalóit sajátította el magasabb fokon. Ausztriában és Lengyelországban különböző gépek és gépsorok működésével, funkcióival ismerkedett. Közben emberi tapasztalatokra is szert tett, és barátságokat kötött.

A Budapesti Szeszipari Vállalat Nyíregyházán ecetgyártó üzemet hozott létre. Ételecetet gyártottak itt, főleg a nagy hazai konzervgyárak igényeinek kielégítésére. Ide vezetőnek hívták. Az ételecet gyártása pár év alatt az irányítása mellett a nyolcszorosára nőtt. Nem ő tehet róla, hogy a gyárak visszavonták a megrendeléseket, a kereslet visszaesett, az üzemet be kellett zárni. Ekkor a pesti cég megbízásából a három északkeleti megyében értékesítéssel foglalkozott, vagyis gyakorolta az úgynevezett marketingtevékenységet.

A nagy fordulat 1995-ben következett be az életében. Ekkor a vajai Granada Kft. tulajdonosai megkeresték és arra kérték, hogy menjen ügyvezető igazgatónak. Szívesen ment, mert újabb szakmai lehetőségek álltak előtte. Itt is a termeléssel és a műszaki fejlesztéssel kell foglalkoznia elsősorban. A vajai cég orosz exportra 12-féle ízesítéssel üdítőket gyárt. Van alma-, szőlő-, paradicsom-, narancsízesítés… Hangsúllyal említette: ma már a koncentrátum 60 százaléka magyar és csak 40 százaléka import. Ez pedig jó a magyar termelőknek. 1996-ban kapacitást növelő beruházást kezdtek el. Új termék a Dr. FRUIT üdítőcsalád. E család tagjait a volt Szovjetunió tagállamaiba szállítják, de a hazai piacon is meg akarnak jelenni. A kft. 170 embernek ad munkát és kenyeret. Egy élelmiszer-technológia honosítása most van folyamatban. Hamarosan új élelmiszer gyártását kezdik el és átadás előtt áll a tésztagyáruk is.

Felesége a Budapesti Szeszipari Vállalat egyik diszkontáruházát vezeti. A fiuk közgazdász és hamarosan Amerikába megy vezetőképző tanfolyamra. A menye szintén gépészmérnök. Az unoka egészséges és fiú. Gyöngyösi Imre műszaki létére szereti a szépirodalmat. Szeret kirándulni, utazni. Munkahelyén − stílusosan szólva − üdítőben utazik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése