Góczi Attila

Ügyvezető igazgató,

Nagyecsed

szszb_09-170_goczi_attila.jpgA nagyecsedi Inter-Tram Kft. beírja nevét megyénk történelmébe. Országra szóló nagy terv megvalósítása előtt áll a cég, mely megvásárolta a megszűnt nagyecsedi tsz földjének egy részét és az egykori tsz-telepet. Elöljáróban csak annyit: a kft. komplett gazdálkodást végez, minden ágazatban termel, sőt a régi értelemben vett melléküzemágat, vérterápiás eszközöket gyártó üzemet is működtet. (A megyei tejtermelési versenyben 2–3. helyen áll a lótenyésztéssel is foglalkozó korlátolt felelősségű társaság.) Ha a terv megvalósul, 2000. augusztus 20-ra biodízel olajat előállító gyára is lesz a nagyecsedi cégnek. A tervek értelmében a közeli Mátészalkán építik fel a gyárat 2000. augusztus 20-ra. A Mátészalkai Ipari Park területén már ki is jelölték a zöldmezős beruházás helyét. Az érdekes témáról a kft. ügyvezető igazgatója, Góczi Attila adott információt.

Ősszel a kft. tulajdonosai, vezetői dr. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a Talajtani Intézet munkatársai, a debreceni agráregyetem tanárai, valamint osztrák és svájci szakemberek jelenlétében Nagyecseden a biodízel előállításáról tanácskoztak. (A tanácskozás előtt a kft. vezetői, köztük Mészáros Gábor Ausztriában tanulmányozták a repce és a napraforgó termelését és a feldolgozást, vagyis a bioolaj előállítását.) Az őszi nagyecsedi tanácskozáson elhangzott, hogy 50–60 év múlva a földben lévő kőolaj elfogy a világon, időben át kell tehát állni a bioolajra. Nagyecsed és Mátészalka térségében a napraforgó jól megterem. A termelés és a feldolgozás enyhít a foglalkoztatási gondokon. A mátészalkai lesz hazánk első bioolaj gyára. Az FM illetékesei szerint a következő 3–5 évben még három ilyen gyárat építenek az ország különböző pontjain.

A mátészalkai gyár kapacitása évi kétmillió liter biodízel lesz. Melléktermékként napraforgó pogácsát állítanak elő, amely köztudottan kitűnő takarmány az állatoknak. A szakemberek számításai szerint a kapacitás teljes kihasználásához a térségben minden évben tizenegyezer hektáron kell napraforgót, vagyis alapanyagot termelni. A nyugati gépekkel felszerelt gyárat számítógép vezérli majd, a gyárnak mindössze 6–8 állandó dolgozója lesz, ám a napraforgó termelése több, mint kétezer családnak ad munkát, biztosít tisztes bevételt.

A nagyecsedi tsz romjain felépült és megerősödött kft. már most is háromszázötven embernek ad munkát és kenyeret. A kft. erőgépeit november elejétől próbaképpen biodízel olaj hajtja. A nyugatról behozott biodízel alkalmazásához nem kellett átállítani az erőgépek motorjait. A próba igen jól sikerült. Az újfajta üzemanyag olcsóbb, hatékonyabb mint a hagyományos. S nagy előnye, hogy környezetbarát, nem szennyezi a levegőt. Így máris megállapítható: a mátészalkai gyárnak országra szóló, többes haszna lesz. A Kraszna mentén, lápi környezetben ezerkétszáz hektár szántón gazdálkodik a kft., ez részben saját, részben bérelt terület. Figyelmet érdemel, hogy hetven hektár saját almásuk van. A teljesség igénye nélkül soroljuk, hogy mostanában bő százötven hektáron termelnek búzát, kétszázötven hektáron silókukoricát, száz hektáron lucernát,  és végül, de nem utolsó sorban majdnem száz hektáron napraforgót. A gyár beindulása után természetesen növelik a napraforgó területét, a többi termelő között pedig betöltik a gesztor szerepét.

Kétszáz hektár bérelt legelője is van a cégnek. Kell is, hiszen nagy az állatállomány. Hétszázhúsz férőhelyes tehenészeti teleppel is büszkélkedhetnek. Most háromszáznyolcvan tehenük van, plusz a szaporulat. Növelni fogják az állományt. Lótenyésztéssel is foglalkoznak. Huszonnyolc pompás ló áll az istállóban, köztük mén is. A kettesfogat-hajtó területi bajnokságon a kft. lovaival Balsai Gábor hajtó elnyerte a régió legeredményesebb versenyzője címet. Országos versenyekre is készülnek a nagyecsediek.

1999 végén el lehetett mondani, hogy a belvízkárok ellenére eredményes évet zárt a kft. Ami pedig a további terveket illeti: 2000 tavaszától évente száz hektár, az évtized közepére összesen ötszáz hektár erdőt telepítenek. Aki fát ültet, a jövőt tervezi. A tervek közt szerepel egy halastó létrehozása is. Átalakítják a környezetet, távlatokban a turizmus bevezetésében is gondolkodnak. A vérterápiás eszközöket gyártó üzemben jelenleg százharmincan dolgoznak. Gépi szolgáltatásokat is végez a kft. A sokoldalúságnál, a több lábon állásnál hangsúlyozni lehet: saját vámügynöksége is van a cégnek Mátészalkán.

Góczi Attila szakállas, dinamikus fiatalember. Figyelmet érdemel a kezdeményező készsége, a kockázat vállalása. Tevékenysége nagy hasznára válhat a szatmári embereknek. Családszerető, de szereti a lovakat, szabad idejében szívesen vadászik a szép környezetben.

A felesége a kft.-ben dolgozik. Van egy szép kislányuk, aki az általános iskola elsős tanulója. Góczi Attila boldog embernek mondhatja magát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése