Góczi István

Ügyvezető igazgató,

Mátészalka, Nagyecsed

szszb_13-132_goczi_istvan.jpgIpartörténetet írnak mostanában Mátészalkán. A térség agrártörténelmébe is nagy betűkkel írják majd be, hogy épül a biodízel olajat előállító gyár. Az építtető az Inter-Tram Kft., amelynek ügyvezető igazgatója a jól képzett, nyelveket beszélő, világjáró Góczi István.

Sokan azt gondolják, hogy a biodízel olaj a most ránk köszönt új évszázad üzemanyaga, motormeghajtója lesz. A Föld mélyén az ásványolajkészlet pár évtized múlva a minimálisra csökken. A biodízel olaj környezetkímélő, nem szennyezi a levegőt. A kft. nagyecsedi mezőgazdasági telephelyén egy traktorral már kipróbálták az Ausztriából hozott biodízel olajat. A próba jól sikerült. Az előzményeknél megemlíthető, hogy a tervezés elkezdése előtt a talajtani intézet munkatársai, a debreceni agráregyetem tanárai, valamint osztrák és svájci szakemberek a kft. vezetőivel Nagyecseden szakmai tanácskozást tartottak. Megállapították, hogy a gyárépítésre Mátészalkán van alkalmas hely, az alapanyag, a napraforgó a térségben jól megterem, szabad munkaerő van, az alapanyag termelés és a gyártás enyhít a foglalkoztatási és megélhetési gondokon. A gyárnak többes haszna lesz.

A gyárépítés színhelyét Mátészalka szélén, az egykori almatároló helyén jelölték ki. Pár méterre van ide az útelágazás és iparvágány köti össze ezt a helyet az országgal, a világgal. Egy hosszú épület mellett az alapkőletétel 2001 tavaszán megtörtént. E könyvrészlet írásakor, 2002 februárjában, javában tart az épületrészek átalakítása, dolgoznak az építők. Egy hatalmas gödör is látható, hamarosan ide hozzák az első olajprésgépet. Ez a gép Kínából, a hamburgi kikötőn át érkezik ide. Aztán folyamatosan érkeznek a gépek és berendezések. A terv szerint 2002 augusztusának végén elkezdődhet a próbaüzemelés, remény van arra, hogy szeptember végén indul a termelés.

Teljes lesz a vertikum. A technológia szerint szinte mindent hasznosítanak. Melléktermék lesz a napraforgó pogácsa, amely magas fehérje tartalma miatt igen jó állati eledel. (Emberi fogyasztásra is alkalmas.) A napraforgó héját egy nagy kazánban eltüzelik, gőzt, illetve energiát állítanak vele elő. Környezetkímélő lesz ez a gyár. Magyarország első igazi biodízel gyára.

A szakemberekről már az építkezés alatt gondoskodtak Góczi Istvánék. Köztudott, hogy a közeli Nyírbátorban bezárta kapuit a külföldi érdekeltségű, étkezési olajat gyártó üzem. A diplomás szakembereket is elbocsátották. Nos, e szakemberek közül egyet átvett és alkalmaz a kft. A debreceni agráregyetemen végzett friss diplomások közül is felvettek négyet. Az utóbbi szakemberek főleg az alapanyag termelőket segítik. A kft. a térségben integrátora a termelőknek. Minden évben hatezer hektáron kell napraforgót termelni, hogy a gyár kapacitása ki legyen használva. Február 1-jéig négyezer hektárra már megkötötték a megállapodást.

Az Inter-Tram Kft. a Kemoker Kft.-vel közösen szervezi és bonyolítja az integrációs termelést. A termelők fémzárolt vetőmagot kapnak. Magas olajtartalmú napraforgó terem majd a környékbeli földeken. Vegyszert és rendszeres szaktanácsadást is kapnak majd a termelők. A jó minőségű mag átvétele garantált, csak úgy, mint az időbeli fizetés.

Góczi István azt is elmondta: az egykori almatároló helyén, vagyis a gyár területén agrárlogisztikai központot alakítanak ki. Tulajdonképpen már meg is alakult ez a logisztikai központ. Az itteni vámudvarban teljes körű a vámügyintézés. Biztosítottak a rakodás és a szállítás szigorú és szabályszerű feltételei. Kereskedelmi tevékenység is van, néhány traktort láttunk az udvaron. S ami igen fontos: tart a kukorica felvásárlása és értékesítése. Az itteni raktárak tömve vannak a szemes terménnyel, gyakran cirill betűs orosz vagonokat tolnak be az iparvágányra. A kft. ugyanis jó piacot talált a kukoricának. Az oroszok átveszik és bankgaranciával fizetik a kukoricát. A vagonok egy Moszkván túli üzembe mennek, itt ipari célra dolgozzák fel a szabolcsi, illetve szatmári kukoricát. Tavaly százötvenezer mázsára kötöttek szerződést, idén növelik a mennyiséget.

E sokoldalú és fontos kft. vezetője, Góczi István 1962-ben született Nagyecseden. Az általános iskolát helyben, a középiskolát Debrecenben végezte. Aztán nagy útra kelt. Az egyetemet Moszkvában végezte, gépész szakon. Jól beszél oroszul, megérteti magát angolul is. A külkereskedelemben is dolgozott. 1992-től 1996-ig a Jukosz Olajipari Vállalat kelet-európai igazgatója volt. 1998 és 2000 közt a nemzetközi Gázprom vegyipari részlegénél az elnökhelyettesi teendőket látta el. Japántól Amerikáig sokfelé megfordult.

A felesége ismert divattervező. A lányuk hétéves, de már három nyelven beszél. A fiúk még csak kétéves…

Zajos az üzleti élet, zajosak a nagyvárosok. Érthető, hogy Góczi István csendes helyeken kapcsolódik ki horgászás és vadászás közben. Újabb kihívások elé néz, kikapcsolódás közben erőt gyűjt az előtte álló nagy munkához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése