Bartus Pál

Ügyvezető igazgató,

Vaja

szszb_03-192_bartus_pal.jpgTöbben kérdezték ezt Bartus Páltól az utóbbi években: „Mit keresel te Szabolcsban, az Isten háta mögött?” A kérdés tulajdonképpen jogos, hiszen egy Mezőtúr melletti tanyán született nádfedeles házban. A szülei Pestre költöztek, mehetett volna velük. A diplomájával pedig sokfelé elhelyezkedhetett volna. Ám ő a diploma megszerzése után mindjárt megyénkben vállalt munkát, szaktudását azóta is itt kamatoztatja.

Születése óta eltelt 37 esztendő, mégis, most is nádfedeles házban lakik. Igaz, a nádfedél alatti falak közt vezetékes víz, gáz és telefon is van. Modern emberek lakják a vajai nádfedeles házat. Autósok, turisták tekintete gyakran megakad e házon. Pláne azóta, amióta bolt is van mellette. A nép e kereskedelmi egységet elnevezte Nádas boltnak.

E könyvrészlet, portré azonban nem a népies tetőfedésről szól. Sokkal inkább egy korszerű gondolkodású, jó megjelenésű fiatalemberről, aki nem annyira a múlt, inkább a jelen és a jövő iránt érdeklődik. Ő a Vaja Nagyközség Önkormányzata Szociális Gazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója. Bekerülhet a nagyközség monográfiájába, és persze e könyv egyik lapjára is, hogy ez a közhasznú társaság a Népjóléti Minisztérium támogatásával 1995. április 1-jén kezdte meg hivatalos működését. A fiatalember tehát még meg sem melegedett az ügyvezetői székben. Ám máris otthonosan mozog a polgármesteri hivatalban, a földeken és persze az itt élő emberek között is.

Az előzményekről pedig annyit, hogy a nem éppen közeli Mezőtúron cseperedett fel, s a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett diplomát. A főiskola elvégzése után az akkor még híres Nyírmadai Állami Gazdaságban helyezkedett el, gépesítési ágazatvezetőként dolgozott. Vajára 1984-ben hozta a jó sorsa. A helyi konzervgyárban kezdte, amely szintén és méltán híres volt. (Most is az.)

A konzervgyárban 1991-ig főmérnökként dolgozott. Aztán szaktanácsadó, falugazdász lett. Falugazdászként Vaján, Őrben, Rohodon, Kántorjánosiban és Jármiban segítette a kistermelőket, a munkanélküliségből kitörni akarókat, a kezdő és a haladó mezőgazdászokat.

A falugazdászságot cserélte fel a jelenlegi beosztásával. Jóleső érzéssel mondja, hogy a helyi önkormányzat kérte fel az ügyvezetői feladatok ellátására.

Hogy mi köti ide, miért „ragadt” itt, az Isten háta mögött? A kérdésre sokféle válasz adódhat. Többek közt az, hogy a felesége nyíregyházi lány. Meg hogy Szabolcs, Szatmár és Bereg határvonalán, az itt lévő településeken befogadták, elfogadták az emberek. S ő beilleszkedett, otthonra lelt.

A nádfedeles, de modern otthonát már sokszor fotózták az újságírók, tévések, érthető okok miatt. Az ötlet még a gyermekkorából származik: emlékezett a régi nádfedeles házra, a Hortobágyról hozatott nádat és tetőfedő mestereket a megvalósításhoz. Jól, békében élhet itt a családja. A kereskedő felesége, aki a mini ABC-t üzemelteti, meg a tizenegy éves és a négyéves kislánya. Büszke rá, hogy a tizenegy éves leányka eminens tanuló. Jó élettere van itt a Bartus családnak.

A közéleti munkájára így emlékezett vissza: − Ezerkilencszázkilencvennégy végén, az önkormányzati választásokon némileg szerencsém is volt, ugyanis egy összeférhetetlenségi lemondás következtében jutottam be a testületbe. − Ez azonban szerénység, a valósághoz tartozik, hogy voksoltak rá az emberek, mert bíztak és bíznak benne. A helyi önkormányzatban ő képviseli az úgynevezett vasúton túli területet. Ezen a területen jócskán laknak olyanok, akik igénylik a képviseletet, az istápolást.

Ügyvezetőként azt vallja: nemcsak halat, hálót is kell adni a rászoruló embereknek. A hátrányos helyzetűek, a cigányszármazásúak munkára nevelése is a céljai közt, pontosabban a közhasznú társaság céljai között szerepel.

Azt is szeretné, ha a munkanélküliek, a hátrányos helyzetűek nemcsak kapálni és betakarítani tanulnának meg, hanem kialakulna bennük az egészséges vállalkozó szellem. A helység szócsövének, a Vajai Híradónak ezt nyilatkozta: „Szívügyemnek tekintem, hogy megtaláljuk azt a kitörési pontot a mezőgazdaságban, a termelés területén, amely munkahelyet, megélhetést teremt az itt élőknek”.

A közhasznú társaság lényege, hogy majdnem kétszáz munkanélkülinek ad munkát, hozzájárul sok család megélhetéséhez, „kiváltja” így a szociális segélyt, illetve annak jelentős részét. Az önkormányzat földterületén ezek az emberek művelik a csepegtető öntözőrendszerrel ellátott uborkaföldet. A szakmai felügyeletről, a gépekről, a permetezésről a társaság illetékesei gondoskodnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése