Harsányi Imre

Alpolgármester, a II. Rákóczi Ferenc Vadásztársaság elnöke

Vaja

Az ősi portán épült, modern házban idézzük generációk történelmét Harsányi Imre alpolgármesterrel és feleségével, lánykori nevén Deme Edittel. Harsányi Péter, a nagyapa is köztiszteletnek örvendett, főbíróként szolgálta az embereket. Ő építette Vaja központjában a házat, még a 20. század elején. Fia, ifjabb Harsányi Péter a környék megszokott foglalkozását, a földművelést választotta. Felesége, Tóth Berta szintén a mezőgazdaságban találta meg a napi szükséglet előteremtéséhez fontos javakat. Családjukban a fiuk révén a történelem megismételte önmagát, mert Harsányi Imre – noha géplakatos szakmát szerzett – génjeiben hordozta a földművelés és a kertészkedés iránti késztetést. Nagycsaládban nevelkedett, a 6 gyermek közül három maradt életben. Ő, mint a legfiatalabb – az édesapját 11 évesen veszítette el – úgy érezte, segítenie kell az édesanyjának. Lehet, hogy Vaján telepedett volna le, de így a sors rendelésének érezte a kötődést, mind a szülőhelyhez, mind a családhoz, mind az egykori házhelyhez. Már csak a telek maradt meg, amikor a kor színvonalának megfelelő, összkomfortos, szépen gondozott házat épített.

Feleségét még tinédzser korában ismerte meg, a szomszédfaluban, Őrben rendezett bálon. Alig töltötte be a 22. évét, amikor az őri református templom oltára elé vezette Editet 1977. január 15-én. Még abban az évben behívták katonának és két év múlva szerelt le. Házasságukat egy fiúgyermek, Dávid tette teljes családdá. A 19 éves, jó megjelenésű fiatalember hamarabb számítógépezett, mobiltelefonozott, mint ahogy írni, olvasni megtanult. Nyíregyházán a Zay Anna Középiskolában érettségizett, most informatikát tanul. No, és követi apját annak egyik hobbijában, a motorozásban. Sok éve, hogy a szabadságnak a száguldást tartják. Le sem merem írni, hány kilométerrel is repesztettek már a 750 köbcentis motorral. Edit nemcsak aggódó feleség, hanem reszkető édesanya, amint életének két főszereplője nyeregbe pattan.

A családfő a katonaságnál szerzett jogosítványt. A civil életben jó hasznát vette, mert a Vajai II. Rákóczi Ferenc Termelőszövetkezetben töltött 10 évből 5-öt kamionozott. Hordta az almát Tuzsérra, Mándokra az átrakóba. Amikor a rendszerváltás után nem sokkal megszűnt a termelőszövetkezet, Harsányi Imréék vállalkozásba kezdtek. Az őstermelői igazolvánnyal táp- és takarmányboltot nyitottak, mezőgazdasági szolgáltatásokat, szántást, közúti fuvarozást végeztek. Ingázni nem kellett, itthonról irányítottak mindent. A helybeliek – ismerve a felmenőiket is – a Harsányiaknak megelőlegezett bizalmat a 3. generáció képviselőjének sem hiába adták. 1998-ban megválasztották a helyi képviselő testület tagjának, – 3 nap múlva született meg a fia, így egyszerre kellett helytállnia a családban és a közéletben. 8 éve pedig az alpolgármesteri tisztet is ő tölti be.

A bizalom ritka kincs. Nehéz megszerezni, könnyű elveszteni. Bizonyára nem a véletlen műve, hogy a már közmegbecsülést élvező Harsányi Imrét választotta meg a II. Rákóczi Ferenc nevét viselő helyi vadásztársaság elnöknek. Kereken két évtizede tagja, 15 éve elnöke a 3100 hektárt magáénak tudó vadásztársaságnak. Mint mondja, itt mindenki egyenlő, a polgármestertől a tűzoltóig, a vállalkozótól a szakmunkásig. Megkülönböztetésre legfeljebb az adhat okot, ha valaki egy szép trófeával gyarapítja a gyűjteményét. Harsányi Imre is büszkén mutatja a Vámosatyánál 10 éve elejtett gímszarvas agancsát. A nappali falait továbbiak díszítik.

Az őzbakvadászat jelenti társaságunk legnagyobb bevételét – avat az üzlet oldal adataiba. A bérvadásztatásra szlovén, osztrák, német, spanyol vadászok is szívesen eljönnek, többen már visszajárnak. Emellett a tagok által évente fizetett 50 ezer forintos tagdíj is sokat számít. A vadetetéshez hozzájárulnak a társaság tagjai is, általában 8 mázsa kukoricával. A 3 millió forintos éves gazdálkodás szoros takarékoskodást feltételez. Harsányi Imre – noha senki nem vadászott a szűkebb, tágabb családjában, hamar elsajátította az ésszerű és szükséges körülmények megteremtését. Az apróvadas terület Vaja közigazgatási határában található. A vadászok közt van 30 éves, de 60 felett is hódolnak e szenvedélynek. Csak leinformálható jelentkezőt vesznek fel, mert a közösség összetartozását semmi és senki nem rombolhatja szét. Bár lakva ismerni meg a másikat, akár a házasságban, a kialakult barátságokat, az egymást és a csapatot támogató szellemiség megkérdőjelezhetetlen. A vadásztársaság tagjai közül minden második nem Vaján él, de a beilleszkedés természetes.

A sokoldalú közéleti embert nemcsak helyben ismerik. Az a tény, hogy másfél évtizede elnöke a vadásztársaságnak, és alpolgármestere a városnak, jól tükrözi: az itt élők nyugodtan fordulhatnak hozzá bármilyen problémával.

Az ősi porta alapértékei köteleznek, itt nincsenek titkok. Harsányi Imre nyugodtan nézhet bárki szemébe.

Szerző: 2018. 02. 22.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése