Dr. Göröncséri Ferencné

Alpolgármester,

Mátészalka

szszb_17-146_dr_goroncseri_ferencne.jpgGyógyítja a betegeit, a szociális és a gazdasági bajok orvoslására is gondot fordít. A polgármesteri hivatalban, a fogadóóráin többnyire az anyagi és a családi bajok gyógyítására „ír fel receptet”. Ő dr. Göröncséri Ferencné, Mátészalka alpolgármestere.

A szónak nem a politikai, hanem a teljes értelmében szociálisan érzékeny. Szegények, romák, értelmiségiek nyelvén, mindenki nyelvén érti a panaszt és biztatását mindenki szívesen fogadja. Biró Miklós polgármesterrel és az önkormányzat tagjaival jól együttműködik szerteágazó tevékenysége során. A 2003. év őszén Mátészalka olasz testvérvárosában járt, nemcsak udvariassági látogatás volt ez, hiszen gazdasági haszna is lehet. Mátészalkai gazdasági szakemberekből álló delegációt vezetett Olaszországba. Amikor hazajött, a delegáció tagjaival együtt elmondhatta: üzlet van a láthatáron.

Egy olasz szövetkezet ugyanis nagy mennyiségben szeretne importálni ecetes uborkát Mátészalkáról. Az üzlet munkahelyteremtéssel, jövedelemszerzéssel járhat, jó hír ez a szatmári mezőgazdasági kistermelőknek is. Az olasz üzletemberekkel való tanácskozáson is felmerült: az uniós csatlakozás után jó volna Mátészalkán egy logisztikai központot létrehozni. Ez a logisztikai központ kapuja lenne az ukrán és a román gazdaságnak is. Az alpolgármester asszony alighogy hazajött Olaszországból, már utazott is egy szociális és egészségügyi delegációval a holland testvérvárosba. Hollandiából sem tért haza üres kézzel: a mátészalkai delegációnak megígérték a hollandok, hogy 2004-ben 125 ezer eurót adnak a mátészalkai idősek és szociálisan rászorulók támogatására.

Az olasz és a holland út természetesen a testvéri, baráti kapcsolatok ápolására is módot adott, a delegációk öregbítették Mátészalka jó hírét. Erre különösen szükség volt az uniós csatlakozás jegyében. (Az alpolgármester asszony a kárpátaljai és az erdélyi testvérvárosi kapcsolatokat is fontosnak tartja.)

A megyénket bemutató, az utódainknak is szóló könyvsorozatban említést érdemel, hogy dr. Göröncséri Ferencné Mátészalkán korszakalkotó témákban nyilatkozott a sajtónak 2003 őszén. Kórház és óvoda építése, a zsinagóga felújítása is szerepelt a nyilatkozatában. Egy újság így örökítette meg az elmondottakat:

– A Mátészalkai Területi Kórház rekonstrukciójához megkezdték a hatástanulmány elkészítését. A beruházást a szakminisztérium és egy spanyol szervezet is támogatja. A város alpolgármestere, dr. Göröncséri Ferencné az elmúlt napokban Budapesten a minisztériumban járt és a témáról tárgyalt az illetékesekkel.

Az alpolgármester asszony nagyon elfoglalt mostanában. Közreműködésével jött létre a Szatmári Jóléti Egyesület, amely sokat javíthat majd a városban és a térségben élő állampolgárok életminőségén.

A területi kórház ügye október legvégén is napirendre került a városi önkormányzat rendkívüli testületi ülésén. Itt is elhangzott, hogy a spanyolok segítségével , illetve közreműködésével hét és fél milliárd forintot költhetnek a kórház rekonstrukciójára. Szükség is lesz erre, hiszen a szatmári térségben sok a beteg ember, a szatmári férfiak halandósága az országos átlagnál jóval magasabb. A rekonstrukció egyik célja: a meglévő vagy még kisebb ágyszámmal több beteget ellátni. A nem főállású alpolgármester asszony megjegyezte: a spanyol kórházakban reggel hét órától este tíz óráig van rendelés, gyógyítás. Az említett rendkívüli ülésen azt is bejelentette az alpolgármester, hogy a városban és vonzáskörzetében működő szociális szolgálat 2004 végéig elkészíti tervét, koncepcióját, a megyei koncepcióra építve.

Javában készül Mátészalkán az Integrált jóléti szociális modellprogram, amely a várost és a környező huszonhat települést érinti. A koordináló testület (elnöke a doktornő) közreműködésével hozták létre nemes szándékkal a Szatmári Jóléti Egyesületet.

Az utóbbi mondatokhoz hozzá kell tenni: az egyesület magalapítói közé tartozik a mátészalkai önkormányzat, a Szatmár Térségfejlesztési Szövetség, a Máltai Szeretetszolgálat, a Mátészalkai Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Mátészalkai Idősekért Közalapítvány. A kérdezőbiztosok munkáját, vagyis a válaszokat a Debreceni Egyetemen tanulmányszerűen, ha úgy tetszik, tudományos módon dolgozzák fel.

Az említett önkormányzatoknak ez a munka, ez az összeállítás segítséget nyújthat. Az önkormányzatok a teendőket illetően sürgősségi sorrendet állíthatnak fel.

Az alpolgármester asszony szabadidejében szívesen unokázik. A fia mérnök menedzser, ott egy unoka van, aki Csenge névre hallgat. A nagyobb lánya fogorvos, neki két gyermeke van, Zalán és Kincső. A kisebb lánya Mátészalkán pedagógus, itt a közelben egy unoka van, Máté.

Dr. Göröncséri Ferencnének tehát szép és változatos az élete.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése